用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 40幾歲媽咪只有小學程度英文
go

40幾歲媽咪只有小學程度英文

只有小學程度英文。可以去那裡學英文好。但現在好多發音都發不出。可以點算?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

妳要問一下自己,有沒有千中選一,鋼鐵一般的意志,如果有,我可以教妳有怎樣可以學好英文;不然的話,怎麼不可以接受自己英文不甚了了的現實。誰說一個媽媽要十八般武藝件件皆精?

睇書,但唔係睇果啲如何學英文GA書(生活英語100用果類係學唔到英文架),你要睇故仔。再係電話DL 字典APPS,好多都有發聲功能。

可以去圖書館借chapter book,或者magic tree house,同小朋友一齊睇,或者睇完bedtime story咁讀比佢聽。(可以去睇下開卷有益版,好多好書建議)

學英文唔係一朝一夕,當你睇得多,查得多,就會認識好多句子用法。學語言死背會好難學,多啲活用就會慢慢記得

eviepa 發表於 16-11-15 21:28
妳要問一下自己,有沒有千中選一,鋼鐵一般的意志,如果有,我可以教妳有怎樣可以學好英文;不然的話,怎麼 ...
願聞其祥?如何令一個40歲又只得小學程度的可以講英文??(經濟能力有限,又冇語言環境下的人)

我自己覺得我都好難教到佢地ENG

回覆 Reree 的帖子

去圖書館找些兒童書,多圖少字的、妳可以不用字典就明白的,每天看半小時。到程度有進步時,漸漸選擇稍為深的書。但記者,無數程度有多高,所借的書都必要不需依賴字典都可以看得明大意的。同時,閱讀時不要邊看書邊查字典。

用功兩三年,保證英文大進。

但根據過往經驗,能夠持之以恆的成年人只是鳳毛麟角,絕大部分都是淺嚐即止,三幾日貨仔就不會繼續。

回覆 eviepa 的帖子

但睇書唔會學到點讀, 如果英文程度較低, 睇得明, 都唔識讀出黎..!!
應該先睇書, 之後先學讀???

iamyiuyiu 發表於 17-9-7 15:04
回覆 eviepa 的帖子

但睇書唔會學到點讀, 如果英文程度較低, 睇得明, 都唔識讀出黎..!!

You can borrow the audio books from Library, you can listen and read at the same time.

其實接觸得多就有進步。關鍵係學嘅過程實在太悶,所以好多人都好快放棄。要持之以恆,最好嘅方法係聴歌。上youtube搵d英文歌。慢歌又有歌詞,好似依d咁
https://m.youtube.com/watch?v=dUgmVOtPEuo
https://m.youtube.com/watch?v=i8G9fxMz3uM

得閒聽吓,聴到真係鍾意嘅歌就查吓d歌詞點解,跟著唱。好處係無咁悶,歌詞唔多,比較客易上手。慢慢聽,當儲英文新字。不用理會grammar。遲d學到咁上下就聽英文台,睇英文書.......。逐步嚟,一定有進步。

受到警告