用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 都係F4揀科問題:Bio 定 Econ
go

都係F4揀科問題:Bio 定 Econ [複製鏈接]

我都係為仔揀科問題而頭疼:

Phy + Chem 肯定會揀(應該會讀埋M2)

第三個elective本來仔話唔知揀乜好,後來他見幾個好朋友都話揀Bio,他就話不如跟班friend揀埋Bio啦,但好多人和補習老師都話唔抵讀,因太多野讀又難攞高grade。

我建議仔揀Econ, 因似乎易讀些,但仔話冇興趣。

各位可俾些意見嗎?謝謝!

13    0    0    0

scooper 發表於 16-11-4 20:10

有咩咁煩?學校是否一定要求選3X? if not, choose physic and chemistry, m2
你都知 Bio 多野,econ 冇興趣,2者都唔好揀啦!

回覆 chocolatebean 的帖子

學校係要揀3個electives,未計M1M2

諗下將來報邊個學系,睇下佢地收生要求先,唔好為易讀而報。再者,econ應該唔會夠其他文科易高分。

scooper  仔話大學想讀同Science有關的學科。  發表於 16-11-7 08:57

阿仔當年都有呢個疑惑。中三時他要讀bio和Econ, 正好給他試試。當時econ成績超好,bio只中上,班主任意見是Phy chem 外選一科商科,將來條路可以闊啲,即使將來讀醫都可以。我忐忑,問阿仔自己睇法,他居然意志堅定,要選bio,原因好簡單:他有興趣,亦深信自己會讀得到讀得好。在他説要選bio後,我找來一些dse bio 課程資料給他看,多加了解,他仍然堅持決定。
結果他選了Phy chem bio m2。讀得開心!

都係果句:依他興趣,讓他決定,決定了就努力做好,結果如何也不需要後悔!

bestwish    發表於 17-1-23 15:32
王家爸爸    發表於 16-11-11 15:59
scooper  多謝你的分享,很認同你的意見!  發表於 16-11-7 09:00
梁太2010    發表於 16-11-5 21:24

很多謝你們的意見,希望他過完上學期會發現到自己對bio定Econ比較有興趣吧!

回覆 scooper 的帖子

bio 和 Econ 取5**/5* 的百分率相若.

有些學系 要求 bio 必修或加分, 反而ECON 好似冇.

讀有興趣的科目, 就算內容多, 都會讀得較輕鬆和易攞高分.

回覆 youma 的帖子

有道理! 謝謝你的提醒!

scooper 發表於 16-11-4 20:10

高中Bio真係好多野讀,好多野要背,唔容易攞5**或5*。唔同econ,唔係理解完個原理就可攞得足分,例如Bio有長題目,一個答案要成幾十個point,要操得marking scheme先可攞足分。唔操既話,就算你自以為識答,都會失好多分。

我果時讀CE攞B,但AL只攞到D,高中係多野讀多十倍咁滯。

不過,最後都係要阿仔自己選最好,選左唔好怨。你可以去買D Bio和econ精讀、past paper和marking scheme比佢望下先(呢D錢唔好慳),咁先可以作出明智既選擇。有時,乜都未睇,就話自己中意讀乜唔中意讀乜,其實太膚淺。

回覆樓主:

bio 易過econ
因bio 分topic 考,但econ.   一個main concept “罐”穿全科,有小小concept 唔清即死

中三就買定past paper和marking scheme ? 都未教, 入面內容都唔識, 點樣作出明智既選擇, 其實中三溫書時, 就知自己興趣鐘意溫咩。 如果冇興趣, 幾易考都冇用。 全程好唔enjoy便冇心機溫書。 又未必可以揀得番自己將來大學想入既科。

bestwish 發表於 17-1-23 15:37
中三就買定past paper和marking scheme ? 都未教, 入面內容都唔識, 點樣作出明智既選擇, 其實中三溫書時,  ...

買幾年比佢望下有無信心考得好,好似打機咁睇左攻略先,否則一切喜歡不喜歡只是空談,因為你考得唔好唔會中意,考得好既又點會唔中意呢?

純粹問果科好唔好讀無用,人人能力不同,有人中意一個concept走天涯,有人中意背唔駛諗,係咪?

呢個都係我讀書時既經歷,以為自己好中意Bio(Cert都考得唔錯),去到A-level先發覺和我想像中太大分別。同埋,唔好以為初中果科考得好就高中實好。我果時Biology都有B,Maths攞A但又唔算好中意,但又中意Bio得好緊要,就AL都選Bio無選pure maths,到最後原來AL Bio好鬼多野背,而我唔中意背,偏向中意一個concept走天涯果類人,AL Bio 得D。所以,切身感受過靠初中成績決定揀科的不足之處。初中成績唔好果科一定唔可以揀,但考得好既科唔係純靠感覺,要再多點資料先做決定。

我覺得比佢睇定past paper和marking scheme無壞(又唔係叫佢操),雖然未教(去到高中要懂得自學,唔係下下跟學校,因為其實高中教得好趕,太多野教),但其實睇下都會明明地果科讀乜和點考,佢知得清楚其實果科係要學D乜,考試模式係點,咁先識㨂。

最差咪係睇完都唔識㨂,都只係浪費幾舊水,係咪?但起碼叫比晒足夠資料佢做educated guess和做決定,㨂左唔好話自己唔知原來果科係咁咁咁,係度後悔係度怨。

你乜都未比佢知,就問佢中意定唔中意,呢樣唔係educated guess,其實無意思。

總括而言,㨂科一定佢自己揀。但父母既責任係比足夠資料佢做決定,因為佢無你諗得咁仔細(你經歷過實諗得詳細點)。係babykingdom問人,當然係資料,但未免偏頗。你比精讀、past paper和marking scheme佢望下、親身感受下,係我諗到最好的資料比佢做決定。

dativebond 發表於 17-1-23 15:48

買幾年比佢望下有無信心考得好,好似打機咁睇左攻略先, ...

呀囡一早鎖定左Bio係膽, 所以冇得走雞。

其實可以睇下點取捨,

有興趣, 就算深, 都會有動力去溫。不過可能未必好高分, 但又有機會可數星。

如果揀易讀既科, 可能比較穩陣唔會好低分, 不過想數星就可能機會少D。 因為未必係強項同心儀科目。

都係等個小朋友自己揀啦 ! 溫果個始終係佢自己。我識有朋友個囡 Chem都好高分, 但最後個女冇興趣讀chem, 修左BAFS + Econ。 反而BAFS+Econ都唔係好高分。 佢呀媽都比佢激死, 但最終都係比個囡自己揀。

bestwish 發表於 17-1-23 16:37
呀囡一早鎖定左Bio係膽, 所以冇得走雞。

其實可以睇下點取捨,

我都覺得一定係仔囡自己揀,但做決定前要儘父母責任去提供足夠資料佢諗。

因為我都年少過,明白其實少年揀野有時太受朋輩影響,話自己中意其實又未必切合佢能力,讀讀下可能又會唔中意。

這正正係我揀Bio的經歷。Cert Bio好易,就算無興趣既部份都尚可搞掂,而正因為搞得掂,我當然都未意識到自己對讀植物無乜興趣。但到高中難度一加深十倍,先發覺讀植物好悶,但你要知道,讀Biology唔係只讀動物,植物同樣重要,而且係每一部份都要讀晒動物和植物,係每一部份!(而我認為呢個都係點解讀醫唔駛必需讀Bio既原因,因為植物佔成一半,動物既上到year 1先讀番唔遲)例如講reproduction時,動物和植物繁殖的方法都要讀,兩種方法有相似和不似的地方,咁先死,超級容易搞到亂晒。所以that's why我講初中考得差既唔好㨂,考得好既都最好望一望高中果科實際學乜考乜先揀,因為初中的經歷都係太片面。

揀科好難,尤其如果科科成績差不多果批同學,好似我除了中英數外,要㨂既科都科科B,高不成低不就,唔識揀。

都係自己親身感受過先再決定會比較好,花少少錢比佢望下D 精讀、past paper和marking scheme,佢睇完都有信心考得好先好話自己中意。

wonglily    發表於 17-2-26 05:30
王家爸爸    發表於 17-1-26 10:16
YDLFATHER  多謝  發表於 17-1-24 21:48

我想請教讀Bio係咪要畫好多圖呢?

scooper 發表於 17-1-26 08:49
我想請教讀Bio係咪要畫好多圖呢?
DSE 以課程來說,不用畫很多圖。
其實bio好玩的地方在於學的東西可以觸摸得到,例如細胞、動物、植物、生態、環保議題等,可以在野外,在實驗室、在周圍環境都見得有
觸得到的東西就比較實在,容易入腦,而且有些現象可以用 phy chem 解釋得到,不用死記。生字的組成大多有系統,記也不難。
例如有次我小朋友戈組要派代表到街市買個豬腦番學校解剖,雖然過程有些厭惡,但印象非常深刻。以後有題目一出腦,就執分~
econ 比較抽象,比較悶。我小朋友S3 的econ是級頭3,但覺得依科唔好玩,所以冇選

YDLFATHER  多謝分享  發表於 17-1-26 22:41

以對手來講,理科生的膽是 chem,商科的膽是 econ。
也就是說,2科的尖子是分別 take Chem 和 Econ。如果你小朋友冇咁尖,咁take bio 遇到的尖子對手,不如考 econ 的多。
理科尖子據我觀察,除 chem 做膽外,phy、ict 也不少,極少是 geog。當然有 chem/phy/econ啦;因為選得 chem 的大多是 S3 級排名比較前的同學,佢地大多有優先權選比較 hit 的科 (chem/econ)~
這也不失是一個考慮因素。
MS,對bio很重要,要答題精簡、中point,不答廢話,就要明白出題者的意圖。如果唔係,時間花了,分拿不到,就好難 5+架啦~

回覆 pineapple0983 的帖子

謝謝你的分析,會叫阿仔再想清楚。

pineapple0983 發表於 17-1-27 10:51
MS,對bio很重要,要答題精簡、中point,不答廢話,就要明白出題者的意圖。如果唔係,時間花了,分拿不到,就好難 5+架啦~

唔好意思,甚麼是MS

LingChiBaBa  Marking Scheme  發表於 17-1-30 23:35

dativebond 發表於 17-1-23 16:54

我都覺得一定係仔囡自己揀,但做決定前要儘父母責任去提 ...
如果覺得讀AL bio 係難,跟本無可能讀medic.
‹ 上一主題|下一主題