用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問你地係咪六歲去做評估?去邊度做?
go

請問你地係咪六歲去做評估?去邊度做?

有冇非私人做冇咁貴的呢?
另外想問真係六歲評估了,但支援一般係三年班開始先有,咁有需要咁早做嗎?

回覆樓主:

香港大學,心理學系做。要小朋友足7歲先至做。阿仔4歲幾開始排。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:香港大學,心理學系做。要小朋友足7歲先至

原帖由 chowqv 於 16-11-09 發表
香港大學,心理學系做。要小朋友足7歲先至做。阿仔4歲幾開始排。
係咪要有足夠研究價值佢地先做架?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔小一時响學校由註校教育心理學家响返學校裡面做

原因:係當時出現偏執等情緒問題,想攞住個報告去揾人幫手

需唔需要,好睇你嘅需要,身邊有d品學兼優嘅,好明顯唔需要做評估,攞住校外/國際測試成績,就已經可以報到校外或海外嘅資優課程,唔需要做評估!

所以好睇你講緊嘅支援係d咩
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

佢有啲情緒問題,現在做緊遊戲治療。好貴,不想長期做,加上快升小學轉環境,我諗緊係咪如果check到係,拎住份報告小學會否有特別安排

醒目開學勳章 貢獻勳章

釘釘 發表於 16-11-9 19:57
佢有啲情緒問題,現在做緊遊戲治療。好貴,不想長期做,加上快升小學轉環境,我諗緊係咪如果check到係,拎 ...
我體會到嘅係:學校唔會有特別安排,除非你評估係嘅結果顯示,小朋友嘅係除資優以外嘅SEN
學校係無乜資料、無人手照顧資優兒嘅情緒需要,但如果有其他問題嘅話,就會比較容易得到支援
當然,仲要睇下校方有幾重視呢方面嘅支援啦

恐龍家

釘釘 發表於 16-11-9 09:26
係咪要有足夠研究價值佢地先做架?

要俾錢既,不過可以申請減費。同時,佢地會問清楚點解想做。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

佢有啲情緒問題,現在做緊遊戲治療。好貴,不想長期做,加上快升小學轉環境,我諗緊係咪如果check到係,拎 ...

一般sen既支援都唔多,資優就更少。

如果唔係太嚴重問題,我個人不建議跟學校講。如果傳統小學,學校會label你。佢地唔會覺得你資優好叻,但會認定你將來會帶來麻煩。