用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 這個遊戲不想玩下去了
go

這個遊戲不想玩下去了  

因小女性格慢熱,到如今為止只有一個Waiting,基本還是沒有希望的那種。最近陸續有學校放榜,查一個Fail一個,到現在完全失去信心。
其實我也知她本身能力並不差,我亦因為工作關係接觸過一部分直資私小的學生,不是吃不到葡萄說葡太酸,也沒有覺得他們有何過人之處。心情好差,C6说没有Offer是正常的,我已不想玩下去,等大抽奖。五歲小朋友,路才剛剛開始,何必太較真。

hppa  Cheer up! Still long way to go. Stay positive  發表於 16-11-5 01:42

hwwnancy 發表於 16-11-4 19:44
因小女性格慢熱,到如今為止只有一個Waiting,基本還是沒有希望的那種。最近陸續有學校放榜,查一個Fail一 ...

唔好咁灰心,大抽獎可能有驚喜!亦都要相信自己的孩子,就算入邊間學校,只要肯努力付出,將來都會有好成績。

hppa    發表於 16-11-5 01:44
陽光點的歌    發表於 16-11-4 19:54

因小女性格慢熱,到如今為止只有一個Waiting,基本還是沒有希望的那種。最近陸續有學校放榜,查一個Fail一 ...

同路人 當年考K1已經經歷1次空前絕後 到考P1果然再經歷多1次 真心感覺極差 但都要保持笑面迎人

要有正能量 =]

引用:因小女性格慢熱,到如今為止只有一個Waitin

原帖由 hwwnancy 於 16-11-04 發表
我連一個waiting 也沒有呢! 你的心情我完全明白。
遊戲已開始就繼續吧~我地嘅小朋友還在奮鬥當中, 家長不可自行退出。 與小朋友並肩走過小一面試! 加油!

作為過來人, 可以話你知: 路遙知馬力. 你可以選擇睇遠啲, 無須著眼以運氣為主, 被扭曲的考直資私小遊戲.

我成日都講, 與其用咁多時間去考咁多間學校, 換來眾多失望; 不如好好裝備子女的中英數基本能力, 中英文閱讀能力以及良好的學習態度與習慣.  咁將來無論去到邊間小學讀一年班, 都能夠輕鬆學習, 名列前茅. 到時如果想更上一層樓, 可以以其超卓實力, 考心儀學校的小二插班位. 到時主要做卷而唔係面試.  希望在人間.

第一步, 先要好好培養佢地的中英文閱讀能力同興趣, 讓佢地在進入小學前, 已經可以自行閱讀簡單中英文書.  另外就係要多多讚賞, 培養佢地的自信.

Chirley    發表於 16-11-8 10:00
kencarbon    發表於 16-11-6 00:20
thousandtwinkle    發表於 16-11-5 09:20
Bobo1210    發表於 16-11-5 08:46
hppa    發表於 16-11-5 01:43

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

休養生息吓再想,到叩門還有~6個月,回一回氣先。

慢熱不是過錯,相信大人面對陌生人也有不自在的感覺, 媽媽支持下去! 去年朋友有類似經歷, 但到六月叩門時,小朋友的表現進步了不少,加上津校也不會只選擇愛表達、不怕陌生人的小朋友, 會欣賞小朋友不同方面的潛能, 媽媽繼續加油!

睇開D, 好多直資不外如是, 什麼小學都有機上到好中學大學, 看反轉頭讀咩小學未一樣

今年出生率咁高,下下4/5 千人爭一個位,無offer 都好正常呀,而且呢個面試遊戲都好講緣分,去唔到next round 同get offer 都唔代表小朋友叻唔叻, 講真,我覺得5歲人仔能獨自入去in 一小時,已經好叻,結果如何就聽天由命啦, 而且直私考完仲有大抽獎,叩門。。。。 大把機會,唔好氣餒,大家一齊努力

kencarbon    發表於 16-11-6 00:20
fionasui    發表於 16-11-5 10:33
hppa    發表於 16-11-5 01:44

聽日個個嘅勉勵,會抱住正能量繼續行落去

我都好down,有d想喊⋯
以前考n1同k1都試過考10間9間reject嘅感覺,唔知點解考p1特別難過⋯

隨遇而安。從前沒有直資的日子,我們還不是在官津校成長拼搏,一步一步走出自己的人生?
不必太神化任何一間學校。

chinglong231    發表於 16-11-8 10:22
thousandtwinkle    發表於 16-11-5 09:22
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 16-11-4 21:00
隨遇而安。從前沒有直資的日子,我們還不是在官津校成長拼搏,一步一步走出自己的人生?
不必太神化任何一 ...

melun 發表於 16-11-4 21:00
我都好down,有d想喊⋯
以前考n1同k1都試過考10間9間reject嘅感覺,唔知點解考p1特別難過⋯
...

今日都收到reject, 都好down, 不過俾自己down一陣好啦,要積極返同個仔繼續努力,將來條路仲好長,學校唔選個仔大概都知有什麼不足,不如積極為佢準備好,去面對來緊的機會!大家一齊加油!

hppa    發表於 16-11-5 01:45

睇勻咁多朋友,好多時最重要係家長自己調節一下自己的expectation,咁負能量會少d。小朋友曉睇父母眉頭眼額,你快樂所以他快樂,放開懷抱啦~

Mrs.Luckycat 發表於 16-11-4 21:00
不必太神化任何一 ...

非常認同。神校也有包尾的,非熱門學校也有考第一,殊途同歸,最尾入乜大學,做乜野工,還是看小朋友際遇同造化~

我都係啦, 自己考個2間直資少於二千人報, 算是冇咁難考, 但小女只有waiting
之前一心想佢考直資, 唔洗煩大抽獎, 又可以係資源好d既學校讀書, 估唔到咁難考

hppa  The best is yet to come  發表於 16-11-5 01:46

大家加油,我仔都係全軍覆沒⋯⋯
雖然次次都叫自己平常心,但每次收reject都心情沈重⋯⋯ 因為我實在唔想等大抽獎
希望之後大家都有好消息,keep fighting