用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實點樣知道學校出嘅測驗深唔深?
go

其實點樣知道學校出嘅測驗深唔深? [複製鏈接]

小5中文測驗,45分鐘,答6頁紙,其中有3篇閲讀理解

0    0    0    0

引用:小5中文測驗,45分鐘,答6頁紙,其中有3篇

原帖由 bb鼠 於 16-11-08 發表
小5中文測驗,45分鐘,答6頁紙,其中有3篇閲讀理解
正常頁数,正常閱讀理解。有D学校会更多。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得,如果份卷出到大部份人都有85-90分,有少數100,有好幾個9字頭,又有少數80樓下,我覺得~份卷出得適中

即係話,如果9字頭無乜幾多個,好多人7字頭,好多人做唔曬份卷,咁就一定過深

jc2009    發表於 16-11-10 14:34
davywm    發表於 16-11-8 16:16
subb    發表於 16-11-8 13:53
恐龍家

小曳人 發表於 16-11-8 11:27
我覺得,如果份卷出到大部份人都有85-90分,有少數100,有好幾個9字頭,又有少數80樓下,我覺得~份卷出得適 ...

我女班是全級最top果班,但最高分只是80幾,有同學不合格

醒目開學勳章 貢獻勳章

bb鼠 發表於 16-11-8 11:53
我女班是全級最top果班,但最高分只是80幾,有同學不合格
咁好明顯係太深啦!
小學生啫,點解唔俾多少少自信佢地,係要出到咁深等無人9x就會勤力d咩?!

恐龍家

醒目開學勳章

小五中文其實有85以上都唔錯,
我仔小五,今次測驗全級祗有二位九字頭

IloveJJ 發表於 16-11-8 13:28
如果五年班,應該差不多,我聽我仔學校啲分數都係差唔多。而且津校有學生唔合格唔出奇,我仔學校次次都有 ...

但是果班係最top果班,上年中文有幾個100我女80幾
派咗卷我又唔覺深

IloveJJ 發表於 16-11-8 13:28
如果五年班,應該差不多,我聽我仔學校啲分數都係差唔多。而且津校有學生唔合格唔出奇,我仔學校次次都有 ...

如果精英班都有人唔合格,其他班應該慘不忍倒
英文卷得1個90幾,10個80-90,其餘80以下,女話老師全班鬧

我女F2開始數學經常唔合格, 有補習, 佢考DSE 數學取 5.

我無睇過其它中學卷無從比較深淺度, 但由佢公開試DSE成績來睇, 佢間中學出卷唔淺.

October. 發表於 16-11-8 13:57
我女F2開始數學經常唔合格, 有補習, 佢考DSE 數學取 5.

我無睇過其它中學卷無從比較深淺度, 但由佢公開試D ...

請問邊間中學

October.  地區龍頭中學。  發表於 16-11-8 21:38

其實,小5各科幾多分叫ok?我見呢度個個講呈分試80幾都話低

Yanamami  间间学校程度唔同难直接比較。  發表於 16-11-8 23:48

醒目開學勳章 貢獻勳章

bb鼠 發表於 16-11-8 14:01
其實,小5各科幾多分叫ok?我見呢度個個講呈分試80幾都話低
我問過d前輩,我仔學校平均每班有4-6個平均會係90+越高班就越少,但點都有3幾個
恐龍家

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-11-8+13:28+ 如果

原帖由 bb鼠 於 16-11-08 發表
如果精英班都有人唔合格,其他班應該慘不忍倒
英文卷得1個90幾,10個80-90,其餘80以下,女話老師全班鬧
...
請教大家為什麼咁清楚其他同學分數,什至係隔離班嘅情況?係老師公佈出來?抑或是家長圈互講?我囡班家長圈唔講架,真係唔知其他人情況,有嘅料都係靠阿囡報告咋,真係唔知佢係全班/全級嘅位置

回覆 suzuki12 的帖子

多數是小朋友8返來.派卷時,老師多數會講該班的情況,如有否90以上?最高是幾多分?

其他班的, 就仔去8, 因為其他班有佢的好朋友.  
我唔會主動問人 地家長

醒目開學勳章

suzuki12 發表於 16-11-8 14:09
請教大家為什麼咁清楚其他同學分數,什至係隔離班嘅情況?係老師公佈出來?抑或是家長圈互講?我囡班家長圈 ...
小朋友之間互問,互相比較

引用:Quote:suzuki12+發表於+16-11-8+14:09+請教

原帖由 CALVEN 於 16-11-08 發表
小朋友之間互問,互相比較

謝謝回覆,我囡派卷時都係互問,老師會講最高分係邊個。因為學校沒有排名,其實都真係唔知道小朋友嘅位置,唯有等家長日時套班主任講

唉! 我嗰個間學校今年小四都唔知點攪, 第一次嘅測驗卷應該係過深啦... 攪到個個小朋友同家長都好擔心囉... 全班中文平均得7X分, EMATHS仲幣, 得1/4人合格

suzuki12 發表於 16-11-8 14:09
請教大家為什麼咁清楚其他同學分數,什至係隔離班嘅情況?係老師公佈出來?抑或是家長圈互講?我囡班家長圈 ...

我無入家長group,通常聽女講,老師會講最高幾多分
今次咁detail講因為老師話卷好易但咁成績,所以全班鬧
其他班我估咋....因為我女果班已經是最勁果班,所以如果佢地都死咁其他班應該仲死

小曳人 發表於 16-11-8 14:05
我問過d前輩,我仔學校平均每班有4-6個平均會係90+越高班就越少,但點都有3幾個
...

係有3幾個科科都100、90幾的,果d級頭3
‹ 上一主題|下一主題