用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁
樓主: alanyue
go

真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁  

ok3 發表於 16-11-9 16:11
假設錢同地點唔係問題, 我係樓主就會先out走TSL. 因為TSL俾到你嘅, CKY都會俾到. 但6年後唔洗再煩. GH個app ...

TSL同CKY係完全吾同類型的學校來的

fixedstar99 發表於 16-11-9 18:33
回覆 IICHENG 的帖子

多謝你的分析。請問CKY學術係咪遠不及GH呢?

dse較難昇學國外? 唔係掛?!

醒目開學勳章 貢獻勳章

AnnieSammy 發表於 16-11-9 18:30
恭喜哂樓主! GH非常難入的, 其他兩所都不錯
我也讚成(唔計钱)先放棄TSL, 一分錢-一分貨, CKY 活得更好 ...

點解係—分錢—分貨?直資收緊政府嘅"資助"唔係錢?免費嘅津校就—定唔讀得過?
直資嘅學費點可以咁同私校比架?!
恐龍家

小曳人 發表於 16-11-10 07:53
點解係—分錢—分貨?直資收緊政府嘅"資助"唔係錢?免費嘅津校就—定唔讀得過?
直資嘅學費點可以咁同私校 ...

可能買手袋概念,都係一分錢一分貨。。。

如果用買名牌手袋概念去選學校,就(emoji)c得人多啦!

學費多少只是負擔力的考慮,教學才是重點,教育質素和$成本並沒有一定的關係,就如窮買不起書桌也可以讀好書一樣。
小小媽咪

swmami 發表於 16-11-10 08:34

學費多少只是負擔力的考慮,教學才是重點,教育質素 ...

但唔少人揀校,睇校舍靚唔靚都係一個決定因素。cky好多人鍾意佢地校舍設施。

3hearts 發表於 16-11-9 18:11
多謝您的些牙呀. 其實放學之後的時間只有數小時,若用大部份時間做功課怕冇時間閱課㚈書本.請問可否請教如何 ...
基本上功課我覺得真係唔算多。但如果你想小朋友啲功課自己完成, 佢要有寫句子嘅能力。至於有冇時間睇書, 其實睇一本啱小一程度嘅書, 唔洗花好多時間。

IICHENG 發表於 16-11-9 23:50
TSL同CKY係完全吾同類型的學校來的
好多鍾意tsl嘅人, 係鍾意佢嘅語境, 有一定比例嘅ncs, 當佢係一間平民國際學校咁讀。呢樣其實同cky好相似(當然唔計學費)。但如果睇真啲,tsl其實都係一間跟隨傳統學制嘅小學, 學生一樣要為升b1中學而奮鬥。

ok3 發表於 16-11-10 10:46
好多鍾意tsl嘅人, 係鍾意佢嘅語境, 有一定比例嘅ncs, 當佢係一間平民國際學校咁讀。呢樣其實同cky好相似(當 ...

所以不可以這樣比較兩間學校

IICHENG 發表於 16-11-10 10:52
所以不可以這樣比較兩間學校

對!最基本考慮 - 根本學制已不相同,樓主應該想想自己想選擇那個學制,是長遠不同的路嚟。
小小媽咪

GH小一中英文都已經要識大量生字,初小個底已經會好好。

的確,每天大約6:30上車實在辛苦,尤其今天很凍很暗,但每天一定有閲讀時間,例如7:04已回到校(校車一定預早,同埋要趕去接德幼生),每天基本上一定可以看完一本薄的書。一星期一堂純reading堂。

是的,校車返家已4點,應該冇乜精神同體力再去補習,我識啲朋友上兩小時功課班除外,因為父母太夜收工無人跟功課。但是上跳舞等等興趣班都可以應付,因為未必太需要用腦,更可以每天安排少少野比佢哋relax一下。

呀囡weekdays 學跆拳道,我都係諗住強身健體一下,因為現今小學體育課堂時數太少。如果不是全職媽媽,GH會有少少難跟,因為九點前一定要瞓覺,要平衡一下究竟小朋友每天有冇時間見到父母。

反而可以安排星期六為補習或學習日,GH本身有樂器班或其他興趣班,有啲都會在星期六舉行。

默書不是超多,但加埋測驗就幾忙下。
非常同意陳守仁小六畢業生, 好嘅大約都係升返GH grade,但一般嘅就會去咗顏寶玲

Cky 冇意見,因為由始至終都冇考慮過呢間,太貴,剩返啲錢去課外活動或者補習好過。

德望小學大約half升德望中學,小學四年班開始就已經計分,即使入唔返德中,六年學習,個底都唔會差。

同時,港大排名一年比一年差,今日唔知聽日事,傳統學校轉國際容易,相反就超級難。我覺得打好個底好緊要。

mamaokasan  thank you  發表於 16-11-11 02:13

回覆 bonbon1106 的帖子

Deleted

bonbon1106  sorry can't edit點評  發表於 16-11-11 10:26
bonbon1106  Thanks  發表於 16-11-10 12:20

回覆 retriever 的帖子

论校舍,系咪德望仲靓D?

回覆 bonbon1106 的帖子

多谢详细分享.
照你咁講, 6:49上车其实到學校車程可能不足30分鐘?

你覺得GH係培養小朋友critical thinking能力方面足夠嗎?

bonbon1106  only 2 months school life can't tell yet XD  發表於 16-11-11 08:50
bonbon1106  I live in TKO, only 15 min school bus.  發表於 16-11-11 08:49

回覆 ok3 的帖子

可以舉例GH小一中英文程度有幾深嗎?
Thanks

引用:Quote:fixedstar99+發表於+16-11-9+16:41+

原帖由 IICHENG 於 16-11-09 發表
如果你認為個囡應付到GH,又能順利升上中學的,便選擇GH吧。我囡同學家住石澳,樓下沒校車,你夠她遠嗎?
...
請問你兩位女兒在英語方面差別大嗎?

twosister 發表於 16-11-11 01:01
請問你兩位女兒在英語方面差別大嗎?

CKY -- 口語好聲點,但學校不教Garmma

GH -- 著重基本功,口語沒CKY般外國口音。

fixedstar99 發表於 16-11-11 00:22
回覆 retriever 的帖子

论校舍,系咪德望仲靓D?

CKY -- GH -- TSL

swmami 發表於 16-11-10 08:34

學費多少只是負擔力的考慮,教學才是重點,教育質素 ...

Agree

回覆 IICHENG 的帖子

請問德望小學校車時間同中學一樣嗎?我淨係穩到中學校車時間表,但又覺得如果7點半上課,校車又會早過7點半到學校,俾時間小朋友閱讀一陣,青衣過去好似冇理由6:49先上車咁遲哦