用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨區選校
go

跨區選校 [複製鏈接]

0    0    0    0

吾好意思,想搭單問,港島南區 男仔 (成績band 1尾),想誇 東區,會否跌 band ?

P.S. 南區真係好可憐,好少選擇

有關跨區會升Band或跌Band的問題。
是很難回答的

因為出現的情況可以
全港次第排名是B1,在自己校網是B2
亦可以
全港次第排名是B2,在自己校網是B1
亦可以
全港次第排名是B1,在自己校網是B1

跨區是用「全港次第排名」來放入跨區「校網的次第排名之內」……
再劃分30% B1  30% B2  30% B3
還要考慮2014和2016的師兄師姐考 Pre S1 Test成績係點,為學校在2017學年取得多少個B1百份比……

沒有一個參數。

只可以好廢話咁講,成績越高名次,機會會越大,選擇亦較多。
而成績唔好,選擇會較少,總之乜都煩……

kinshanchan 發表於 16-11-4 12:13
請教各位有經驗的JM,港南區女,若轉中西區,中學學位會唔會比南區多?但會唔會跌BAND呢?正十五十六中,謝謝比 ...
我女早幾年都是南區自行選中西區, 最後成功入聖嘉勒. 他區學位一向比南區唔多, banding當然有升降, 所以要小心選擇.

車仔媽咪 發表於 16-11-4 12:21
吾好意思,想搭單問,港島南區 男仔 (成績band 1尾),想誇 東區,會否跌 band ?

P.S. 南區真係好可憐,好 ...
早兩年有南區媽咪朋友, 自行選東區顯理入咗. 我當年選校都覺得可憐, 點解南區band 1生咁少選擇....

車仔媽咪 發表於 16-11-4 12:21

P.S. 南區真係好可憐,好 ...

跌唔跌 band,真係好難講,我估跨去東區跌既機會一定細過跨去灣仔、中西區。

kinshanchan 發表於 16-11-4 12:33
回覆 kinshanchan 的帖子

唔該王家爸爸可以比D意見嗎?
如果港南區女,轉中西區可能係一個幾好既選擇,如果將目標放低啲,111揀聖嘉勒女書院或者高主教,應該好大機會入到。

‹ 上一主題|下一主題