用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實播道有咩唔好?
樓主: Cynthiapple
go

其實播道有咩唔好? [複製鏈接]

引用:Quote:Cynthiapple+發表於+16-11-4+20:36+

引用:Quote:Cynthiapple+發表於+16-11-5+07:56+

原帖由 IICHENG 於 16-11-05 發表
林峯
其實好欣賞校長親力親為,面試日全程喺禮堂哦!

我覺得校長是一個 Top Sales!

明天更好! 發表於 16-11-5 08:40
如果要靠越來越多大學學位,才可入大學……

你有沒有報播道?

Cynthiapple 發表於 16-11-5 07:53
是的,12年後既世界真係無人知,眼前見到既係小朋友讀書既程度一年比一年深,好似不斷摧谷佢地做大人咁。 ...

教得太深,超過小朋友能力,開始時似乎成績和表現會較好,但授之以魚,不如授之以漁,教育不是只教知識,還要教解難,令小朋友有興趣學習,並知道學習的用處。

我地比較過有其他更好選擇,同埋唔值得為佢搬,無留位.
對於唔想煩升中既家長,可能係一好選擇,睇返個人需要.

Cynthiapple 發表於 16-11-4 20:36
點解有人話佢報20幾間直私都唔報播道.......😑

自己鍾意同認同理念咪得,唔理得人咁多,個個把呎唔同~ 我早前睇過有家長介紹過,話學校會比學生睇dinosaurs love underpants (部分學校唔比睇),欣賞學校頗open-minded,不會太墨守成規,令我印象深刻。

回覆:meowymeowy 的帖子

呢本書點解唔俾睇?幽默有趣又無不良訊息,我買左俾仔女睇佢地好中意

引用:Quote:Cynthiapple+發表於+16-11-4+20:36+

原帖由 meowymeowy 於 16-11-07 發表
自己鍾意同認同理念咪得,唔理得人咁多,個個把呎唔同~ 我早前睇過有家長介紹過,話學校會比學生睇dinosa ...
同意呀,學校唔會死守規舉,視乎不同情況有不同安排,非常人情化。未試過因為情非得意或無聊小事被老師罰或投訴

明天更好! 發表於 16-11-4 21:48
入U率好低

我都覺得好低所以無報。
咁你有無報?

camond412 發表於 16-11-7 13:08
呢本書點解唔俾睇?幽默有趣又無不良訊息,我買左俾仔女睇佢地好中意

...

我係因為咁,特意買本書來看,嘿嘿!

hv245 發表於 16-11-5 07:49
老實講,我自己幾鍾意播道加上它一條龍上又係英文中小學,講真十二年後乜野世界,大家唔知。入U率,其實不 ...
十分同意!過程好重要!如果小朋友唔谷得,又入咗谷的學校,家長要拉牛上樹,甚至影響親子關係。

有時大家都誤會了happy school 好hea ,  happy school只是少功課,功課重質不重量,  學校會給多d時間學生可以多閱讀, 播道小一已英文教學, 我有朋友都說課程一點都不淺,  父母要自己跟得好足先得.

IICHENG 發表於 16-11-5 08:27
林峯
校長係我以前中學老師,聽聞那時好多師姐暗戀佢的。

miujoey 發表於 16-11-26 10:06
有時大家都誤會了happy school 好hea ,  happy school只是少功課,功課重質不重量,  學校會給多d時間學生可 ...

如果課程又唔淺, 但小朋友嘅DSE成績又見唔到有進步。 其實這反映佢嘅教學或者課程, 可能冇乜效能, 就算學校老師教完小朋友, 小朋友出嚟都發揮唔到!

hppa    發表於 16-12-19 07:29

回覆樓主:

由於校齡短,現時考DSE嘅學生大部份應該係外來生,由小一直升上去應該未知點,聽聞過去亦有唔少成績好嘅小六生升去其他好中學,過兩年第一屆由小學上到去考DSE嘅時候就會知播道整體學術成績如何。

backenberry 發表於 16-12-19 08:40
由於校齡短,現時考DSE嘅學生大部份應該係外來生,由小一直升上去應該未知點,聽聞過去亦有唔少成績好嘅小 ...

方便大家參考:

節錄自播道書院2015-16 annual report:

"...[Evangel College] started to operate P.1 and S.1 in the school year 2006/07...Since the school year 2011/12, the school operated six grades in both the primary and secondary sessions..."

三年annual reports之綜合摘要:

2013-14, 2014-15, 2015-16
Attending 33222
   Evangel                  N/A         55%       62.4%
   Hong Kong            N/A         35%       36.3%

Degree                     45%        44%       53.7%

*http://www.evangel.edu.hk/ecube/index.php/evaluation-reports/school-annual-reports

第一批播道P1學生仍未考DSE。第一批S1學生應該考了第一屆DSE。有錯請指正。

有否進步,每個人有唔同嘅標準,可自行判斷。
‹ 上一主題|下一主題