用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 曾經為考小一喊過既入黎互相支持下
樓主: msyoyolam
go

曾經為考小一喊過既入黎互相支持下  

msyoyolam 發表於 16-11-8 20:03
連橫reject, 好失望,好唔甘心,覺得自己小朋友唔係差,認為佢可以喺間好d既小學讀書,覺得自己付出左好多 ...

完全明白樓主心情 努力加油

多謝大家既意見及安慰
其實難受係因為替小朋友不徝,又有點不甘心....
好朋友的女兒也是今年考小一,跟我小朋友由出世玩到而家,更做了一年幼稚園的同班同學,佢個女既性格係:主動唔怕醜,學術好愛閲讀,但缺點就是很自我,唔合群而且冇乜禮貌(可能因為覺得自己叻過人),而我小朋友既性格係:斯文怕醜慢熱冇乜自信,但學術一樣好,亦好愛閱讀。因為試過同班,班主任對我的小朋友是讚不絕口的,相反對朋友的女兒就有很多「意見」,主要係因為佢態度唔好。
但考小一結果呢,朋友女兒有神校second in , 主要熱門一線都有offer/ second in / third in, 而我的小朋友呢,大多直接reject .....
如果最後,我朋友的女兒能在神校讀書,而我的小朋友冇offer最後在邨校讀書,她們將來的路一定差很遠很遠....
這就是我最傷心的原因,明明兩個小朋友不是差很多啊,點解慢熱的就會「輸」?!

冒昧一問

楼主你之前有冇上面試班?

就算大把人話面試班冇用,老實我覺得對你小朋友有幫助。

msyoyolam 發表於 16-11-9 20:23
多謝大家既意見及安慰
好朋友的女兒也是今年考小一,跟我小 ...

樓主,其實不要太執著,小朋友之間無必要作比較,考小一只是人生的其中一個階段,又不是終點。相信你自己的小孩,肯努力,一定有好成績,小一的音樂椅到下年7、8月先轉完!諗得正面D。

回覆:msyoyolam 的帖子

樓主,你小朋友其實同我小朋友一樣!我個仲要怕生保到要上治療!一樣興趣班都冇學!但係呢啲冇得急!比多啲時間佢準備,佢最需要知道面試係乜!唔係去玩,但亦唔係一定要識晒!唔識就唔識,唔駛死架!佢會自然喺鍾意的學校表現返乖乖醒目一面

applebot 發表於 16-11-9 16:37
回覆 IICHENG 的帖子

將來可以成為總統侯選人

佢又入埋TSL 3rd int 啦

多謝大家既意見及安慰

身同感受 我囝囝同你囡囡情況都相似 到依家second in都無 反而見有啲小朋友 學術係好 但禮貌欠奉 就有好多second in同offer 真心唔明玩法係點 諗真 學術可以好快好容易考到 反而品德真係要長時間 所以面試短短時間 學術表現係勝於一切 啲個就係現實

Vlone778 發表於 16-11-9 21:22
身同感受 我囝囝同你囡囡情況都相似 到依家second in都無 反而見有啲小朋友 學術係好 但禮貌欠奉 就有好多 ...

我又不太同意,學術如考一些國際試不是容易考,但禮貌5歲人仔,不懂反而可慢慢教。

IICHENG 發表於 16-11-9 21:37
我又不太同意,學術如考一些國際試不是容易考,但禮貌5歲人仔,不懂反而可慢慢教。
...

我意思係 面試咁短時間 學術好唔好容易睇到 但品德唔係咁容易 特別5歲小朋友 可以好大起大落

Vlone778 發表於 16-11-9 21:22
身同感受 我囝囝同你囡囡情況都相似 到依家second in都無 反而見有啲小朋友 學術係好 但禮貌欠奉 就有好多 ...

所以果d學校考唔到都唔洗狠啦!理念亦與你不同,我都認為品徳比學術重要,對社會影響更深,但品德比學術難量化很多,學校亦要用獎牌升中成績量化來吸引家長報名,你當初找心儀學校時何嘗不是以此為參考指標呢?
老實說,這世界哪有有教無類的名校,入醫學院都係論成績唔通check你有冇醫德咩!大陸就係多高學歷欠品德的人先出產咁多敗類,但無奈這世界係醜惡現實的

Tintin926 發表於 16-11-9 21:54
所以果d學校考唔到都唔洗狠啦!理念亦與你不同,我都認為品徳比學術重要,對社會影響更深,但品德比學術難 ...

同意 所以我就話這就是現實 學術好 可以接受一點點無禮 但學術一般 禮貌再好都唔會有offer

Vlone778 發表於 16-11-9 21:58
同意 所以我就話這就是現實 學術好 可以接受一點點無禮 但學術一般 禮貌再好都唔會有offer
...
其實直私甚至津校都係好似商營機構咁,只是內憸一點,骨子裡都只是想找一班捉到老鼠嘅好貓

Vlone778 發表於 16-11-9 21:58
...

但我小朋友學術是好的,只是沒有信心怕醜,但結果就同一個主動大膽既小朋友差很遠!如果真是輸學術,我反而唔會咁難受

Tintin926 發表於 16-11-9 22:09
其實直私甚至津校都係好似商營機構咁,只是內憸一點,骨子裡都只是想找一班捉到老鼠嘅好貓 ...

唔理黑貓白貓 捉到老鼠就係好貓

引用:Quote:applebot+發表於+16-11-9+16:37+ 回

原帖由 IICHENG 於 16-11-09 發表
佢又入埋TSL 3rd int 啦
我反而想睇吓,月底spcc開彩佢有幸中到的話,仲會唔會繼續TSL, YW既 2nd 3rd in。。。如果會,除咗集郵,真心唔明點解仲要繼續考。

SmilieMaMa 發表於 16-11-9 23:15
我反而想睇吓,月底spcc開彩佢有幸中到的話,仲會唔會繼續TSL, YW既 2nd 3rd in。。。如果會,除咗集郵,真 ...

他現在時只有一個二缐offer.

msyoyolam 發表於 16-11-9 22:27
但我小朋友學術是好的,只是沒有信心怕醜,但結果就同一個主動大膽既小朋友差很遠!如果真是輸學術,我反 ...
其實學術好的小孩,到叩門階段,可能就叩到好的一線津小、甚至名津架啦!加油喔!塞翁失馬、焉知非福!The best is yet to come!!!加油喔!

多謝大家既意見及安慰

你女兒sfa 有冇second in ?

回覆:曾經為考小一喊過既入黎互相支持下

有開心淚。有傷心淚。 學校只係一部分。最重要係家

回覆:曾經為考小一喊過既入黎互相支持下

吓?有offer 又有咁多2nd 同3rd in , 都仲要大喊?又未知一定唔得,冇野吓哇?會唔會誇咗d呢?