用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 阿女個底一般、日日都補習,好累,可以停嗎? ...
go

阿女個底一般、日日都補習,好累,可以停嗎? [複製鏈接]

佢話唔補自己又唔識、自律性又麻麻,每天溫習有難度,做父母可以點幫佢?請指教

1    0    0    0

回覆:阿女個底一般、日日都補習,好累,可以停嗎?

有經濟能力,去留學,起碼學懂獨立,機會講好英文 ,讀書是活動教學+小班,希望能開 竅 ,有獎學金,用非聯招入本地8大

引用:有經濟能力,去留學,起碼學懂獨立,機會講

原帖由 brother4 於 16-11-04 發表
有經濟能力,去留學,起碼學懂獨立,機會講好英文 ,讀書是活動教學+小班,希望能開 竅 ,有獎學金,用非聯 ...
明白。但沒有這個打算,屋企冇能力。亦都唔想比個女認為讀書一般就要離開屋企。我仍然希望在 dse 前點樣可以教到佢有足夠能力、足夠信心去考dse.

我本人不太熱衷去補太多習. 其實試下不停操卷, 特別是MC, 做到唔識就問老師OR 同學, 多做就OK!

引用:我本人不太熱衷去補太多習.+其實試下不停操

原帖由 moniquechoy 於 16-11-04 發表
我本人不太熱衷去補太多習. 其實試下不停操卷, 特別是MC, 做到唔識就問老師OR 同學, 多做就OK! ...
都可以考慮下,返去同佢傾下,thanks

回覆:sunnykiwi 的帖子

只是個人意見, 我並不是太有研究新的DSE 課程, 因為亞女只是FORM 3, 現在才起步開始了解. 但根據我本人的讀書經驗和N 年前教過書的經驗, 好多人都是"失分"在MC手上, 多做MC 可以對學科了解多些.

sunnykiwi 發表於 16-11-4 12:54
佢話唔補自己又唔識、自律性又麻麻,每天溫習有難度,做父母可以點幫佢?請指教

...

她是今年考DSE?

引用:Quote:sunnykiwi+發表於+16-11-4+12:54+ 佢

原帖由 2女女 於 16-11-04 發表
她是今年考DSE?
Form 4

回覆:阿女個底一般、日日都補習,好累,可以停嗎?

不要迫魚兒學會爬樹,如果佢心入面有想做既野,讀書非唯一出路,佢自會找到自己一片天空的 :)

有朋友幫個仔找一個與仔同科的大學生上門補

我知有好多學校都有介紹自己學校的畢業生幫自己的學弟/妹補習的. 有些要錢, 有些不要!

moniquechoy 發表於 16-11-4 16:04
只是個人意見, 我並不是太有研究新的DSE 課程, 因為亞女只是FORM 3, 現在才起步開始了解. 但根據我本人的讀 ...
依家DSE仲有MC嗎? 我以前係40% MC題, C6因為操到滾瓜爛熟, 所以攞A, 我無操, 純靠理解, 攞B。但明明我個底好過佢的。

little_yolky 發表於 16-11-24 12:48
依家DSE仲有MC嗎? 我以前係40% MC題, C6因為操到滾瓜爛熟, 所以攞A, 我無操, 純靠理解, 攞B。但明明我個底 ...

睇下咩科
唔一定科科都有mc
但絕大部分有

喜歡補習的人一般不喜動腦筋,喜歡别人講個答案佢聽。

如果接近考試,不如補下去,起碼保障了混習時間。

咪試下停一停, 睇下唔補的話效果會點.
其實每日返學返成8小時, 仲要做N多功課. 個人已經好攰, 再補埋習都幾討厭.
唔難發現依家9成學生都有出去補習, 但成效未必一定會好過冇補果批. 只要係有心讀書, 佢自然會拎起本書. 覺得自己有不足, 自然會要求補習去補不足之處. 上課留心, 肯儘力做好功課其實都係溫習既一種方式. 總好過平時上堂唔聽書, 發白日夢, 依賴補習去學平日學校教既野, 都唔係一件好事.....

我上年都係咁,日日補習,星期六日仲要朝8晚8,年中無休,冇假放,放假要O加鐘補課操卷,那段時間我阿爸仲早過我收工同訓覺,我感覺到我仲辛苦過阿爸返工,有時候我情願去打工,起碼我翻工有錢賺,返學冇,仲要身心疲累,冇得踢砲唔讀。更覺得生命唔係自己,都唔知
其實補習係個惡性循環,我受足3年,由於成績唔好,所以去補,但係補習搞到唔夠時間溫書訓覺做功課,所以唔訓,第二日冇精神,所以冇聽書訓覺補眠,測驗考試又考得唔好,所以又再去補習。
會唔會試下停,然後找老師幫手?因為老師幫你改卷改功課,知道你弱咩,會更加容易幫你。
係好難挨,我知道,但係香港讀書,選擇少。我好彩阿爸阿媽肯畀我去英國讀大學,我先知道咩係“真正的自由”,咩係“獨立”,咩係“有理想有憧憬”,咩係“讀書”。

亞仔中4,剛測完驗,,6科3科肥,英數僅合格,老師打黎話甘繼續會升唔到班,我倆都唔知可做D乜?
現補英數,再補其他佢有抗拒,可以有乜野可幫下佢?

cc_2012 發表於 16-12-5 12:30
亞仔中4,剛測完驗,,6科3科肥,英數僅合格,老師打黎話甘繼續會升唔到班,我倆都唔知可做D乜?
現補英數,再補其 ...

而家讀呢6科初中時成績如何?如果都係緊緊合格,升中四後讀書方面無改變咁你唔可能期望自然好咗。我女今年都係中四,佢話第一次測驗elective科好多同學肥佬。
補習唔係唯一解決方法,先檢討點解唔合格,才對症下藥。

多點了解女兒的心事吧!
‹ 上一主題|下一主題