用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 哪些科是水泡科?
go

哪些科是水泡科?

有公認的水泡科嗎?

可能有人認為是水泡對另一人來說卻是心儀科目

回覆:哪些科是水泡科?

酒店服務

brother4 發表於 16-11-7 09:05
酒店服務
你講的是POLY & CU 的HOSPITALITY? 好似好受歡迎個喎!

是好偏如ive, thei 講大學水泡科嗎?

真正的水泡科是樓主 band A 的第三個選擇是一科入學要求中位數略低於預期或實際 成績的科目

如舉列,第一選是医科,第二是牙科,第三是物理冶療 ,咁第三入咗便是水泡科。

brother4 發表於 16-11-7 11:24
如舉列,第一選是医科,第二是牙科,第三是物理冶療 ,咁第三入咗便是水泡科。

...
即係人人唔同, 唔會有公認的嗎?

chocolatebean 發表於 16-11-7 11:28
即係人人唔同, 唔會有公認的嗎?

入學分數要求低的學科。

呢句好岩聽,自由講塲,可以答大部份問題,自己係佢fans

另一個例子如護士,夠專業及人工高,很多有開辨,好似飽和及難找工作,有D為有進修或做part time job或做吓護老院等,剛有新医院起好,護士需求多咗,真係今日唔知明日事,一定冇錯是興趣行先,才讀得好,行行出狀元

chocolatebean 發表於 16-11-7 08:46
有公認的水泡科嗎?

個人覺得水泡科應該是一些吳難入、收生人數夠多、易轉系的科
例如year 1 gpa 有 3.x以上都有機會轉其它系,有啲gpa 3.7甚至轉神科都有機
3 大水泡科來來去去都係嗰啲.....入左U先
有啲科年年收得廿幾人,就算真係水泡,都只係少數人的水泡
工程我覺得應算是水泡之一,每間U年年都收幾百人,21/22分就得

chocolatebean 發表於 16-11-7 08:46
有公認的水泡科嗎?

個人認為sociology, psychology 及business management 是比較水泡的科目

Rhapsody2 發表於 16-11-7 19:32
個人認為sociology, psychology 及business management 是比較水泡的科目
psychology 唔易入.

綜合以上:即係BBA/工程/SOCIOLOGY

咁文學院算唔算?

咁差唔多只有MED/LAW 唔係水泡? SCIENE都唔係收得高

chocolatebean 發表於 16-11-7 21:43

咁文學院算唔算?
邊間 U ?

ppmmbb 發表於 16-11-8 09:52
邊間 U ?
OVERALL

chocolatebean 發表於 16-11-8 11:38
OVERALL

揀水泡科 = 想讀Degree ?

Lingnan BBA  Admission Score 低過 HKU BENG,咁你的水泡定義是什麼?

ppmmbb 發表於 16-11-8 12:04
揀水泡科 = 想讀Degree ?

Lingnan BBA  Admission Score 低過 HKU BENG,咁你的水泡定義是什麼?
只係問下大家對水泡科的定義

chocolatebean 發表於 16-11-7 21:43

咁文學院算唔算?

回覆 Artie 的帖子

文學院要睇係邊個系wor,中大文學院的翻譯系同 Linguistics 要 6 科 30分或以上,英文系同宗教研究已經係最低,連哲學都好高分。

Artie  Question not from me.  發表於 16-11-10 23:04