用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 終於知道深水埗崇x,點解咁多人話收都唔會讀! ...
樓主: Elaine.F
go

終於知道深水埗崇x,點解咁多人話收都唔會讀!  

Elaine.F 發表於 16-11-7 04:28
昨日面試,安排亂,等得耐,冇比小朋友玩下玩具或休息的地方準備下都算,呢間學校比我感覺勁市儈,竟然所有 ...
睇到呢個post, 作為用家及當日的家長義工, 我好想講返句公道說話:
1) 學校搵家長義工 = 其實作為一個家長, 想了解學校多D, 參與及投入學校的活動我覺得冇問題, 而且學校從來冇迫家長一定要幫手...當日除左係面試日, 學校都仲有星期6的課堂比小朋友上, 需要義工亦冇可厚非.
2) 可能樓主IN的時間 / 個別老師的問題 感覺"老師超冇耐性同愛心,三分鐘唔洗就拜拜", 講句真心話....老師全日不停IN咁多學生, 難免係會累的, 而且有邊間學校唔係IN幾分鐘就IN完? 當然係有, 但以經驗應該好少吧?
3) PK賽...其實只係你的感覺, 以經驗係有同組2個都收/ 2個都唔收.
4) 行政係有D亂, 但將心比己, 一間學校有小學同幼稚園咁多人, 得4-5個行政, 我會識得體諒同自己會跟足D, 當然樓主未係用家, 將來有機會, 希望你要3思.
5) 報名費事宜我唔太清楚, 但當日我見到老師都不停問IN完的家長要唔要退款, 我相信學校係有心去做好呢件事.

hppa  fair comment   發表於 16-11-8 12:18

回覆樓主:

我星期六都去左in,2日見左5間學校,崇真感覺真係最hea,明白老師見到攰,但如果咁樣就hea係咪對排得後嘅小朋友唔係咁好呢?學校係咪可以考慮老師分更? 中間時間休息? in多日? 或其他更好做法?

helenfu 發表於 16-11-8 11:27
回覆 tmko 的帖子

Oh 原來我記錯咗

引用:Quote:Elaine.F+發表於+16-11-7+04:28+昨日

原帖由 mv_lee 於 16-11-08 發表
睇到呢個post, 作為用家及當日的家長義工, 我好想講返句公道說話:
1) 學校搵家長義工 = 其實作為一個家長,  ...
我認同你既睇法, 所以唔適合呢間學校既家長就唔會讀, 因為只有在校既家長會比較體諒

回覆樓主:

個日簡介會感覺學校太show off自己英普能力,我覺得黎得㗎家長到做過下功課,至於收左50蚊要退錢事宜,我覺得雖然學校出問題,但學校有時間更正就Ok, 至於面試當日太快,我諗因為佢得一日見,所以逼到老師in快d怕趕唔切,學校就應該改2日in,咁學校唔駛攪到黎in家長同小朋友咁唔開心,老師同義工家長咁趕。

申利:今年呀囡有in,但in下午無咩人排,所以好流昌,老師in得唔急,仲有俾機會俾隔離小朋友拍多次搖鼓添,最後2個小朋友好開心咁走

hppa    發表於 16-11-8 14:35

我早上IN的, 我覺得學校安排得好好, 整個interview 半個鐘內完成
2位老師有耐性, 沒有黑面, 對呢間學校有好感,
interview 時2位小朋友表現都好好,
希望2位小朋友都有offer

hppa    發表於 16-11-8 14:35

唔該晒個日既家長義工, 個日我唔知去邊到攞 label, 有位男家長義工帶路......
過了5至10分鐘, 那位家長義工專登走返黎搵我, 問我是否一齊 ok !    真係麻煩晒 !

hppa    發表於 16-11-9 00:05

引用:唔該晒個日既家長義工,+個日我唔知去邊到攞

原帖由 junnieip 於 16-11-08 發表
唔該晒個日既家長義工, 個日我唔知去邊到攞 label, 有位男家長義工帶路......
過了5至10分鐘, 那位家長義工 ...
講開我都有觀察果日既家長義工, 比我感覺會互相幫忙而又踏實既一類, 所以對學校印象唔錯

hppa    發表於 16-11-9 00:06

but i know that many parents in many whatapps group will treat this school as backup instead.  

唔係要拗, 但崇真行政混亂都不是新聞, 舊年已有人提出. 得4-5Admin 應付咁大量工作, 咪就係行政混亂所以唔夠人囉. 今年第一次收生嗎? 出面公司會請Part time 幫手.

至於見得多人定少人, 學校可以唔in 全部人, 亦有權分兩日in. 有學校是分兩日in.

回覆:終於知道深水埗崇x,點解咁多人話收都唔會讀!

好老實講,出名既私校,好多都係一日in晒,每個小朋友都係得幾分鐘時間,而且都係有家長義工幫手,恕我唔係好明白點解會對家長義工幫手咁反感,其實學校從來無迫家長去做義工,好多都係出於自願的。另外話收多咗報名費既問題,已經有人澄清咗,學校亦有努力補救,已經好好,行政混唔混亂,我相信用家先會最清楚而且體諒,我本身都做過學校書記,要知道搞一場幾千人既面試日絕對唔簡單,所以我帶小朋友去面試時會更欣賞學校既付出同心思。

hppa  Fair comments  發表於 16-11-9 00:08

我個日都有去interview,的確in得好快.得一日咁多人in.我明白只能得幾分鐘.行政好明顯係亂.要退10就知.但講到義工家長.本人又覺得無乜問題.家長又自願.家校合作,良好關系.無理比錢反學就一定係老闆態度.就算老闆有時都要幫下員工.

Elaine.F 發表於 16-11-9 03:59
一所歷史悠久的學校安排一個面試日依舊不能應付? 那麼對期待它進步的空間的人恐怕也許有些保留。

因為人 ...

Agree ar!! 你in 我小朋友同時我家長和小朋友都in 你
從簡介會hard sell, 硬件,軟件(老師無耐性)得出那麼多負評,令大家只能將崇真變成「後備」,如果我係用家會一樣感到心痛.....  希望學校考慮下繼續改善

Elaine.F 發表於 16-11-7 04:28
昨日面試,安排亂,等得耐,冇比小朋友玩下玩具或休息的地方準備下都算,呢間學校比我感覺勁市儈,竟然所有 ...

當年我小孩考又ok, 老師有耐性,小孩吾係全對吾係表現至好個個都收左、但考呢間小學就辛苦d、係weekday 黃昏時間、我記得我個年家長要係禮堂聽成二個鐘野、凍到累到我要走出禮堂、in 小孩也二個多小時。
做人至緊要開開心心 :-D

其實有時不要幫佢找借口。。。其他學校都有in 千幾二千人。。我見老師一樣笑臉迎人。。唔通人地唔係人? 其實我覺得老師幾高學歷都唔係最重要。有愛心先係首選。老實講in 你崇真都係貪你個名但出來效果衰過d 村校。。咁我點放心比小朋友讀? 這個是我當日見解。唔係踩佢。

回覆樓主:

AnnieSammy 發表於 16-11-9 09:16
你冇踩,事實來的,考小一你便見真章
你看看隔離啲谷討論,有些幼稚園明碼實價话你知k3生去那間小學,每間 ...

我不是用家,對TT不予置評。但感覺此校幾識包裝。識有用家當日聽完簡介便一心只報TT, 說很喜歡,因課外活動多如工聯會,平日小朋友又可自由用八達通拍卡出入不同課室。於我而言,這些只能說是gimmick, 部分家長於選校時似乎忽略了對孩子升學的考慮。
*不是針對TT,純粹路過分享個人看法。

BIBI_BABA 發表於 16-11-7 09:46
當年in 過,感覺同你一樣,呀女做唔到老師無俾機會佢再嘗試,而係立即收回道具,感覺無耐性

...

我個女幾年前都in 過,我諗都係同一批老師啦,情況都差唔多,其實呢間都係諗住攞d 面試經驗

叫家長做義工其他學校都會發生,始終好多人爭住in,一定會亂,學校既心態係我地求佢俾個學位,所以都無辦法,唯有揀其他咯