用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇小朋友在k3到上小一時言語突飛猛進? ...
go

有冇小朋友在k3到上小一時言語突飛猛進?

因為我小朋友由兩至三歲唔講野,到三至四歲時只係講外星話和英文,完全溝通不了,到現在5歳半開始不停口能夠溝通長氣non stop.但未組織得到,有時句子前後擺位會亂,要挈佢講一次再要佢跟講一次,成日好似click住左咁。。。有冇類似的小朋友係呢種情況,去到小學佢地能夠講野流利?

lkube 發表於 16-11-9 10:45
因為我小朋友由兩至三歲唔講野,到三至四歲時只係講外星話和英文,完全溝通不了,到現在5歳半開始不停口能 ...

你對個做左d咩突飛猛進?

Yukiruirui888 發表於 16-11-9 11:17
你對個做左d咩突飛猛進?

之前未有服務讀普通幼稚園時有自費言語和小組,不過太貴。。
4歲入讀左s位有密集訓練,對佢有好大挈助,就開始星期六挈佢報好多小組,例如社交班,英文班,跳舞班。。星期四就去群益會遊戲治療。。。星期五上門pst(一個月只上兩次)星期日就返啲著制服的小朋友崇拜班學規矩。。。再加埋s位的密集,近來回想起佢進步了不少,尢其係寫字,雖然唔係寫得好靚,但現在見佢寫字係好有信心,又寫得好快,老師話佢寫字寫得唔錯,小肌進步都唔小,不過現急著手的是情緒。。。

小朋友的社交如何?
會同其他的小朋友玩嗎?

lawwct 發表於 16-11-9 18:58
小朋友的社交如何?
會同其他的小朋友玩嗎?

佢唔抗拒同人玩,但唔太識主動同人玩,愛和同學跑來跑去,最叻主動同人say hello,識唔識都say hello....over 左啲。。。
心情好時願意分享,不過大多數都願意分享,心情差有時搶人野話係自己,願意輪候,玩棋類的活動時有時成日爭住玩,好心急,好在意輸贏。。。。。不過呢啲活動我地都train緊佢....

lkube 發表於 16-11-9 11:31

哇睇字面都替妳開心,加油啊樓主,我還等緊仔仔開口說話