用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家政
樓主: laiseenine
go

家政

Charlotte_mom 發表於 16-11-7 19:10
我當年會考有考home econ,好多人都覺得不可思議(下,有得考架咩)
...

是的,可以有多元化選擇係一件幸福事,只是自己唔知原來世界係咁大,就算係少數人選讀的科目都有得選擇,這才是自由幸福嘛!

ahnew 發表於 16-11-7 15:39
剛剛星期六聽完briefing,St Stephen Girls 都係叫 Technology and Living。
初中通常用HOME ECONOMICS

高中可考 DSE 叫 TECHNOLOGY & LIVING

little_yolky 發表於 16-11-7 14:53
我上聯繫學校網, 無「家政」科, 唔知係咪改咗另一個名, 因為, 學校明明有一大間烹飪室, 同一大間裁縫室, 唔 ...

科技与生活
Curriculum
The subject matter is divided into three sections:
  • Food and Nutrition ? Food preparation and Processing
  • Family Living ? Home Management and Technology
  • Fabric and Clothing Construction ? Fashion and Dress Sense

http://www.pooito.edu.hk/Chinese/Curriculum/subjects/tandl/index.htm

TwinWong 發表於 16-11-7 21:48
科技与生活
Curriculum
The subject matter is divided into three sections:
呢科好難取高分IN DSE

IloveJJ 發表於 16-11-7 22:43
點解要男仔上家政?我唔想我個仔學呢啲呀!
中學想平衡D呀!

男女校既女仔都要上D&T(design&technology)

IloveJJ 發表於 16-11-7 22:50
天呀!男女本來就唔同架啦!點解唔尊重兩者既差別,而要本末倒置呢?
唔係呀!從來都唔應該將男女角色定型,男仔可以做COOK,女仔可以識做木工

IloveJJ 發表於 16-11-7 23:00
唔好意思,我係比較傳統,我還是希望我仔做大事!
識家政,主下野食乙水你開心都好呀!

chocolatebean 發表於 16-11-7 21:55
呢科好難取高分IN DSE

这所中學只上到中三 高from 無得玩

醒目開學勳章 王國長老

我囡學校有家政室同埋有針黹室, 但就無開呢科, 依家係上 Design & Technology.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:aptcan+發表於+16-11-7+16:56+ 上星

原帖由 IloveJJ 於 16-11-07 發表
有什麼問題,哥哥弄左個公仔俾妹妹,又有煮甜品,哥哥很enjoy

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 16-11-7 22:43

點解呀。有個老公識煮送好幸福架。曬下先。

講真的,細個時聽過件事。朋友去外國玩,探下朋友,朋友在外國讀書難得有客人,獻寶咁煮俾朋友食。原來係.....煲飯上面有片火腿! 朋友受刺激太大,回港決定好好學煮野食。求生技能不能無。

YmOra  好好味咁喎!  發表於 16-11-8 11:10

IloveJJ 發表於 16-11-8 08:23
我自己做ftm,老公搵錢。我有好些朋友,返工好忙,兼顧唔到教育子女,好想做ftm,但老公唔容許(無能力)。 ...
我哋當年家政科唔只學呢D架, 反而初中時烹飪就唔係重點, 我哋係學食物既營養, 點樣衛生處理食物, 點樣睇清潔指示標籤、成份標籤, 點樣有效做清潔等等, 係基本常識嚟。男仔都要識揸針架, 唔係件衫甩咗粒鈕, 都要人幫佢, 真係唔對路的。好似我, 到依家都唔識換光管, 好彩屋企換晒燈膽咋, 真係屋企鑽個洞都要幾百蚊搵師傅上嚟搞, 好浪費。我覺得呢D基本嘢, 男女都要識, 但你識咗可以唔做。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 16-11-8 08:30
我哋當年家政科唔只學呢D架, 反而初中時烹飪就唔係重點, 我哋係學食物既營養, 點樣衛生處理食物, 點樣睇清 ...

同意!

我老公夠叫學過木工,但有野要整拿手唔成勢,我呢個學過既做得快過佢,鑽牆都係自己搞掂。

學左唔做問題不大,好過完全唔識!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 16-11-8 08:15
點解呀。有個老公識煮送好幸福架。曬下先。

講真的,細個時聽過件事。朋友去外國玩,探下朋友, ...

幾時請我食返餐呢