用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 曾經為考小一喊過既入黎互相支持下
樓主: msyoyolam
go

曾經為考小一喊過既入黎互相支持下   [複製鏈接]

msyoyolam 發表於 16-11-8 20:03
連橫reject, 好失望,好唔甘心,覺得自己小朋友唔係差,認為佢可以喺間好d既小學讀書,覺得自己付出左好多 ...

唔好對小朋友和自己失去信心,唔開心,痛痛快快喊一場,明天又是好漢。。。今日無offer 唔緊要,仲有其他學校、又有抽獎、仲可以叩門、插班,一定有好學校。
加油啊!

小朋友有實力但考唔到,我覺得係學校走寶

msyoyolam 發表於 16-11-10 15:45
不是,嗰個係我朋友個女

唔好意思, 誤會了。我仔 0 offer, 收 reject 收到麻木了。之前有間私校幾個同學仔有 second in,我仔冇,我果次就有喊過。而家寄望自行,如果唔中就唯有用餘下 6 個月再同個仔溫習下,希望叩門成功,一齊加油

Jane1983 發表於 16-11-10 13:23
回覆 hosinai2012 的帖子

其實小朋友讀得辛唔辛苦,有無留白時間,真係睇小朋友資質和家長的安排,唔一定 ...

其實我都因為想小朋友有留白同閱讀時間,所以先去考学校

回覆 happynewyear16 的帖子

直私都係一間間,好似德望和聖心私小,你唔可能期望佢比名女津如St Mary或Marymount輕鬆好多。
就算係新派直私,亦唔係間間好輕鬆愉快,可能初小好d,但有d家長一樣補到行...

Tintin926  Marymount係好輕鬆喎,Maryknoll就唔係  發表於 16-11-10 19:31

加油啦!舊年我同樓主一樣,唔係waiting 就reject, 灰到爆,又偷偷喊!
呀女由2嵗-k3 都考第一,starter 15shields, 就係講故事唔叻⋯
最後中寶,之後扣門得咗(係第一志望果間)
所以希望在人間,呢個遊戲要玩足一年,失望會有,但快D收拾心情,好好裝備小朋友!
加油!

emilylaugg 發表於 16-11-11 07:36
加油啦!舊年我同樓主一樣,唔係waiting 就reject, 灰到爆,又偷偷喊!
呀女由2嵗-k3 都考第一,starter 15 ...
幼稚園會話你知考第幾嗎?

釘釘 發表於 16-11-11 14:58
幼稚園會話你知考第幾嗎?

K1-好寶寶
K2開始有頭三名

回覆:emilylaugg 的帖子

其實有學術底, 叩門通常都 ok

‹ 上一主題|下一主題