用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Boxhill (Fotan) vs Boxhill (MOS)
go

Boxhill (Fotan) vs Boxhill (MOS) [複製鏈接]

因為朋友返緊的關係,阿仔返過火炭Boxhill,N班時兩間都有報,兩間都取錄了,都是am offer.

本身家住馬鞍山,如果近就一定讀MOS Boxhill。

不過面試既感覺,就覺得火炭warm d, 行政上好像好些。例如:火炭Boxhill 會把差唔多大既小朋友編埋同一時段group interview;而MOS Boxhill interview 果日有d 超大B (14年11月,12月),得我仔是15年5月(中B)。

有沒有媽媽可以俾下意見?兩間的用家更是歡迎!
   1    0    0    0

我囡依家讀緊mos, 之前讀過兩間的playgroup, 比較過覺得mos啲老師較有愛心(我哋見過咁多學校中老師最有愛心和用心的)、活動範圍及課室較大、校長很有愛心、經驗和專業,沒有架子、壁報設計也很用心、行政方面亦較貼心。

Mos是第一間Boxhill, 各方面都儲了一定的經驗、升小派位亦不錯(有升上神校的、國際學校、或較好的同區小學)、如你心儀國際學校,mos校是跟啓新書院有連繫的!

兩間校舍的open day都去過,我哋同亞囡都特別喜愛mos。鼓勵你一家參加他們每年兩次的open day感受吓,或報讀他們的playgroup看多一點點。

回覆:Boxhill (Fotan) vs Boxhill (MOS)

我聽聞Fotan class teacher 有部份係香港人識廣東話但native in English , Mos 全部class teacher 也是外藉net, 唔識廣東話。我自己覺得Mos 語境會再好少少,當然fotan 也不錯。Mos N班老師真係好好,好專業。

回覆:Boxhill (Fotan) vs Boxhill (MOS)

May I know if it's there's a good chance to switch from pm to am offer in boxill mos? Thanks!!

想請問讀緊家長,你地洗唔洗另外同小朋友補習中文?

回覆樓主:

Enough Chinese learning at Boxhill (MOS)?

siusiubomama 發表於 16-11-6 14:45
想請問讀緊家長,你地洗唔洗另外同小朋友補習中文?

This is my concern too ! I got Am offer at Boxhill (MOS)…

我們k1 轉左去Esf , 留左box hill k1 的舊同學好似冇補中文。遲d會不會補我就唔知了

calvinlinda 發表於 16-11-6 06:14
我囡依家讀緊mos, 之前讀過兩間的playgroup, 比較過覺得mos啲老師較有愛心(我哋見過咁多學校中老師最有愛 ...

謝謝你回覆!
想問清楚點:你說上過兩間playgroup, 是 Fotan BH 和 MOS BH 兩間嗎?

pc228 發表於 16-11-6 13:18
May I know if it's there's a good chance to switch from pm to am offer in boxill mos? Thanks!!

我懷疑佢係跟年紀編班。
因Fotan 跟MOS我是填pm班(因為怕朝早返工鬼咁多人又迫),兩間都編左我入am 班。

我仔是5月B,我聽到好多細小小bb 就入pm, 其他學校也是。

貝珠 發表於 16-11-6 08:56
我聽聞Fotan class teacher 有部份係香港人識廣東話但native in English , Mos 全部class teacher 也是外藉 ...

MOS open day因不在港錯過左,不過我會所(馬鞍山屋苑)都有不少BH 小朋友,聽到佢地英文都好好的!

Fotan 校我去過佢校舍上playgroup 及open day。兩個playgroup 老師一個似ABC另一個靚靚地似菲律賓人,另我見到有一個金髮藍眼人。

佢地都無講廣東話,reception就成日講廣東話。

我都想知老師係咪有愛心...因為我仔唔係好聽人講野,成日周圍走架,唔係一般老師喜愛既類型。第一年返學既感覺好重要,我想佢喜歡返學。

另,我都有考慮讀一年轉Esf... 不過要觀察佢發展啦。

引用:Quote:貝珠+發表於+16-11-6+08:56+ 我聽聞F

原帖由 MCEsc 於 16-11-06 發表
MOS open day因不在港錯過左,不過我會所(馬鞍山屋苑)都有不少BH 小朋友,聽到佢地英文都好好的!

Fota ...
冇論乖d頑皮d,叻d,慢d,老師係冇忽略任何一個小朋友,我地同學間的whatsapp group , 真心個個都覺得box hill 老師認真有愛心

貝珠 發表於 16-11-6 22:00
冇論乖d頑皮d,叻d,慢d,老師係冇忽略任何一個小朋友,我地同學間的whatsapp group , 真心個個都覺得box h ...

好似好正咁,謝謝回覆

引用:Quote:貝珠+發表於+16-11-6+08:56+ 我聽聞F

原帖由 MCEsc 於 16-11-06 發表

Fota ...
我細女返緊ft bh pg, 係你講的菲籍年輕女老師教導,她非常有愛心,教得很用心,內容多元化,小朋友會覺得很小趣。她也做額外的努力,例如有小朋友不喜歡做勞作,她鼓勵之餘,也想了其他勞作讓他做。她又曾焗cupcake給其中一位小朋友慶祝生日,上課時如家長未有留意,甚至會幫小朋友抹鼻水及抹嘴,我覺得她很細心,pg係1小時,但她安排很多內容,經常超時15分鐘也不介意,不會馬虎或迫小朋友要快些完成勞作,感覺她真的很喜歡小朋友。

Charlie妹 發表於 16-11-7 00:15
我細女返緊ft bh pg, 係你講的菲籍年輕女老師教導,她非常有愛心,教得很用心,內容多元化,小朋友會覺得很 ...

哦...
你有報佢既PN 嗎?

引用:Quote:Charlie妹+發表於+16-11-7+00:15+ 我

原帖由 MCEsc 於 16-11-07 發表
哦...
你有報佢既PN 嗎?
有報K1

MCEsc 發表於 16-11-6 21:27
謝謝你回覆!
想問清楚點:你說上過兩間playgroup, 是 Fotan BH 和 MOS BH 兩間嗎?
...

是的。

另,可放心老師非常有愛心,同學和家長們一致認同。
‹ 上一主題|下一主題