用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科, 中史 VS 世史
樓主: hahawin
go

中四選科, 中史 VS 世史 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-11-24 11:47
我一路以為世史比中史易!
因為我睇咗啲學校呢兩科既成績,似乎世史好多時都幾好(DSE高過4),而中史就一間 ...
你問我, 我一定答你中史易過世史, 因為我同C6都係讀中史。但客觀係讀世史既人攞高分係易D。

唔知邊個愚蠢既高官居然停咗科中史, 話學生覺得悶都夠膽死, 悶, 係老師既問題, 唔係中史既問題, 我哋學校當年初中上親歷史都笑到卡卡聲。

我見到阿仔做世史比較題,論點是有,也分了類,但好多時例子寫在論點前,有時例子寫得過長。他鍾意寫打仗,一寫打仗就鬼禁長。成章文有論點但雜亂,不夠論點比較的展述。攞吾到高分,話佢又吾聽。

2006 -2010

CE C+%Dse 4+%change%
Chi182810
Eng15.128.613.5
Maths29.538.69.1
IH/LS19.536.617.1
Eco23.545.221.7
Geog2137.116.1
Chi Hist18.536.818.3
Hist22.54926.5
Accounts2143.422.4
Phy3150.719.7
Chem3252.420.4
Bio32.544.512

從上表,已知無論由會考到DSE, 歷史都較中史較易攞高D分;到左DSE年代,歷史更是表中各科中成績改進最大的一科。從功利而論,歷史科當然較好,但實際操作當然要看學校住積和個人興趣了。

好多人吾會單揀中史有些可雙主修加雙副修都可以
‹ 上一主題|下一主題