用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私小面試通知
go

聖心私小面試通知

交表時記得十二月三曰面試,請問學校是用郵寄通知,定上䋄自己查?剛找過学校䋄,但不見有關資料, 謝謝大家o

我都未收到通知

今日收到信

3hearts 發表於 16-11-9 00:53
交表時記得十二月三曰面試,請問學校是用郵寄通知,定上䋄自己查?剛找過学校䋄,但不見有關資料, 謝謝大家o ...

今日收到信了!

請問是否不需in 家長? 謝謝。

ck2011 發表於 16-11-11 07:14
請問是否不需in 家長? 謝謝。
我都想知,是否不需要in家長? 有冇人知舊年面試係點?謝謝!

上兩年不需要in家長,流行程好快,15分鐘左右會in完

回覆:聖心私小面試通知

請問可否分享上年的面試形式及內容?謝謝

Need to make a portfolio to school?

回覆:聖心私小面試通知

if interview only lasts 15mins...additional information may play a role

Last year the interview last for half an hour for my girl. Although the time is short, many tasks were done. It is better to make the portfolio with your girl together because she will be presenting it to the teacher.

回覆樓主:

Del

lydia_keng 發表於 16-11-12 12:59
Last year the interview last for half an hour for my girl. Although the time is short, many tasks we ...

Interview 都要profolio ???

synthesis 發表於 16-11-12 14:54
Interview 都要profolio ???

對,小朋友帶portfolio入去面試,老師叫我女介紹個封面(我女的跑步相,老師問我女咩場合影,鍾意咩運動等,總之是就地取材),然後中間有幾頁講下裡面既相,再俾幅四格漫畫佢講,就完了。最後交portfolio便走,約15分鐘。
我認為小朋友最重要有禮貌及友善去回答老師問題。我女今年小三了。加油!

HauMiranda 發表於 16-11-12 15:23
對,小朋友帶portfolio入去面試,老師叫我女介紹個封面(我女的跑步相,老師問我女咩場合影,鍾意咩運動等 ...

但其他直私都唔洗帶portfolio 喎!唔係叩門先要帶咩?

synthesis 發表於 16-11-13 00:49
但其他直私都唔洗帶portfolio 喎!唔係叩門先要帶咩?

這是聖心一貫以來的面試方式,不過唔知今年有沒有改制,如果要,面試通知書上會有寫的。但今年改了制也不足為奇,明年到我細女考了!

聖心可能係最唔洗傷腦筋既面試,小女舊年in, 10個8個成一組咁入去,入到去都係玩下,好似平時上課咁, 比個小朋友畫下圖晝呀,又比四格問下你個故事講咩呀咁。輕鬆入去輕鬆出來,hea一陣就in完。

感覺收生要求可能係臨場觀察,同埋合眼緣囉。

HauMiranda 發表於 16-11-13 01:44
這是聖心一貫以來的面試方式,不過唔知今年有沒有改制,如果要,面試通知書上會有寫的。但今年改了制也不 ...

我女就嚟去interview,我無整portfolio 吖

回覆 HauMiranda 的帖子

想問聖心面試時用中文定英文,例如問小朋友有關profolio嘅入面內容時 , 另外想問係group in 定 單對單? 因見你話老師問小朋友profolio內容, 但另一個jm又話係10個8個小朋友一齊面試?我都冇整profolio添.....
想問有冇要求profile要幾多頁紙?

回覆 HauMiranda 的帖子

聖心私小聽講好谷,好深,如果細囡再有得揀,會不會都係揀返聖心私小?