用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有關選中學程序
樓主: 1234554321
go

有關選中學程序 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-11-11 09:59
有啲家長只係想個名好聽,個女讀XXX中學喎!而且,又覺得入到去同啲叻同學一齊 ,可鞭策到自己個女都叻。
...
拿, 話說回來, 同學真係好緊要。對有D小朋友, 如果朋輩係積極既, 佢都會相對積極。好似大女咁, 舊年果班好多叻同學仔, 佢真係用功好多。同學仔見佢睇古典小說好投入, 又會問佢借嚟睇, 互相影響。

今年果班懞懞下, 佢覺得自己叻, 就無咁積極了, 見佢返學都無咁開心。

不過無論如何, 都唔應該為求名而太越級挑戰就是了。

ppmmbb  同學真係好緊要  發表於 16-11-11 10:10

回覆 IloveJJ 的帖子

自行推薦首要條件係成績,憑專長冇成績通常到叩門才有推薦入。

IloveJJ 發表於 16-11-11 08:54
點解有心考津校,都唔會繼續拼呈三?點解只會有升無跌?因為人哋放鬆了?
...
你唔会以為自行实收吧!要為抽獎同叩门準備唔係要拼到考埋畢業試?

IloveJJ 發表於 16-11-11 10:13
睇人啦!你女咁既性格,你就同佢越級挑戰啦!
我仔無信心,不能去太勁的學校,但又不能太差,因為中學始終 ...
KC.........都已經係好勁了。

Yanamami 發表於 16-11-11 10:16
你唔会以為自行实收吧!要為抽獎同叩门準備唔係要拼到考埋畢業試?
有心考津校既亦唔会继續拼呈三,多数有升無跌 <====== 因為你之前話有心考津校既小朋友唔會拼呈三, 但成績又多數有升無跌, 所以IloveJJ唔明白。

Yanamami  打錯係会先啱  發表於 16-11-11 10:30

回覆:Yanamami 的帖子

叫出國原因,又講一次(thx)因自己亞大佢小學有學習問題,初中中文中學考全級考尾尾,亞大一心考三大,估99.99%冇希望,只有留學用AL一試,佢珍惜這次機會,好努力,摱車邊入咗,話翻轉頭,亞大入唔到,考慮自己人間蒸間,可能上天安排繼續發声!(題外話)

brother4 發表於 16-11-11 10:22
叫出國原因,又講一次(thx)因自己亞大佢小學有學習問題,初中中文中學考全級考尾尾,亞大一心考三大,估99. ...
我大女中文都巧差……
不过人人情况不同,未必同你阿大-样啊~~有好多出国後燒屋企銀纸呢~

回覆:有關選中學程序

人間蒸發才真,另了解小朋友能力,引發小朋友洪荒之力(開竅)但不成功,行行出狀元

brother4 發表於 16-11-11 09:50
信上天安排,大抽獎也不錯,何必咁辛苦去考學校
掛个餅係條頸上边都要动手攞黎食吧~~唔係咪一样餓死?

出國也是條條大路出羅馬之一,真係吾係亞大咁差才去留學,朋友孩子傳统名校叻去想医/law,用錢在讀書好過一事冇成,學壞等

亞大食ㄧ罐五香肉丁食7餐冇燒餅食,因家境。。機會靠佢自己努力

回覆:有關選中學程序

中中是中文中學,英中是英文中學,多年前微調後中中有開一至二班英文班,看好似選升中學校時去政務處/教育處可看到小冊子,band幾年年唔同,如上年band3A,今年band2C,可直接問老師便一清二楚

brother4 發表於 16-11-11 08:01
使吾使咁早溫中一,咁升中前暑假做什麽?考慮放手有財政能力送留校吧!
  ...

哈!哈!留學都想架,我留學地方係返內地咋,little_yolky  & AN Chan 等網友之前俾咗好多好好意見俾我北大,清華,中山........呢啲呀(不過發夢中!)
‹ 上一主題|下一主題