用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 這個遊戲不想玩下去了
樓主: hwwnancy
go

這個遊戲不想玩下去了  

樓主自己不應輕易放棄,因為這樣又怎能教曉小朋友將來做事要有毅力,堅持到底呢?你要一鼓作氣,以不問收穫,只問耕耘的態度去為孩子努力。

retriever 發表於 16-11-9 07:25
唔係話鼓勵人入傳統名校,但只以入大學去睇教育,咁真係邊間都得架,包括由頭到尾讀學店都係ok.

問題係教 ...
(唔同學校培養出來既學生,有唔同既'格'.) ??? Really???

hwwnancy 發表於 16-11-4 19:44
因小女性格慢熱,到如今為止只有一個Waiting,基本還是沒有希望的那種。最近陸續有學校放榜,查一個Fail一 ...

我兒子都係慢熱型,他今年小二了。面試成績真係好殘忍!既然直資私立成績表也派得七七八八,我覚得現在可做只係等政府派位,能力可以就搬到好校網,同時要開始裝備小朋友準備叩門。叩門十分著重學術,培養好學術將來一定用得着,不要再問為什麼,機會只會為有準備的人而來!加油!祝福你!

kwscty    發表於 16-11-9 12:06

susumi123 發表於 16-11-8 22:46
我朋友當年俾2個仔讀二線津小,因為佢覺得最緊要近屋企,佢2個仔之後都港大畢業喇。其實無論讀津小定直私, ...
當年同依家邊有得比... 你講緊都十幾廿年前啦...
當年我細個就算讀間谷嘅小學, 都仲可以做完功課之後HEA, 暑假寒假又係HEA...
依家呢? 二線津小D功課都多到做唔掂要父母出手, 又話要學樂器, 呢樣果樣...
今時真係唔同往日嘞...

Binlojai 發表於 16-11-9 10:31
當年同依家邊有得比... 你講緊都十幾廿年前啦...
當年我細個就算讀間谷嘅小學, 都仲可以做完功課之後HEA,  ...
Yes. 唔應該過份放大學校對小朋友將來發展嘅重要性(因為實在有太多因素影響). 但如果話冇影響, 讀邊間學校都一樣, 又好似太自欺欺人.

ok3 發表於 16-11-9 15:38
Yes. 唔應該過份放大學校對小朋友將來發展嘅重要性(因為實在有太多因素影響). 但如果話冇影響, 讀邊間學校 ...
所以揀學校真係煩惱... 有時自己想入佢又未必收... 到入左去又驚同自己期望有出入~
最慘有時係人事變動, 例如一換校長就成間學校嘅方針都唔同哂... 到時唔知點搞...
我知係諗遠左, 但做父母就好難唔諗...

引用:因小女性格慢熱,到如今為止只有一個Waitin

原帖由 hwwnancy 於 16-11-04 發表
因小女性格慢熱,到如今為止只有一個Waiting,基本還是沒有希望的那種。最近陸續有學校放榜,查一個Fail一 ...
要對自己寶貝有信心!
今年競爭好大!

到面對孩子學術成績時⋯⋯更灰。

現在,倒不如看成是一㘯嘉年華活動,到不同的學校,參觀丶體驗,大人小孩盡了力,問心無愧就好了,往後還有萬萬長路