用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教有關升中選擇 - 深水埗區男生 (請各位教路) ...
go

請教有關升中選擇 - 深水埗區男生 (請各位教路)

各位好,

小兒就讀聖公會基福小學, 成績大概在全級32名, 雖然是下年才選校, 也想問問大家意見:

(1) 男生深水埗區此成績大概可以選擇甚麼學校?
(2) 長沙灣天主教學校會是深水埗區一個不錯的選擇嗎?
(3) 因應小兒成績, 選校志願有何提意?
(4) 深水埗區有其他學校推薦嗎?

謝謝各位!

Teresa

Teresatam 發表於 16-11-7 17:39
各位好,

小兒就讀聖公會基福小學, 成績大概在全級32名, 雖然是下年才選校, 也想問問大家意見:

我估基福小學全級32名,長天、黃棣珊應該算係合理選擇。跨區進取啲(需要有啲野叻,例如運動、音樂)可以考慮九華、聖芳濟書院;如果唔係就保守啲考慮銘基、循道中學之類。

各位好,

(1) (不分先後)瑪利諾神父(男女)/ 長天(男)/ 黃棣珊(男女)
(2) (3) & (4) 最好詢問學校老師的意見。

王家爸爸 發表於 16-11-7 18:00
我估基福小學全級32名,長天、黃棣珊應該算係合理選擇。跨區進取啲(需要有啲野叻,例如運動、音樂)可以 ...

王家爸爸所提嘅全部都係我好想填嘅學校

王家爸爸    發表於 16-11-8 09:29

醒目開學勳章 王國長老

各位好,

長天係大抽獎時有聯系位畀愛德, 舊年好似係 26, 到你仔升中時唔知有無改.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

衷心感謝各位的意見及分享, 現今做父母辛苦, 做學生更辛苦, 真是矛盾!!!
1) 生怕學校banding唔好, 會引致校風唔好 (因為中學朋輩關係影響好重要, 希望囝囝明白學業好, 同時一個人的品行都好重要)
2) 怕學校太谷, 囝囝會很難適應 (始終由小學轉到中學模式會有很大改變)
3) 學校若不太進取, 入大學機會相對低

最後, 想請問大家黃棣山是屬於band幾? 校風如何? 會太催谷嗎? 升大學試成績如何?

衷心感謝各位的意見及分享, 現今做父母辛苦, 做學生更辛苦, 真是矛盾!!!
1) 生怕學校banding唔好, 會引致校風唔好 (因為中學朋輩關係影響好重要, 希望囝囝明白學業好, 同時一個人的品行都好重要)
2) 怕學校太谷, 囝囝會很難適應 (始終由小學轉到中學模式會有很大改變)
3) 學校若不太進取, 入大學機會相對低

最後, 想請問大家黃棣山是屬於band幾? 校風如何? 會太催谷嗎? 升大學試成績如何?

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝王家爸爸意見!

UTB 發表於 16-11-7 20:55
(1) (不分先後)瑪利諾神父(男女)/ 長天(男)/ 黃棣珊(男女)
(2) (3) & (4) 最好詢問學校老師的意見 ...

謝謝UTB意見!

miriam 發表於 16-11-8 00:13
長天係大抽獎時有聯系位畀愛德, 舊年好似係 26, 到你仔升中時唔知有無改.

...

謝謝miriam意見!

kat.tao 發表於 16-11-8 00:02

唔止想填, 直呈想入到 , 但以阿囝成績會否怕太進取?

kat.tao 發表於 16-11-8 00:02

唔止想填, 直呈想入到 , 但以阿囝成績會否怕太進取? 請指教!

我覺得進取左點,但可以試下~

helis 發表於 16-11-8 10:39
我覺得進取左點,但可以試下~

thx!

各位好,

你可以去學校開放日了解多啲。長天我無留意,因為我個係女,黃棣珊就12月3日開放日,你可以去佢網站了解下

各位好,

基福過去2年只有~30%學生升上所謂既B1中學, 以一級約180人嚟講, 級32係屬於20%內, 咁20%內應該好穩陣係B1學生, 應該長天, 黃棣珊應該問題不大, 如果九華, 聖芳濟等都有機會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Teresatam+發表於+16-11-7+17:39+各

原帖由 王家爸爸 於 16-11-07 發表
我估基福小學全級32名,長天、黃棣珊應該算係合理選擇。跨區進取啲(需要有啲野叻,例如運動、音樂)可以 ...
想問除上述幾間銘賢又如何?

王家爸爸  銘賢當然係好好既學校,但係比較熱門,可以一試。  發表於 16-11-10 09:18

hkpapa852 發表於 16-11-9 14:40
基福過去2年只有~30%學生升上所謂既B1中學, 以一級約180人嚟講, 級32係屬於20%內, 咁20%內應該好穩陣係B1學 ...

非常感謝!

EuniceMaMa 發表於 16-11-9 14:26
你可以去學校開放日了解多啲。長天我無留意,因為我個係女,黃棣珊就12月3日開放日,你可以去佢網站了解下 ...

EuniceMaMa, 我其實已經去左長天資訊日, 不過就miss左佢嘅開放日, 佢地校長個套理念如果係如佢所講的話, 我覺得我會好鐘意間學校; 至於黃棣山我都好想去聽, 但嗰日長週要番工所以去唔到, 不過唔緊要我仲有下年時間, 到時親自帶埋阿囝去感受下間學校!

EuniceMaMa 發表於 16-11-9 14:26
你可以去學校開放日了解多啲。長天我無留意,因為我個係女,黃棣珊就12月3日開放日,你可以去佢網站了解下 ...

EuniceMaMa, 其實我去左長天資訊日, 不過就miss左佢地嘅開放日, 佢地校長個套理念如果如佢所講的話, 我會好鐘意哩間學校; 至於黃棣山開放日嗰日長週要番工, 不過唔緊要我仲有1年時間, 到時親身帶埋阿囝去感受一下d學校