用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 初中~港島 band1女津校vs 英澳中學(有獎學金) ...
樓主: fcatherinehk
go

初中~港島 band1女津校vs 英澳中學(有獎學金) [複製鏈接]

亮燈 發表於 16-11-4 16:57
今年九月,兩子都去左英國讀書,我地兩老全份糧都俾左學費、機票、生活費…等,好彩有OEA幫補下,雖然咁艱 ...

好羨慕你有OEA! 如果我有就即刻註冊比deposit....
睇見你哋個個話小朋友去咗英國讀書之後都比香港開心,我都諗住用晒成副身家都比佢去讀,佢都知屋企環境,比我儲多D錢先過去。

skIII 發表於 16-11-4 18:23
當香港計劃DSE時,我都諗啲細路慘啦,所以用腳去投票,係英國佢地讀多好多科,有西班牙文,法文,德文同拉 ...
如果我女yr 9/yr 11先去開始追到課程嗎?
唉……無錢無辦法,我仲同個女講唔好意思……

basbyy 發表於 16-11-4 19:44
其實如果妳亞女係 gifted 咁就更加要考慮清楚,佢地喺呢個時候嘅情緒支援係好重要,做得唔好有機會出事,結 ...
你仔係gifted咁你明白我心情,我女比較對人嘅語氣態度敏感D,從來唔會喊,但返到屋企會因一D小事諗好耐,我哋成日都要開解佢,外人完全唔知,依家大個咗思想好好多。
你陪咗阿仔幾耐?依家適應好D未?

如果我女過去,我可能會陪佢1-2個月。
我都怕佢慢熱,要好耐先可以適應,不過幾乎大部分人都反映小孩留學後嘅評價係正面的,加上我女依家性格思想比以前好D,而佢又有興趣去,所以都會試下

caerion 發表於 16-11-5 00:13
樓主,
其實我個女的情況同你也有些類似,我都係一般階層,但因為覺得香港的教育制度有問題,女兒的出路窄 ...

多謝你的鼓勵!
我女不是特別叻,至於scholarship,唔少香港學生都申請到.

我女學校入U率8×%,但呢幾年嘅小學生活我覺得學唔到野,有時直頭覺得佢十下十下,唔醒目,我仲要出錢又出力同佢温習,我自己都覺得好攰。我想佢思想成熟,獨立,有分析能力;佢喜歡鑑證科學/音樂/數學,唔鐘意默書/背文/作文……但依家幾乎日日都要做,無時間思考。

我都有諗過升唔到香港嘅大學先去外國讀,慳返D錢,但其他forum有家長話如果dse低分先去外國讀u,質素好的科目選擇都少咗.我會聽呢度家長意見,因為我經濟問題,比阿女讀埋F2/F3先去,讀完A level就同時報英國及香港的大學。

唔洗學費嘅歐洲大學我都有諗過嫁,我有諗德國,不過資訊少,未有詳細研究。

clly 發表於 16-11-5 01:55
亮兄,你兩個仔都會讀埋大學?

未知,要到時睇佢地考唔考到,又要睇下到時我仲有冇能力,所以,隨緣吧!我同佢地兩個都係咁講:唔一定會讀到尾,所以每一年都要好好珍惜。

fcatherinehk 發表於 16-11-5 02:38
好羨慕你有OEA! 如果我有就即刻註冊比deposit....
睇見你哋個個話小朋友去咗英國讀書之後都比香港開心, ...

就算有OEA,我地都係俾晒成庫身家學校,兩老就慢慢挨,食少D,取消旅行,連送佢地開學、School visit都冇能力做,咁至勉強俾到佢地去讀書。雖然係咁,我地都覺得開心!

fcatherinehk 發表於 16-11-5 02:15
係喎……我未考慮到通識科,我女英文唔叻,用英文答通識未必答得好。
你女依家讀得開心嗎?
我都係得1粒女 ...

我女明年9月入學,已有學校收咗。  佢之前為通識科喊哂又頹廢,而家知道可以去外國擺脫通識,即刻積極哂,佢知道唔中意都要讀,因為成績表有 fail 好難睇,亦知道捱多一輪就可完成,對未來有希望。

我女小六開始反叛期,中一中二初都頂心勞氣,但而家就乖咗懂事咗。我唔怕佢在外会反叛,因為寄宿生活大部分係群體生活,佢極少機會獨處,星期六日都有活動,佢無咩機會諗埋D無謂野。

每逢長假佢都返來,其實每次只係隔3個月啫。我而家晚晚都同佢見,但係教功課,催温習為主。我期待之後同佢嘅相處係 quality time

fcatherinehk    發表於 16-11-6 00:06

clly 發表於 16-11-5 01:54
冇工人鐘點幫到你
慳得就慳,希望自己做得黎,唔駛請鐘點喇!我見好多同事都係無工人,都搞得掂!

fcatherinehk 發表於 16-11-5 03:03
你仔係gifted咁你明白我心情,我女比較對人嘅語氣態度敏感D,從來唔會喊,但返到屋企會因一D小事諗好耐,我 ...
我亞仔係一個好開心嘅人黎架,佢從來無交友困難,係好多朋友果種人,但係無喇喇 2016 年暑假,就情緒出現問題,乜都無興趣,連機都唔打!!!佢當時仲喺香港,我地陪左佢大約一個月左右而家無大問題,不過仲會耐唔中話D唔好情緒黎搵佢,我時常要提佢呢D低落情緒係會耐唔中走出黎,你當見到你唔順眼嘅人唔好理佢,佢會越黎越少出黎,出黎嘅時間會越黎越短,呢個亦都係我要佢家姐轉校同佢同校嘅其中一個原因。

回覆 caerion 的帖子

我都想知

caerion 發表於 16-11-4 11:29
回覆 fcatherinehk 的帖子

請問如何申請到scholarship
我都想知

basbyy 發表於 16-11-5 15:13
我亞仔係一個好開心嘅人黎架,佢從來無交友困難,係好多朋友果種人,但係無喇喇 2016 年暑假,就情緒出現問 ...
學校有support嗎?Can u pls pm me the school name?

Lachelle 發表於 16-11-5 17:21
我都想知

每間學校在不同項目的獎學金方面都有唔同嘅條件(有D學校網頁有列明),如果子女符合要求,不妨試下申請。

fcatherinehk 發表於 16-11-6 00:07
學校有support嗎?Can u pls pm me the school name?
我諗亞仔將入讀呢間學校應該對 gifted 小朋友無乜特別支援,而我都唔係咁 care 有無特別支援,反正我亞仔同一般男仔無乜大分別,咪等佢慢慢『醒』囉,最緊要係愉快學習,快樂童年。
‹ 上一主題|下一主題