用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017 non jupas 入來傾傾啦
樓主: wesleypiano
go

2017 non jupas 入來傾傾啦  

etoile 發表於 17-1-13 00:13
係呀,壓力㑹少D。UCAS又全中,下一步就係揀學校。
恭喜哂,你囡囡好勁呀!留位費可以唔使比啦,IC,Cambrige 甘勁都有offer.

etoile  多謝!過奬啦!  發表於 17-1-14 14:17

NanaLi1127 發表於 17-1-13 21:47
回覆 etoile 的帖子

沒有必要交留位費,好似我個仔,浪費了1萬圓.最後還是去了英國讀. ...

deleted

DKmum 發表於 17-1-13 21:00

Deleted

etoile 發表於 17-1-14 14:14
講真,佢唔算叻,佢舊校一齊去咗英國嗰班同學仔入面就有好多真正叻人,target 醫同law,英國入唔到都會返香 ...

其實以你囡囡能夠拿到cambridge和ICL的conditional offer,所需要嘅成績也可以達到香港神科如醫科的要求,一定唔會輸蝕,祇不過我相信你也希望你囡囡能夠以興趣為先,呢個亦都係我地比兒女們去英國升學其中一個原因。香港家長或學生好多時都會用成績去決定選科,有好成績就離唔開medi或law嘅選擇。

WeiSB 發表於 17-1-14 16:02
其實以你囡囡能夠拿到cambridge和ICL的conditional offer,所需要嘅成績也可以達到香港神科如醫科的要求, ...

確實大部分香港成績top學生/家長都會「自動」揀medicine 或law ,有啲的確係因為小朋友真係有興趣,但有啲係父母一廂情愿甚至威迫利誘,或小朋友盲目追求神科,呢啲做法我真係不敢苟同。

WeiSB 發表於 17-1-14 16:02

Deleted

世界日日在變,遲D先算啦。 << totally agree.

父母做呢行,自小就會引導佢哋向呢個方向走 << My case is the opposite! I told my son not to pursue the same as me in terms of study and career! Hahaha.

回覆:2017 non jupas 入來傾傾啦

E科一定昰心儀及慈愛之心,E生 常俾病人投訴,賠償,另非禮,攻擊E生新聞常有,最怕不知名末曰病菌,傳染不只E生自己,全家可受感染。。。

回覆 jui 的帖子

Many thanks!

想問下中大law 咩predicted grade 有interview?or 其實meet 到AAA 任何人都有interview?

wesleypiano 發表於 17-1-25 22:59
想問下中大law 咩predicted grade 有interview?or 其實meet 到AAA 任何人都有interview?
咩PG 就唔知,但AAA係最低要求。

etoile 發表於 17-1-12 19:34
1月24號前。

你最後有冇響UST 留位?

brother4 發表於 17-1-12 21:25
亞大朋友有offer,要3A,真係個個要求分不同男仔要求高,靚女要求分可少D

...

也是Chem Eng? 我諗Chem Eng 比其他傳統Eng 例如 Civil, Mechan, Elec 要求會低d?

回覆:2017 non jupas 入來傾傾啦

英文。。。講番少少因亞大之前冇任何offers,八月2x號通知收佢,果日有一起上大學,在門外聽要求英文程度看ielts分數,另每間大學ielts分要求是不同的。。。

Cai-Jianlin 發表於 17-1-30 00:15
邊間?

Deleted

Ruby1219 發表於 17-1-30 00:56
你最後有冇響UST 留位
Deleted

etoile 發表於 17-1-30 22:46
俾咗deposit啦。佢今次考mock麻麻,如果公開試都係咁嘅成績,就可以告別康橋同ICL啦。

...

Oh, 咁叫阿囡真係要努力返尐,唔好功虧一簣。

etoile    發表於 17-1-31 16:29