用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Repeat K1
go

Repeat K1

請問有冇媽媽小朋友讀緊K1, 今年再申請其他學校的K1? 現在讀緊學劵幼稚園,如果有學校收左17/18 K1, 應該用咩野文件註冊呢?因為睇ebd網頁搵唔到答案,請指教

點解要repeat k1?

我打算轉私校repeat,所以唔清楚

Shirley61122 發表於 16-11-5 19:12
點解要repeat k1?

11月細仔,上堂感覺佢未適應

ricesnice 發表於 16-11-5 18:29
請問有冇媽媽小朋友讀緊K1, 今年再申請其他學校的K1? 現在讀緊學劵幼稚園,如果有學校收左17/18 K1, 應該用 ...

首先你要出封信通知學校將會讀埋下學期退學,學校就會差不多月份退還學卷給你,並你要預早去教育局出定封信給你,當一張臨時學卷,等你揾到有學卷新學校,再補回正本,如果你唔明打電話去教育局問,佢會教你填咩  From

你可去EDB website 先dl份申請註冊信填定,到有學校收,而呢間又join優質計劃的話,就填埋個校名資料,寄回就得。如果收你個間非join個計劃,好似不用註冊信。不過最好問淸楚EDB,因為我之前問過幾次,次次都有d野唔同。

另多口一問,你小朋友依加K1點跟唔上?我都考慮會不會repeat K1

BabyBookBu 發表於 16-11-6 07:20
你可去EDB website 先dl份申請註冊信填定,到有學校收,而呢間又join優質計劃的話,就填埋個校名資料,寄回 ...

我仔讀緊學卷幼,十二月細b,今年都有以超大b 身份考K1. 因為現在只上學兩個月,唔多肯定佢情況。所以會考定幾間,希望keep 一個offer, 到明年六月再作決定。唔一定repeat, 但唔想到時覺得需要時又無好學校收。因為自己讀緊間學卷係好學校。不過因為repeat,所以只考慮私幼。

引用:請問有冇媽媽小朋友讀緊K1,+今年再申請其他

原帖由 ricesnice 於 16-11-05 發表
請問有冇媽媽小朋友讀緊K1, 今年再申請其他學校的K1? 現在讀緊學劵幼稚園,如果有學校收左17/18 K1, 應該用 ...
教育局十月尾更新話重讀K1要在學校發出offer之後申請注冊信,因為需要在申請中明確注冊邊一間學校,局方亦會與學校核實,你可以再睇睇教育局網站

south_north 發表於 16-11-6 02:03
首先你要出封信通知學校將會讀埋下學期退學,學校就會差不多月份退還學卷給你,並你要預早去教育局出定封 ...

多謝回覆

BabyBookBu 發表於 16-11-6 07:20
你可去EDB website 先dl份申請註冊信填定,到有學校收,而呢間又join優質計劃的話,就填埋個校名資料,寄回 ...

多謝回覆。我仔仲係唔多肯同同學玩,轉課室要老師帶先肯行,問過醫生,可能佢學講野比較慢影響佢社交,話可以考慮repeat k1 俾多少少時間佢

lambeanmama 發表於 16-11-6 07:58
我仔讀緊學卷幼,十二月細b,今年都有以超大b 身份考K1. 因為現在只上學兩個月,唔多肯定佢情況。所以會考 ...

我私幼同學劵都有報,其實冇特別心水,主要近屋企同碰下運氣,我都諗過過多幾個月佢情況唔同,或者唔repeat都唔定

mistyrain 發表於 16-11-6 16:55
教育局十月尾更新話重讀K1要在學校發出offer之後申請注冊信,因為需要在申請中明確注冊邊一間學校,局方亦 ...

謝謝回覆,我再睇睇 :)

謝謝分享

我個女12月尾細B而家讀緊私幼K1,但今年會報2間一線既私幼K1,收既話就再諗下讀唔讀。不過囡囡雖然係細B, 說話同自理能力都好好,又鍾意同年紀大啲既小朋友玩,老師覺得佢都跟得上,所以都1516唔知好唔好repeat K1

Kay1203 發表於 16-11-8 23:31
我個女12月尾細B而家讀緊私幼K1,但今年會報2間一線既私幼K1,收既話就再諗下讀唔讀。不過囡囡雖然係細B,  ...
女仔如果跟得上我建議直升,到小學中學女女會有少少介意自己比人大,而且女仔比男仔發育快,你可以讀埋k2跟唔上再轉校repeat都得

回覆 sharonchan.0711 的帖子

Agreed, 我自己係超大B讀中小學, 如果我有得選, 我希望同我D同學同年囉. 話唔介意就呃你, 特別到青春期, 把口話唔介意, 心裏面一定有D失落囉

cecnl 發表於 16-11-9 11:32
回覆 sharonchan.0711 的帖子

Agreed, 我自己係超大B讀中小學, 如果我有得選, 我希望同我D同學同年囉. 話 ...

咁你小學中學成績屬於最top果幾個?中上?中中?希望唔好介意我咁問,想知道下做超大系咪大部分成績都比較好

回覆:sharonchan.0711 的帖子

細囡現K1迦南,只係報左德望K1。唔收就會繼續上lu