用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 若k1 target德望/st cat/kv
go

若k1 target德望/st cat/kv

同想小朋友打好英文底,n 如英藝/boxhill/think應點選?thx!!

回覆:若k1 target德望/st cat/kv

想考呢三間,train好廣東話先la,  除咗SC可以揀英文in,  其他都係中文in

Depends on 小朋友語言能力,如果屋企有人同小朋友用廣東話,就算學校全英,並不會廣東話弱左。加上N班不用認字,N班廣東話部分,其實屋企都做到。N班的英文語境,對local 家庭很有幫助

若k1 target德望/st cat/kv,
GH, KV 都係用中文interview 的, boxhill 英文雖好, 不過對GH, KV 無幫助喎,
N一定要搵間中英BALANCE 的學校,
因好多名K都是IN 中文的, 一定不可以忽略中文

我覺得返Montessori 的playgroup 有幫助,佢地陪小朋友玩的玩具同interview 玩的差不多一樣,而且又有教自理同唱歌仔。我小朋友做interview 時的tasks 完全冇問題,我地喺屋企唔多玩果D玩具,所以應該是在playgroup 時學的。

SC自己有PN。Think PN係英粵,非全英。
其實PN開學無耐已經要in K1,除非直升,否則讀邊間PN幫助不大,自己花多d時間教一樣。加上小朋友咁細,多少係緣份遊戲!

Good hope/ kv / st cat k1 interview 語言係可以選廣東話。其實唔太關N班讀那一間幼稚園,也不關英文oral 程度。如果已英文exposure 比例來說,boxhill > 英藝> think

Chanhana 發表於 16-11-6 02:12
你所講既3間,我大仔同細女讀過九龍塘英藝國際班,英文語景真係好,唔係都唔會俾細女再讀。尤其佢地咁岩返 ...

你好謝謝你的回覆!好詳細呀(emoji)
另外想問問,可以分享考k 德望,除了英語外,有什麼其他方面家長可以注意呢?thx!

你所講既3間,我大仔同細女讀過九龍塘英藝國際班,英文語景真係好,唔係都唔會俾細女再讀。尤其佢地咁岩返下午班,人數少,同net teacher 關係好close, spoken English 進步好多!

雖然成日有人對依間學校有負評,但唔係太覺,至於太商業太貴?只可以講,佢幫到我仔女啲英文,我覺得抵俾佢。至於商唔商業...其實好多N班或幼稚園都商業架啦...係有宗教背景個啲就唔太商業。

最後我女K1時去左德望。

不過完全關英藝事架...英藝幫到既係英文,考K仲要有其他方面係要家長自己跟架呢....

回覆 littlestar_1000 的帖子

LH 係好學校,加油!

QQfishs 發表於 16-11-5 23:44

你仲報左邊幾間呀?

LH同think

你仲報左邊幾間呀?

QQfishs 發表於 16-11-5 16:56

我覺得n班除左讀國際學校,其實間間英文都差吾多,最多你選擇英普班可能好少 ...

謝謝你的回覆
想請問熱門多人考嘅n即係邊幾間?
因為啱啱先睇資料,所以好多都唔明白唔該晒!
而家暫時只有英藝同Boxhill嘅Offer

我覺得n班除左讀國際學校,其實間間英文都差吾多,最多你選擇英普班可能好少少,最直接都係屋企用英文溝通或者英文工人姐姐。
至於你target果三間都係好多人想入既K,各有特色,我吾感推薦你讀邊間有幫助,返而如果你同我一樣無人事無背景,建議你N報考下熱門多人考果幾間試下小朋友能力,到時你將結果話比大家知再幫你選擇仲好。