用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教皇仁適合什麼類型男仔
go

請教皇仁適合什麼類型男仔

我仔係讀得, 玩得類型, 花時間玩多過讀, 如果佢肯盡力, 可以有更好學業成績, 在呈一呈二成績係BAND 1, 請問皇仁在自行是否全IN ? 多唔多課外活動? 係咪讀書型男仔較合適?   

王家爸爸  多唔多課外活動其實好主觀,始終男仔鍾意玩,所以男校一般都唔會太少課外活動。   發表於 16-11-9 11:42
王家爸爸  皇仁自行唔係全IN,過往經驗,應該只有B1A生有機會。  發表於 16-11-9 11:41

謝謝王家爸爸回覆, 仔玩開羽毛球, 田徑, 游水, 排球,奧數.. 以上課外活動, 皇仁注重嗎? 因為佢想升中後繼續玩

我印象中的皇仁學生好讀得書,其他方面也不差。但我總覺得QC係一間學術氣氛很濃厚的官校(可能在學界比賽中,我唔多留意有QC個名)。

daidai  多謝你的寶貴意見   發表於 16-11-9 16:30

daidai 發表於 16-11-9 11:25
我仔係讀得, 玩得類型, 花時間玩多過讀, 如果佢肯盡力, 可以有更好學業成績, 在呈一呈二成績係BAND 1, 請問 ...

其實好多元化,好動或好靜都啱,但想中學拍拖就會難啲,學生較單純同正氣。

運動唔突出,係娛樂同減壓心態多,大多學生打得下籃球或足球,但唔會搏命的。自行時會收一兩個乒乓球及羽毛球高手為校比賽。

學術性活動或比賽就會由高Form帶低Form。

所有活動差不多老師都放手唔理的,傳統靠師兄或自己打天才波,校風好自由。識諗同自律的學生最適合。

daidai  多謝你的寶貴意見  發表於 16-11-9 16:30

UTB 發表於 16-11-9 14:08
我印象中的皇仁學生好讀得書,其他方面也不差。但我總覺得QC係一間學術氣氛很濃厚的官校(可能在學界比賽中 ...

其實好多元化,好動或好靜都啱,但想中學拍拖就會難啲,學生較單純同正氣。

運動唔突出,係娛樂同減壓心態多,大多學生打得下籃球或足球,但唔會搏命的。自行時會收一兩個乒乓球及羽毛球高手為校比賽。

學術性活動或比賽就會由高Form帶低Form。

所有活動差不多老師都放手唔理的,傳統靠師兄或自己打天才波,校風好自由。識諗同自律的學生最適合。

小學是地區一線小學,有冇機會in?
Or 選九華in 的機會大些? (不需考慮中學地點), thz

daidai 發表於 16-11-13 23:21
更新,在呈一呈二後總排名是級20內,小學是地區一線小學,有冇機會in?
Or 選九華in 的機會大些? (不需考 ...

講自行,估計無得IN,即使咁啱有得IN,分數相差太遠,面試識飛都應該拉唔返。特異功能組別另計。

daidai  謝謝回覆, 我自己都咁諗, 不過都想聽吓大家意見, 無謂浪費自行機會  發表於 16-11-15 10:24

daidai 發表於 16-11-13 23:21
更新,在呈一呈二後總排名是級20內,小學是地區一線小學,有冇機會in?
Or 選九華in 的機會大些? (不需考 ...

坦白講,你可以試試,應该有得in
不過不是湾仔區就無得大抽獎。
識人入多是頭三名(一線小學)

daidai  謝謝回覆, 我是誇區的, 所以想聽吓大家意見, 無謂浪費自行機會  發表於 16-11-15 10:26
RalphYuki  元朗區一線小學頭三有冇機?  發表於 16-11-14 12:17