用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 這個遊戲不想玩下去了
樓主: hwwnancy
go

這個遊戲不想玩下去了  

好多正能量。其實我也有喊過,不過C6就安慰我不用太緊張。佢都是名不見經傳的學校讀上來,現在也是所謂的專業人士。所以佢一向不喜歡谷小朋友,覺得那樣會後勁不足。

總之,非常感謝大家,我和我的小朋友會一直努力,沒有名校不要緊,要緊的是要保持正能量,加油!

樓主,加油吖,請不要灰心!可能大抽獎時,你會抽到你喜歡的學校呢!

條條大路通羅馬!千萬不要以小一面試來judge小朋友的能力!

hwwnancy 發表於 16-11-5 01:00
好多正能量。其實我也有喊過,不過C6就安慰我不用太緊張。佢都是名不見經傳的學校讀上來,現在也是所謂的專 ...

多謝樓主開呢個post, 令我都感受到正能量,我今晚都成晚眼濕濕,不過眼淚到此為止,明天又要去interview, 希望大家繼續努力

回覆:Pigmama1012 的帖子

well said!

引用:是的,我也覺得這香港考小一遊戲對不善于表

原帖由 Pigmama1012 於 16-11-04 發表
是的,我也覺得這香港考小一遊戲對不善于表達或沉默寡言或安靜的小孩很不利。有感這個年代香港的教育方向有 ...
well said!

好多正能量,加油,新的一天,一起努力!

這個遊戲末到九月一號,都仲有機會,只要唔好放棄,不論叩門或寫求位信,只要你願意去嘗試,一定有機會!

shuen928 發表於 16-11-5 03:05
多謝樓主開呢個post, 令我都感受到正能量,我今晚都成晚眼濕濕,不過眼淚到此為止,明天又要去interview,  ...

加油!考邊間?

KTS 11月22日开始網上申請

hwwnancy 發表於 16-11-4 19:44
因小女性格慢熱,到如今為止只有一個Waiting,基本還是沒有希望的那種。最近陸續有學校放榜,查一個Fail一 ...

唔駛失望,考小過程如果你準備既係對細路有長遠裨益,唔會蝕左。

但考小亦唔可以全歸咎運氣,考官亦係想揾岩佢地既人,唔會無中生有。

如果考得多都唔得,亦諗下係咪有改進空間,唔係為考小,係為長遠既學習。

novelle  Agree!!  發表於 16-11-6 12:30

shuen928 發表於 16-11-5 03:05
多謝樓主開呢個post, 令我都感受到正能量,我今晚都成晚眼濕濕,不過眼淚到此為止,明天又要去interview,  ...

去那間interview?

palmchristy 發表於 16-11-4 20:04
作為過來人, 可以話你知: 路遙知馬力. 你可以選擇睇遠啲, 無須著眼以運氣為主, 被扭曲的考直資私小遊戲.

...

對。睇長遠。培養長遠對細路有裨益既事,無關考小結果。

retriever 發表於 16-11-5 08:23
唔駛失望,考小過程如果你準備既係對細路有長遠裨益,唔會蝕左。

但考小亦唔可以全歸咎運氣,考官亦係想 ...

好同意考小過程其實係孩子成長的一個重要經歷.  如果處理得好的話, 孩子會記得當中父母的關懷和照顧.

如果大家有寫日記或Blog的習慣, 不妨細心記錄孩子在當中的經歷和成長, 著眼於他們一點一滴的進步, 以及他們不經意的有趣說話.  他朝這將會成為你倆珍貴的共同回憶.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆樓主:

大家一齊努力呀,其實面試呢d野,除左實力,都要靠運氣,眼緣。試過有小朋友幼稚園成日拎品學兼優獎,英文對答流利,都唔收;但另一個全班最頑皮的有2nd in。你永遠唔知學校咩標準收生,reject亦唔代表小朋友有問題,始終幾千人選百多個學生,都要靠一點運氣。收到reject的確會好失落,但唔好放棄,遲下會有人放位就有機會。

Relax, 仲有大抽獎
我亦系過來人,個女九龍塘名幼舊年報小一,共十幾間,得二個三綫學校offer, 其他全部reject 同waiting. 我心有不甘,就搬屋去12區抽獎(因爲住個區冇較好學校仲要同跨區學生爭),結果好彩抽中第一志願名津,個心安樂哂,因為有妹妹跟尾,同埋小學有85%上中學,所以塞翁失馬焉知非福。
雖然過程系難捱,但好快會過去。加油!

樓主未到最後一刻都不用氣餒,我是過來人,去年考小一,我不知喊幾多次,直資未有一間offer,不是reject就waiting,心想唔緊要我還有大抽獎,但真的很不幸派了寶校,之後不停去叩門但都徒勞無功,心情down 到不得了,到7月收了一間直資offer,雖然不是心目中最想嗰間,但都諗住唔太差決定入讀,到了8月再收到一間自己很喜歡的直資取錄,所以真的不要氣餒,只是幸運未降臨你小孩身上,上天會安排一間適合的學校給孩子。

Bobyy 發表於 16-11-5 11:30
樓主未到最後一刻都不用氣餒,我是過來人,去年考小一,我不知喊幾多次,直資未有一間offer,不是reject就wa ...

請問個兩間俾offer既直資係咪有second in但最後waiting?即係call waiting時俾offer你?

"第一步, 先要好好培養佢地的中英文閱讀能力同興趣, 讓佢地在進入小學前, 已經可以自行閱讀簡單中英文書.另外就係要多多讚賞, 培養佢地的自信."

呢啲應該係K1時已經要做吧。

shuen928 發表於 16-11-4 22:30
其實都唔一定文靜的不利,我仔係敢言外向小朋友,不過連活動教學那種學校都連2nd in都無⋯⋯
或者呢個面試 ...

我女都係外向型,幼稚園老師都話佢入活動教學嘅學校會開心啲,但結果係連一個waiting都冇 (佢而家喺班中係頭幾名的)真係心灰意冷
可能係其他小朋友太叻