用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問 補習社舉辦的DSE mock exam 好嗎?
go

請問 補習社舉辦的DSE mock exam 好嗎?

每科要幾百元。

醒目開學勳章

lgchk 發表於 16-11-8 20:31
每科要幾百元。

某d科我女有去,另外學校都有安排某d機構舉辦的mock, 考多d, 感受下公開試的氣氛同堆預測下自己分數

Bluestar  Bingo !  發表於 17-3-2 13:29

lgchk 發表於 16-11-8 20:31
每科要幾百元。

做下準備 睇下自己水平去到邊都好既
但都幾貴

幾百蚊包改卷都OK,知道自己大約咩level,tip下題目,了解下自己弱項

回覆 mielmiel 的帖子

中五去考會否太早呢
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

睇下邊間搞同邊個導師負責。
其實d mock 卷會特登出到好難,一來引起恐慌搞到個個都要補習,二來如果有成績好的學生,會打電話叫同學補習然後話放榜成績好有酬勞,同埋上廣告(同樣有酬勞)。我 Form 4 試過考英文卷,然後職員打電話來“邀請”我,不過我唔想去補習所以冇答應。
不過去考 mock 卷都唔係件壞事,至少有個心理準備(有d人見到考試場地人多+被人騷擾,會膽怯影響表現),知道自己大概咩方面弱。

有去過mock,同dse結果差吾多。

我仔有考中文同通識,佢話當操卷都5錯,但評分沒多大參考價值,因與我仔的predicted & actual grade 有極大偏差

DKmum 發表於 16-11-19 23:01
我仔有考中文同通識,佢話當操卷都5錯,但評分沒多大參考價值,因與我仔的predicted & actual grade 有極大 ...

我都有d懷疑學校的predicted grade,可能有壓低成份,請問你那科,和predicted 跟actual 差別有多大,是否亦應predicted 後勁發力?
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

回覆 leeleelumlum 的帖子

我 predicted grade 是考完 DSE 才拿的,除了英文之外,所有科都比學校成績拉高了兩個 grade(中文差+申請 UCAS 與中文無關,所以老師給我 3)和 Eng Lit (在校時成績低得很,總是拿 1 或 2,所以老師為了鼓勵我,給我 4),其他科都是 5,因為老師想幫我爭取更好的 UCAS offer。學校除了中文以外,所有科都要求比出面高,平時我拿 3 多,最擅長的英文也只是拿 4,90%以上才有 5**。
DSE 成績表比學校成績靚仔好多。

leeleelumlum 發表於 16-11-30 21:11
我都有d懷疑學校的predicted grade,可能有壓低成份,請問你那科,和predicted 跟actual 差別有多大,是否 ...
我仔學校的predicted grade 是頗準確的,但在補習社考的grade 卻很不靠譜,e.g 佢中文考5**, 但補習班只有3,所以他當作做練習吧了!

我仔去年中五報考某間補習社的英文及通識mock,去試下水溫。雖然grade未必準確,但有排名,知道有幾多考生自己排第幾,所以我覺得都有些參考價值的。
Discuz!

1998Ruby1998 發表於 16-11-30 22:28
回覆 leeleelumlum 的帖子

我 predicted grade 是考完 DSE 才拿的,除了英文之外,所有科都比學校成績拉高 ...

如果6科計(4十2),可否講講多出多少分?

DKmum 發表於 16-11-30 22:50
我仔學校的predicted grade 是頗準確的,但在補習社考的grade 卻很不靠譜,e.g 佢中文考5**, 但補習班只有3 ...

哪位補習天王?

ivantissue 發表於 16-12-1 11:05
我仔去年中五報考某間補習社的英文及通識mock,去試下水溫。雖然grade未必準確,但有排名,知道有幾多考生 ...

哪個天王?

leeleelumlum 發表於 16-12-5 17:14
哪個天王?

佢係報Kenneth and Hong Sir, 就啱自己時間隨便報。
Discuz!

ivantissue 發表於 16-12-1 11:05
我仔去年中五報考某間補習社的英文及通識mock,去試下水溫。雖然grade未必準確,但有排名,知道有幾多考生 ...
邊間報

報mock最大幫助係習慣試場環境,等到時唔好怯場,其他人怯場表現可能得平時七八成,你冇怯場先發揮到九成以上。至於grade,所有唔係考評局出既都只可當練習,不要太上心,想predict grade,除左學校之外,其實做几年pastpaper計返percantage已經做到大概。

mega_yi1 發表於 16-11-18 22:13
有去過mock,同dse結果差吾多。
請問邊間