用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 終於知道深水埗崇x,點解咁多人話收都唔會讀! ...
樓主: Elaine.F
go

終於知道深水埗崇x,點解咁多人話收都唔會讀!  

純經驗分享,不喜勿插。
我覺得一間幼稚園好唔好係相對的。家長value嘅野幼稚園比到,而家長又可tolerate佢嘅weakness,呢間就係家長眼中的「好學校」。
其實我好努力預備仔仔入TT的,簡介會第一輪去,親自去學校交表,網上報名我是頭十人。因為TT近我工作地點,我一直憧憬如果仔讀TT我係幾咁方便。
可惜面試日老公對學校感覺不好,仔表現亦不佳(全程無出過聲,只係扭到一下螺絲),我們已經打定輸數了。
不過以報N班的經驗,好多時in完後你會知道邊間學校適合你,呢d係之前做幾多資料搜集都話唔到你聽的。我仔現在N班學校原本是大後備,我係心儀另一間的。但in果日我地一家都感覺良好,於是放棄原本心儀果間來讀。
希望各位家長都搵到適合自己仔女的學校!

回覆樓主:

AnnieSammy 發表於 16-11-9 15:14
工聯会 好貼切

認同x2

我上年聽完講座,對校長自豪於八達通系統非常詫意,佢話八達通可用來記錄小朋友去左圖書館幾耐,同外籍老師傾左幾多分鐘偈

返工要追數跑target,原來喺呢間學校都要

後來收到waiting通知,到大約三月收到通知wait到,去註冊時要交留位費、第一個月學費,但竟然係要當刻俾埋校服錢買校服問學校可唔可以之後先買,佢就話而家唔買要等到開左學成十月先有得買,咁即係焗買啫....

引用:Quote:AnnieSammy+發表於+16-11-9+15:14+

原帖由 ayav 於 16-11-09 發表
認同x2

我上年聽完講座,對校長自豪於八達通系統非常詫意,佢話八達通可用來 ...
咁你最後有無讀?

caseiaming 發表於 16-11-9 18:20
咁你最後有無讀?

後來wait到另一間即走

可能緣份唔夠,我當時面試時都係遇到趕時間嘅老師,佢拍搖鼓然後叫小朋友跟,我個仔拍左一下,猶豫緊想拍第二下時,就俾老師收走左個鼓

同組個小朋友拍都未拍諗緊,就俾老師秒速收起鼓

回覆:終於知道深水埗崇x,點解咁多人話收都唔會讀!

路過的,想分享一下用家感受

我仔仔由崇幼升上崇小,現在已經三年班,係崇真呢五年幾,仔仔一直返學都好開心同好有回歸屬感,而佢係到學到嘅知識同品行,我地都好滿意,呢幾年遇過嘅都係有耐性同有愛心嘅老師,佢並唔係超班學生,我地既目標一直好清晰係升基崇中學,所以從來冇擔心過升學問題。

而我每星期都有回校做義工,認識到嘅家長都好樂於返去幫手,而且好享受,因為除咗可以了解多啲學校,仲可以見下在校嘅小朋友,我地同學校老師、校工姨姨都合作愉快,從來都冇諗過學校以咩想法去揾家長義工,只係覺得有機會參與多啲小朋友嘅學校生活係好開心嘅事。

不過學校行政亂都不是新鮮事,每個想報讀的朋友,我都會同佢地講,你地去完open day同interview就會感覺到,真係要接受到先好讀不過各位老師同學校員工大家都有盡心去預備的,至少比當年仔仔in時等候時間短了很多,但當然還有很大的進步空間。

從來都不覺得崇真是名校,也知道無論幼稚園定小學都係好多人心中嘅大後備,更唔可以拎佢嚟同神校比較,但我地並無因為咁而唔開心,亦都答唔到大家佢係咪一間好學校,有咩好,只可以講佢係一間好適合我仔仔同令我個人感覺好滿意嘅學校。

知道大家呢段時間為咗小朋友都好忙好攰,希望大家都快啲揾到一間適合自己小朋友嘅學校,加油

回覆:pinkywai 的帖子

I am impressed by all the parents respond, this also express the kind of kids that are studying in the school.

babemi  well said  發表於 16-11-10 01:09

ayav 發表於 16-11-9 19:14

後來wait到另一間即走

秒速收搖鼓..... 咁都得

平心而論,我覺得今時今日太多家長用商業社會果套標準去衡量一間學校,所以經常會覺得人地冇效率﹑指引唔夠清晰﹑行政混亂等,但傳統的學校從來都唔係一個商業,負責行政的人可能已在位多年,也許能力有限沒有與時並進並不出奇,只要冇犯錯學校亦唔會換人~

tmko 發表於 16-11-8 10:54
我上年都有報,上年是收$40報名費,冇收錯,應該只係今年搞錯咗。
我上年都有報,而且仲整左個excel表mark 底每間幼稚園幾時可以申請、報名費幾多、幾時有結果等等資料。

頭先睇返,間間幼稚園的報名費都係$40,唯獨祟真收$50,應該上年都收多了。

回覆 Elaine.F 的帖子

totally agree what u said!! after open day, i already don't like this school....after the interview, i wont let my kid to go to this school even they accept my application!!!! this is the most short interview i have ever been! the main thing is the teacher didnt have heart and no smile at all! agree that they only asked the question one time and go to the other question immediately!!

引用:Quote:Elaine.F+發表於+16-11-7+04:28+昨日

原帖由 mv_lee 於 16-11-08 發表
睇到呢個post, 作為用家及當日的家長義工, 我好想講返句公道說話:
1) 學校搵家長義工 = 其實作為一個家長,  ...
我也是當日義工家長, 所有家長都好樂意做義工架, 好同意你嘅講法 ! 邊間幼稚園面試唔係得三分鐘😂😂, 我仔上年面試都係咁上下時間, 學校老師好有愛心㗎,pn 嘅時候我個仔返學喊到七彩。。 喊足成年。。。 返左TT後日
日都話好鍾意返學。。。

回覆:終於知道深水埗崇x,點解咁多人話收都唔會讀!

我和我小朋友遇過的TT 老師好有heart  同愛心,一d都唔hea

hkpapa852 發表於 16-11-7 12:21
朋友既朋友話呢間報咗都唔一定有得見, 有冇人可以証實吓呢點呢?

應該唔會。
我係上年in K1主流。有人講過冇去in但收waiting通知。

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

cameo 發表於 16-11-12 23:27
應該唔會。
我係上年in K1主流。有人講過冇去in但收waiting通知。

咁亂?

Elaine.F 發表於 16-11-7 04:28
昨日面試,安排亂,等得耐,冇比小朋友玩下玩具或休息的地方準備下都算,呢間學校比我感覺勁市儈,竟然所有 ...

實不相瞞,行政真的差得好梗要!我個仔舊年讀崇x, 開左張支票交興趣班,但學校竟然連家長嘅支票都可以唔見左囉

回覆樓主:

.......