用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁
樓主: alanyue
go

真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁   [複製鏈接]

假設錢同地點唔係問題, 我係樓主就會先out走TSL. 因為TSL俾到你嘅, CKY都會俾到. 但6年後唔洗再煩. GH個approach同另外兩間亦有分別. 如果你係比較buy呢套嘅, 另外兩間自然唔需要考慮.

引用:Quote:alanyue+發表於+16-11-9+15:39+ 回覆

原帖由 IICHENG 於 16-11-09 發表
我是用家

GH 功課和默書是很深的,適合自律自強有鬥志的小孩,只有50%確保上中學;
請問同學間会爭成績排名?

3hearts 發表於 16-11-9 16:13
請問同學間会爭成績排名?

GH 基本上沒公布排名,但其實自己會知全級的ranking;

CKY也沒有排名,但每年都會頒發學業奬。

3hearts  thank you  發表於 16-11-9 17:25

其實我都有類似的選擇疑難。
我個大女學習能力高,語言能力特出,但好勝心強,活潑好動,坐唔定,易分心。
本人很中意蔡繼有教學模式,尤其中意佢有IB, 第日有得揀海外或本地升學,亦覺得CKY適合,無奈CKY學費太高昂,雖唔係俾唔起,但會有壓力。

相比之下陳守仁都係傳統學校中的活動教學,學費又平。可惜TSL冇中學,六年後要再考過,而且可能又係考返德望之類。

而德望,雖然同CKY好唔同,但我中意佢既校風、龍校、學生素質。以小女能力,應該都唔擔心應付唔到功課,只不過可能冇CKY讀得咁happy。小女天生有表演欲,能文能武,應該都適合德望。唯一缺點係德望離家距離較遠(雖然有校車就係屋企樓下上車),同埋佢係純女校,而我仲有個細仔。如果家姐入佐男女校,細佬就算唔係必收都會有分加,第日照顧都方便。但如果家姐讀德望,就幫唔到細佬。

所以,如果以上三間都有offer,都係有排唔知點揀

siuap  溫馨提示: 雖然有Sibling CKY會盡量俾機會, 但因為數太多, 所以唔一定收, 呢點你最好也加入考慮的因素裡面.   發表於 16-11-9 17:52
3hearts  same!  發表於 16-11-9 17:26
lingan  以你情況,CKY 啦。  發表於 16-11-9 16:54

Felix223 發表於 16-11-9 15:28

你咁講...點答。擔心答得唔好,作為Good Hoper 如果有女兒 ...

識得有女既家長, 呢兩間都有報...

媽媽們思維係斬件式既, GH 係因為傳統名校有中學, TSL 係因為英文好... 好多媽媽都好關心個女英文== 學業好!

好奇, GH 係咪果D, 你唔夠叻, 就物活動機會都唔俾既傳統學校?!

IICHENG 發表於 16-11-9 15:53
我是用家

GH 功課和默書是很深的,適合自律自強有鬥志的小孩,只有50%確保上中學;
"CKY讀書完全沒壓力,但費用高昂"

每月一萬, 落唔落得樓?!

陽光點的歌    發表於 16-11-9 19:16

引用:Quote:Felix223+發表於+16-11-9+15:28+本帖

原帖由 retriever 於 16-11-09 發表

媽媽們思維係斬件式既, GH 係因為傳統名校有中學, TSL 係因為英文好... ...
GHS 英文唔會弱過TSL吧

retriever  咁人地兩間都報無壞, GH 有幼稚園生, 難入!  發表於 16-11-9 17:04

引用:假設錢同地點唔係問題,+我係樓主就會先out

原帖由 ok3 於 16-11-09 發表
假設錢同地點唔係問題, 我係樓主就會先out走TSL. 因為TSL俾到你嘅, CKY都會俾到. 但6年後唔洗再煩. GH個app ...
同意,可以先篤走TSL, TSL有, 德望都有,6年後TSL都係考番德望或同級~~~

去年嘅朋友中,有兩個分別有呢3間offer,情況是這樣:

A男,有TSL and CKY,兩公婆各愛一間。鑑於學費、傳統定IB etc,到最最最後揀TSL,最大原因其實係因為要跟功課果位Buy傳統。

B女,有德望和CKY。B女醒目運動讀書都超班,性格極適合CKY,父母不喜歡傳統。一想到德望要5點幾起身、傳統教學仲要大班已經走夾唔抖。是否100%升中唔係考慮因素(呢點人人不同)。

咸魚青菜各有所愛。小朋友性格能力,父母是哪類爸媽也是考慮因素。希望大家都揀到最合適學校。

陽光點的歌    發表於 16-11-9 19:17
Felix223  agree!!  發表於 16-11-9 17:05

retriever 發表於 16-11-9 16:49

媽媽們思維係斬件式既, GH 係因為傳統名校有中學, TSL 係因為英文好... ...

又唔會,係外人想多了!每一個學生都有佢自己長處或興趣,去參與自己喜歡的活動,例如: 有D小朋友音樂方面出眾,參加choir , 玩音樂;體育出眾:會參加運動田徑...(以上呢種當然要㽀選);其實學校有好多唔同興趣組別、活動,包括宗教活動、不同的學會都會比學生參加。

mcl203 發表於 16-11-9 16:59
同意,可以先篤走TSL, TSL有, 德望都有,6年後TSL都係考番德望或同級~~~

同意! 呢個亦係我同我朋友(佢仲要有個大女讀緊TSL)去年選GH而放棄TSL嘅原因.

ok3 發表於 16-11-9 17:24
同意! 呢個亦係我同我朋友(佢仲要有個大女讀緊TSL)去年選GH而放棄TSL嘅原因.
...
may i know how many from GH Kinder? also, can 2 group of student mesh well? how about the studying environment? i remember during the talk, school put lots of emphasis on reading....do they have enough time to read if many homework and tests? thank you so much for sharing in advanced.

fixedstar99 發表於 16-11-9 16:41
其實我都有類似的選擇疑難。
我個大女學習能力高,語言能力特出,但好勝心強,活潑好動,坐唔定,易分心。
...

如果你認為個囡應付到GH,又能順利升上中學的,便選擇GH吧。我囡同學家住石澳,樓下沒校車,你夠她遠嗎?

當年我兩個囡都考到GH和CKY, 但如果大女選GH,我知道我會辛苦,因此我選了CKY比大女,而二女就GH,兩個都上了中學了。

CKY勁貴
GH勁難

多謝各位回覆。請問有小朋友讀緊德望嘅前輩,有否去補習,邊間補習社交適合,請指教

IICHENG 發表於 16-11-9 17:32
如果你認為個囡應付到GH,又能順利升上中學的,便選擇GH吧。我囡同學家住石澳,樓下沒校車,你夠她遠嗎?
... i
石澳 to GH? you mean near St Stephen's 石澳? wow, that family is very determined.

We gave up sscps becoz of the traffic time...

Felix223 發表於 16-11-9 17:03
又唔會,係外人想多了!每一個學生都有佢自己長處或興趣,去參與自己喜歡的活動,例如: 有D小朋友音樂方面 ...

基本上每一個學生只可參加一項課外活動,如成績好才可由老師推薦參加多個一個課外活動。

retriever 發表於 16-11-9 16:52
"CKY讀書完全沒壓力,但費用高昂"

每月一萬, 落唔落得樓?!

小學部(Y1-5)應該可以 ($6,330*11學費+$500 lunch box+ $1800 校車+雜費), 但中學就...
(利申:小女正讀CKY Year 1)

回覆 IICHENG 的帖子

朋友諗緊港同 VS GH, 賜教!

3hearts 發表於 16-11-9 17:29
may i know how many from GH Kinder? also, can 2 group of student mesh well? how about the studying e ...
估計應該有大約2/3由K升上. So far 我見兩group人都相處得好好. 其實小朋友好簡單, 好易混熟的. 我覺得功課唔算多, 但深! 學校係非常鼓勵閱讀的. 定期有中, 英閱讀報告要交. 以GH中,英文嘅深度, 如果語文基礎唔好, 其實真係會頗吃力的. 所以就算學校冇提倡, 小朋友自己都應該要多閱讀.

alanyue 發表於 16-11-9 17:33
多謝各位回覆。請問有小朋友讀緊德望嘅前輩,有否去補習,邊間補習社交適合,請指教 ...

首先你要明白

GH風氣同其他名校稍有不同

GH唔興上補習班,尤其初小

山上面得草同樹,邊有得補?

朝早7:30am打鐘, 放學仲日日去補習,邊有時間休息?

反而興課後或星期六上一星期一堂(每堂一個鐘或個半鐘)果種專科補充班。

比起另一女名私,附近商業大廈臨立,大把專補呢間學校嘅補習社,GH唔興呢啲放學去補習嘅習慣。

‹ 上一主題|下一主題