用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃官,林護,協恩
go

荃官,林護,協恩

網上不同中學的排名,這3間次序大約是:荃官--->林護---->協恩
按排名3間中協恩不是最高,但很多朋友為囡囡首選協恩,點解呢?
我也正煩報此3間是否正確.
3間的比較大家有意見嗎?

CACACAROL 發表於 16-11-8 11:26
網上不同中學的排名,這3間次序大約是:荃官--->林護---->協恩
按排名3間中協恩不是最高,但很多朋友為囡囡首 ...

排名既人可能只有仔仔, 咁協恩咪放第三囉。
協恩係直資, 可以獨立報無問題的。然後自行咪林護、荃官, 搞掂。

王家爸爸    發表於 16-11-8 11:48

little_yolky 發表於 16-11-8 11:46
排名既人可能只有仔仔, 咁協恩咪放第三囉。
協恩係直資, 可以獨立報無問題的。然後自行咪林護、荃官, 搞掂 ...
可能係排邊間容易入啲

YDLFATHER  啱  發表於 16-11-8 23:16
little_yolky  係喎。  發表於 16-11-8 11:54

排名係客觀因素,最好帶女女去OD睇下,佢自己會識揀

如果(只係如果)三間都收,當然係睇小朋友性格,決定讀林護定係協恩。

排名沒有意義
三間完全不同類型學校。
協恩- 直資.....女校:有400名運動員(勁多嘢玩)
荃官- 官校.....一向成積好(主要中英數)
林護- 津校.....成績好,勁嚴厲(勁難入)

3間學校的開放日會去(已去協恩), 煩在如協恩幸運收的話是否讀,因讀直資要放棄派位. 所以想在交報名表前諗清楚.

補充: 三間都勁難人入!

Nevergiveup888 發表於 16-11-8 11:58
補充: 三間都勁難人入!
因為老師說囡報這3間沒問題協恩離家最遠是我的顧慮. 但比其餘2間活好多. 我認知的荃官是薺讀書. 林護是運動+讀書勁.

考多幾間直資,當攞面試經驗
收了就有得選擇啦!

CACACAROL 發表於 16-11-8 11:57
3間學校的開放日會去(已去協恩), 煩在如協恩幸運收的話是否讀,因讀直資要放棄派位. 所以想在交報名表前諗清 ...
報左先啦! 收左再諗, 多幾個月你諗, 好過而家咁快下決定

各間各有所愛,你問每個人答法都唔同, 最好係女女自己感覺

王家爸爸    發表於 16-11-9 09:20
CACACAROL    發表於 16-11-8 12:15

CACACAROL 發表於 16-11-8 12:04
因為老師說囡報這3間沒問題協恩離家最遠是我的顧慮. 但比其餘2間活好多. 我認知的荃官是薺讀書. 林護 ...
LW 絕對不是運動勁, 會唔會係講音樂呀?

HY 運動 + 音樂 + 讀書都勁, 平衡發展D

CACACAROL  多謝意見  發表於 16-11-8 12:16

不如報SPCC,如老師都叫你囡囡試這三間!
有能力就去試試!

CACACAROL  太太遠, 唔想心頭太高呢!  發表於 16-11-8 12:19

BTW, 有冇考慮英華呀? 通常都會考慮

你地係TW/KC人?

CACACAROL  港島的不考慮了, 是TW沒地鐵區域,反/放學要花的交通時間是考慮.  發表於 16-11-8 12:27

回覆 Nevergiveup888 的帖子

其實SPCC不太遠,我住葵涌區,我仔返學7:15分出門,8:00前返到學校。
反而我想亞女試下考協恩,沒有直接車,重難攪!

回覆 Nevergiveup888 的帖子

點解讀SPCC,還要考HY?頂級神校啊

Nevergiveup888  我還有一位女兒,5年級  發表於 16-11-8 14:19

引用:網上不同中學的排名,這3間次序大約是:荃官-

原帖由 CACACAROL 於 16-11-08 發表
林護一向係大部分啲排行榜都比荃官高,DSE成績計,林護亦比荃官好。
而協恩係直資,不應與官津直接比較,佢又唔使收大抽獎啲學生。

回覆 晴晴小B 的帖子

如果只看成績,恊恩,林護如何比較?

王家爸爸  應該差唔多  發表於 16-11-9 09:22

回覆:b3410 的帖子

協恩同林護兩間成績應該都接近,兩校除學術叻外,協恩運動叻,林護就音樂叻。反正協恩係直資,兩間報哂都無衝突。到協恩收再來個幸福的煩惱都未遲。

(星島日報報道)再有本港學生在國際音樂賽勇奪殊榮,揚威海外。協恩中學合唱團及管弦樂團本月初參加第六屆國際青年音樂節,奪得五項大獎,除在歌詠團及管弦樂團等組別中獲金獎,整體表現更擊敗其餘來自十三個國家及地區十六支參賽隊伍,奪得最高殊榮的全場總冠軍,團員稱準備時間不多,沒想過能奪佳績,通過觀摩不同隊伍的表現,她們更稱感受到音樂於競賽以外的真正意義。   07/2016

我個人覺得"音樂"協恩比林護更有成就