用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

KTS   [複製鏈接]

11    0    0    0

明天更好! 發表於 16-11-5 09:47
我打算報名,
有冇同路人?
算谷嗎?

如果你唔知呢間學校的特點, 唔知佢谷唔谷, 你怎樣在自薦信裡告訴校長你如何認同呢間學校的理念, 你怎樣告訴校長你的孩子在本質上是如何適合就讀這所學校, 在有幸入讀時家長又會如何配合學校的步調, 在那些地方加強培育, 為校增光呢?

建議你做一點功課, 先看看前人多年對KTS的評價, 特別是KTS用家的心路歷程.  以往有一位KTS學生的爸爸(Ben2003), 教育理念非常正面和值得參考.

我當年做了功課, 大女順利考入KTS, 但因為有其他選擇無讀.  你可以去KTS的討論區看看.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

明天更好! 發表於 16-11-5 09:47
我打算報名,
有冇同路人?
算谷嗎?

KTS 絕對是好學校!
請問KTS 將會是樓主第幾間報的直私?

基上楼主已經當Ek係佢自己私人blog。開一堆冇參考價值嘅膠post 充斥EK版面。

各位JM可否唔好再答佢任何問題,俾佢啲thread沉底?

樓主你到底是集郵定想試囡實力?KTS十一月尾先報名,你之前報的基本已出曬結果,如果囡有offer,完全唔知你再報KTS動機為何?

引用:Quote:明天更好!+發表於+16-11-5+09:47+我

siden 發表於 16-11-5 10:04
基上楼主已經當Ek係佢自己私人blog。開一堆冇參考價值嘅膠post 充斥EK版面。

各位JM可否唔好再答佢任何問 ...

我有留意的.  但作為討論區, 為了後人著想, 還是需要留下些意義訊息.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆 明天更好! 的帖子

just curious,有什麼因素會令你唔報?

palmchristy 發表於 16-11-5 10:10
我有留意的.  但作為討論區, 為了後人著想, 還是需要留下些意義訊息.

Your help is certainly most appreciated.

I think it's better for you to contribute in other posts.

Answering her is just encouraging her to post more meaningless posts in this forum.

To be honest, a lot of us are pretty fed up already.

Again, thanks for giving useful answers to many JM! You're experienced and kind.

明天更好! 發表於 16-11-5 10:09
要寫信?

個人經驗. 為了要讓校長/老師知道我是非常希望孩子入讀該校, 我當日每一所報的小學, 除非校方不准許, 否則都會附上自薦信, 說出我對學校欣賞之處, 如何認同該校的理念, 孩子的特質如何適合該校, 我已經為了入讀該校做了些什麼準備, 如果有幸入讀我會如何配合校方, 如何在那些方面進一步培育孩子, 如何為校爭光等等, 務求說服學校我的女兒和這間小學是prefect match.

因此, 我會細讀學校在EK的評價, 上該校網址研究學校理念, 細讀校長的通訊, 知道該校近日的焦點, 知道該校的培育重點等等, 務求一擊即中.  我尊重每一所我報的學校.

以大女兒當年經驗來說, 報四間私小, 四間都收, 相信是這個原因.

annakit    發表於 16-11-6 14:25
hppa    發表於 16-11-6 02:45

palmchristy 發表於 16-11-5 10:01
如果你唔知呢間學校的特點, 唔知佢谷唔谷, 你怎樣在自薦信裡告訴校長你如何認同呢間學校的理念, 你怎樣告 ...

樓主如22/11有港同offer就不用報?

IICHENG 發表於 16-11-5 10:19
樓主如22/11有港同offer就不用報?
完全理解唔到樓主思維,以我為例,KTS報名前,我囝應該有三間有結果,只要有一間有offer,基本便不會報KTS。小朋友只有一個屁股,爭咁多張櫈坐做乜?將心比己,還有好多小朋友無offer,家長都好擔心,做人真係唔好咁自私。

hppa    發表於 16-11-6 02:43
babemi  agree x n  發表於 16-11-6 00:08
happyshirley  Agreed x 3  發表於 16-11-5 13:27
陽光點的歌    發表於 16-11-5 13:09
abby0624  Agree x 2  發表於 16-11-5 12:43

siden 發表於 16-11-5 10:18
Your help is certainly most appreciated.

I think it's better for you to contribute in other posts. ...

Well.  In fact these kind of posts can be served as a kind of negative example, where I can contribute to clear the myths and common pitfalls in application of P1 places according to my past experience.  

I note the recent discussion of his/her threads which attract attention and dissatisfaction among EK readers.  I think readers may be benefit from reading information which pointed out the shortcoming of bad practice, if applicable.

Will take your advice and only answer if necessary.

引用:Quote:IICHENG+發表於+16-11-5+10:19+樓主

原帖由 甘恩 於 16-11-05 發表
完全理解唔到樓主思維,以我為例,KTS報名前,我囝應該有三間有結果,只要有一間有offer,基本便不會報KTS ...
我都是參考你當年3層次考學校方法,有同層次學校offer同層其他不去考,有上層就放下層offer。

chitchitboy  Same same  發表於 16-11-5 11:48

引用:+本帖最後由+甘恩+於+16-11-5+10:08+編輯+\

ppmmbb 發表於 16-11-5 10:29
我都是參考你當年3層次考學校方法,有同層次學校offer同層其他不去考,有上層就放下層offer。

...
當年大囝就係咁揀小學,基本好快可以下決定。事前做定功課便可。如果我有港同offer,一定不會報KTS,因為我重視的是一條龍,所以在分層揀校下,兩間學校在我心中是不同層的。

keep-calm  唔好意思, 請問"三層次揀校法"是甚麼?謝謝~  發表於 16-11-7 10:16

引用:Quote:明天更好!+發表於+16-11-5+10:09+要

明天更好! 發表於 16-11-5 10:37
不知收不收。
不如等唔收先再問,好嗎?

引用:Quote:明天更好!+發表於+16-11-5+10:37+不

明天更好! 發表於 16-11-5 10:43
不是應一早準備嗎?
準備是指自己上學校網看資料,上網爬文做功課,而不是開個post問KTS谷不谷便算。

hppa    發表於 16-11-6 02:46
happyshirley    發表於 16-11-5 13:29
陽光點的歌    發表於 16-11-5 13:10
‹ 上一主題|下一主題