用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 初中~港島 band1女津校vs 英澳中學(有獎學金) ...
go

初中~港島 band1女津校vs 英澳中學(有獎學金) [複製鏈接]

如題,不知如何選擇好。請大家比寶貴意見。
阿囡現讀港島女津小,校內成績average but not top,出年可直升其B1中學.
另一邊廂,英國和澳洲都有好的中學offer yr 7or yr 8 學位+scholarship給小女(不是全費).

家庭經濟中下,我怕若到外國升學後各方面未如理想的話,就賠了夫人又折兵。還是保守穩陣D留在香港讀原校?

0    0    0    0

[我怕若到外國升學後各方面未如理想的話] 為何作這前設? 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

fcatherinehk 發表於 16-11-4 10:08
阿囡現讀港島女津小,校內成績average but not top,出年可直升 ...

重點係:如果女女想去的話,就全力支持,勇往直前。

回覆 fcatherinehk 的帖子

請問如何申請到scholarship

醒目開學勳章

fcatherinehk 發表於 16-11-4 10:08
阿囡現讀港島女津小,校內成績average but not top,出年可直升 ...

你的女兒還小, 如果由Y7開始讀, 中學就要讀7年, 而你提到經濟中下, 你要考慮的問題不止學費, 還有機票, 監護人費用, 零用錢, 其他雜費等等.

醒目開學勳章

caerion 發表於 16-11-4 11:29

獎學金3大範圍: Academic, music and sports
申請學校同時申請獎學金, 如果達標的話, 一般以5-20%或一筆銀碼作獎學金, 在每期學費扣減.
每間學校的獎學金都不同

回覆:初中~港島 band1女津校vs 英澳中學(有獎學金)

先不會考慮獎學金,重點留學原因?如避dse,做医生/law 等。

3b 發表於 16-11-4 11:52
你的女兒還小, 如果由Y7開始讀, 中學就要讀7年, 而你提到經濟中下, 你要考慮的問題不止學費, 還有機票, 監 ...

還有三至四年大學!
其實其他開支十分難掌握。我識人因為錢問題,考到長春藤都決定唔去。
唉,應該考學校前要計好數,免得自己遺憾。

回覆:fcatherinehk 的帖子

Year 7 即女兒只有11歲?會不會太小?妳會跟過去嗎?

Mighty 發表於 16-11-4 10:12
[我怕若到外國升學後各方面未如理想的話] 為何作這前設? 
小女性格被動怕羞,慢熱~怕融入不到而且資質一般,怕她倒頭來在沒有人幫佢温習之下,成績反而不及在香港的

亮燈 發表於 16-11-4 10:14
重點係:如果女女想去的話,就全力支持,勇往直前。
原本她有意F.4去的,依家有offer所以她心大心細

caerion 發表於 16-11-4 11:29

自己/Agency向學校申請的,幾乎每間學校網頁都有講申請獎學金事宜,例如申請條件,free幾多……

3b 發表於 16-11-4 11:52
你的女兒還小, 如果由Y7開始讀, 中學就要讀7年, 而你提到經濟中下, 你要考慮的問題不止學費, 還有機票, 監 ...
你講得好好!如果佢去留學,我要番返工,比晒成份糧佢嫁……但又考慮到都想盡量比最好的佢。

考慮經濟之外,還有女兒的適應,她準備好了嗎?始終只得11,12歲,又到青少年期,父母在身旁的關懷及支持很重要(可能我保守了點)。

brother4 發表於 16-11-4 13:24
先不會考慮獎學金,重點留學原因?如避dse,做医生/law 等。
留學原因主要係覺得响香港自問讀書不是懶散,但成績都只係average,温熟了學校教的notes,倒頭來係無出的/深好多的!唔知到中學會否更不堪。另一方面,小女係gifted talented,但無記性,香港的學校沒有特別支援。外國的學校話會好好輔助佢,話呢個係佢地嘅責任,幫佢發揮佢嘅潛能。呢句說話令我覺得好窩心!

Cara2006 發表於 16-11-4 14:00
還有三至四年大學!
其實其他開支十分難掌握。我識人因為錢問題,考到長春藤都決定唔去。
唉,應該考學校 ...
我都認真考慮緊呢個問題呀!朋友叫我留返D錢比自己好過,反正阿囡間中學入u率唔低。但我又想比最好嘅佢,想佢將來發展更好。

elbar  英國   發表於 16-11-4 20:47

heebo 發表於 16-11-4 14:42
考慮經濟之外,還有女兒的適應,她準備好了嗎?始終只得11,12歲,又到青少年期,父母在身旁的關懷及支持很 ...
呢點我都擔心,15歲應該好D

英磅處於低位, 上返正常價, 學費支出可以高3,4成

回覆:fcatherinehk 的帖子

香港教育便是那樣,ㄧ味加深,外國題目出得算0K的,如算好鼓勵學A math,如英文好鼓勵學英國文學。如有學習問題,可個別授課/補習,考試時間可加長等。

bforbtec 發表於 16-11-4 15:10
英磅處於低位, 上返正常價, 學費支出可以高3,4成
Good point!
我有考慮過澳洲的,有D平好多,有D又貴過uk喎。但唔知係咪佣金問題,agent極力叫我揀英國任何間都好過澳洲
‹ 上一主題|下一主題