用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果係收都唔會讀嘅學校,報嚟做乜?
樓主: hkpama2011
go

如果係收都唔會讀嘅學校,報嚟做乜?  

hoihoima 發表於 16-11-7 15:28
真實面試環境同面試班分別好大。有些小朋友很需要去習慣一個小學面試的模式,越見越淡定。其實衹要不hold幾 ...

Agree

IICHENG 發表於 16-11-7 14:42
點解吾讀?

因為已有心儀學校既offer,加上覺得亞囡性格非DG type,學校既 value 同family value 又不太接軌。大家唔適合大家。

kbi 發表於 16-11-7 18:20
因為已有心儀學校既offer,加上覺得亞囡性格非DG type,學校既 value 同family value 又不太接軌。大家唔 ...

咁快就有心儀的學校Offer? 那一間好學校的offer會早過DGS報名?

applebot 發表於 16-11-7 09:28
當練習尼樣係最自私,坊間有好多面試班,又唔係好貴,但自私嘅家長就hold住幾間唔放,原本其他小朋友有機 ...

唔一定hold位㗎噃

applebot 發表於 16-11-7 09:28
當練習尼樣係最自私,坊間有好多面試班,又唔係好貴,但自私嘅家長就hold住幾間唔放,原本其他小朋友有機 ...

真實同上堂唔同。另外,有priority,第九位收左會放第十。 第四收左會放第九。有問題?

回覆 ainnai 的帖子

係,真實同上堂一定好唔同,猶其是那股“分離感”。

阿仔上個月星期六番學校做風紀幫小ㄧinterview手,佢話一個上年已有十個八個小朋友哭着不肯進去面試。

其實當rehearsal那些好多都不會註冊的,我有兩個朋友有音小offer也沒有去註冊,所以沒有霸住offer.

暫時我報了五間,2間是屋企附近,2間是去挑戰下細路 ,又報了宣小
宜家還在中段,有等下次面試的,有等出下次面試結果的,也有等出offer的..還有宣小,等12月面試的

真正走過只是4間,但覺得好鬼攰呀.. 希望快D過番正常生活

陽光點的歌 發表於 16-11-6 13:48
我自己估因爲有某些人會覺得讀直私會比官津好所以務求中只少一間所以要報好多好多間。 ...

報多有時係策略需要。而家學校好多要3,4面,增加撞期機會,大部份玩唔到最尾叫糊。
報既時候係同一段時間,都唔會確定邊間收你。

retriever 發表於 16-11-8 06:59
報多有時係策略需要。而家學校好多要3,4面,增加撞期機會,大部份玩唔到最尾叫糊。
報既時候係同一段時間 ...

尼招絕。

咁都係,可能我報得少,都無撞期

Chirley    發表於 16-11-11 10:45

hkpama2011 發表於 16-11-8 08:45

有朋友同日4個面試都無撞時間

creambun 發表於 16-11-8 09:34
有朋友同日4個面試都無撞時間

嘩,4個,好趕頻撲呀

引用:Quote:applebot+發表於+16-11-7+09:28+當練

原帖由 hoihoima 於 16-11-07 發表
真實面試環境同面試班分別好大。有些小朋友很需要去習慣一個小學面試的模式,越見越淡定。其實衹要不hold幾 ...
Cannot agree more

hkpama2011 發表於 16-11-8 08:45

我當年衹報3間,都兩間撞咗!世事難料!

lusanna 發表於 16-11-8 23:39
我當年衹報3間,都兩間撞咗!世事難料!

咁唔好彩?!

回覆 Jane1983 的帖子

非常認同👍🏻👍🏻

因為無人會知最後係咪真係唔會讀,可能最唔想去既就是唯一一間有offer的。

醒目開學勳章 王國長老

我覺得仲有d可能:
1. 試水位,樣樣考下,睇下最後offer值唔值得自己咁大犧牲,包括學費車費。亦可以評估下自己小朋友有幾叻。
2. 襯熱鬧,好似sogo減價咁,唔買都埋黎睇下,人報我唔報就好蝕,唔知間學校點架,一邊考一邊8料,8完覺得都係唔值,咪唔揀囉。

IICHENG 發表於 16-11-7 18:23
咁快就有心儀的學校Offer? 那一間好學校的offer會早過DGS報名?

咪你大囡嗰間,佢係在校k3生。

回覆樓主:

我就揾哂資料先報,心儀2間,但最後都報了6間,好彩全部無撞期,之前全部連 2 interview都無,只有reject,好灰。今日終於收到心儀學校 offer,我已經非常非常感恩了!所以KTS都不報了。其實我都唔知報幾多間先岩,我囡就in到第6間已經有D反感。