用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 曾經為考小一喊過既入黎互相支持下
樓主: msyoyolam
go

曾經為考小一喊過既入黎互相支持下  

我是單親媽媽...每次都只有自己帶女兒去面試..每次見到人地有父母一齊我難免會有點失落及欠缺自信...大家一齊努力吧...既然開始得呢個遊戲就要堅持下去。利申:我也有喊過...後來發現呢個遊戲可以訓練我的堅毅丶耐性和EQ,也算有d得著

Felix223  add oil  發表於 16-11-9 12:10
Tintin926  Well said,努力  發表於 16-11-9 04:21

msyoyolam 發表於 16-11-8 20:03
連橫reject, 好失望,好唔甘心,覺得自己小朋友唔係差,認為佢可以喺間好d既小學讀書,覺得自己付出左好多 ...

輕鬆d, 除非你私校直資不可, 否則到大抽獎派唔到好學校而要去叩津校時,壓力比而家更大。

10Week3Day - 3.55cm
11Week4Day - 5.25cm
14Weeks4Days - 8.86cm

各位失意的家長,我唔會叫你們振作或別不開心,其實大家都明這道理,感到壓力與失望是必然過程。

但請你們亦記住一個必然事實,將來回想升小一只是養兒育女的一小插曲,將來入了小學和中學,工作或結婚後還有大把更令你焦慮失望的大事等著你們

別忘記,名校也必定有人第一和包尾的,小時了了,大時了然亦不少,不如大家諗諗下年今日已經煩緊d乜就會好過一點

回覆:曾經為考小一喊過既入黎互相支持下

我喊過

回覆 Wendywong1231 的帖子

不用吾開心。我也是single mum, 所以每次要見家長見,我會提早發電郵俾學校話比學校聽我不能父母同事出席。
我覺得single mum其實都冇乜問題,唔會影響考學校結果。只不過少咗個人傾下講下搵學校個過程會悶啲。
你要加油

Felix223  加油!  發表於 16-11-9 12:10

其實大家可以盡情喊、就算在兒女面前喊又有乜所謂,畢竟是跟孩子共同一個經歷

最擔心自屈在心的家長們。加油呀

我地唔開心係因為將直資私立睇到好大!問自己身邊「成功人士」,有幾多真係由小學中學都係讀直私先考到大學?

Felix223  AGREE,不需要神化直私.  發表於 16-11-9 12:11
HK-MAN    發表於 16-11-9 10:15

釘釘 發表於 16-11-9 08:12
我地唔開心係因為將直資私立睇到好大!問自己身邊「成功人士」,有幾多真係由小學中學都係讀直私先考到大學 ...

又真係好多,因大部分好的學校也差不多轉制成為私校和直資了,不用規限在教育局的管理下。

IICHENG 發表於 16-11-9 08:19
又真係好多,因大部分好的學校也差不多轉制成為私校和直資了,不用規限在教育局的管理下。
...

閱讀閲讀閱讀, 是最重要的, 比起讀那ㄧ間學校更重要, 互勉之

識人上年11間面試全rejected。統一抽到甲一劉德華。
入咗劉華先知小朋友讀唔掂,老師日日打來傾偈。
心情真係坐過山車咁。

mayyylai    發表於 16-11-10 11:03

連橫reject, 好失望,好唔甘心,覺得自己小朋友唔係差,認為佢可以喺間好d既小學讀書,覺得自己付出左好多 ...

記著過程比結果重要。

過程中培養既能力,認為都細路有長遠裨益請繼續。

考直私來來去去都係果班人。。。 如果你唔係求至top,  音樂椅明年七月中才真正開始轉呢!

陽光點的歌    發表於 16-11-9 12:01

請大家耐心等候...可能來來去去都係某班勁人取得第一輪學位,但每人最終只會讀一間,而且幾間最受歡迎的學校又未放榜,遲D實會放番D位出嚟。經驗話比我聽,好嘢在後頭....向前看吧, 成長的道路好長好長的!互勉。

釘釘 發表於 16-11-9 08:36
心情真 ...

無錯,考到小學只係一個check point,並非終點。

釘釘 發表於 16-11-9 08:36
心情真 ...

甲一劉華點解呀?

引用:Quote:釘釘+發表於+16-11-9+08:36+ 識人上

原帖由 JUNE408 於 16-11-09 發表
甲一劉華點解呀?
最心儀那間津小

retriever 發表於 16-11-9 08:47
記著過程比結果重要。

過程中培養既能力,認為都細路有長遠裨益請繼續。

劉徳華即是邊間?

Felix223  劉德華  發表於 16-11-9 12:12

mcdonn 發表於 16-11-9 09:27

請大家耐心等候...可能來來去去都係某班勁人取得第一輪學位 ...

非常同意! 每人最終只能讀一間!

其實來來去去果幾千人都係同一班人考...幾乎個個都必報果幾間大熱門直資私小
個個由K1開始已經爭完一輪K1位....現在係小一位..咪又係同一班人...所以未有OFFER唔駛太灰...不過最慘係有機會要去到明年六至八月呢D家長先放位...

各位未有OFFER既家長...繼續耐心等待及忍耐..加油啦

存感恩的心

晞晞爸b 發表於 16-11-9 10:27
非常同意! 每人最終只能讀一間!

其實來來去去果幾千人都係同一班人考...幾乎個個都必報果幾間大熱門直資 ...

現實係,就算家長放咗位,學校跟本唔會第一時間call waiting, 一般會等到咁上下先call。所以,都係要耐心等候...

大家加油,小朋友還有很長的路

陽光點的歌    發表於 16-11-9 12:01