用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 怎樣才算地區一線小學?
樓主: monkeydiary
go

怎樣才算地區一線小學?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都覺得around 33%嗰d係二線... (30-40%)
高過50%一定係一線,中間4x%嗰d學校,就睇咩區,因為有d網4字尾已經係全網最強!

恐龍家

回覆樓主:

覺得要分開全港同地區討論,升英中數字包括他區。

例如強區名小林立的二線小學可能地區B1率得正常33%,但全港B1率可能係50%

引用:Quote:jestella+發表於+16-11-4+17:51+ 因

原帖由 gk678 於 16-11-15 發表
請問邊區呀?
沙田

引用:70以上是名校 56-69一缐 40-55二缐 30-39三

原帖由 s.andp 於 16-11-15 發表
70以上是名校
56-69一缐
40-55二缐
你條線都幾高

引用:Quote:AgapePa+發表於+16-11-15+20:11+ 每

原帖由 siden 於 16-11-15 發表
沙田網係有此現象。

一線尾有4x% band1。
Yes. 我記得梁小約五成升英中

ok3 發表於 16-11-4 12:14
50%都只係二線? 好多所謂一線都未必有50%升b1率呀!

咁唔會卦.

街坊標準係1/3 BAND ONE, 50% 樓下叫一線係有D 勉強喎.

回覆樓主:

我覺得間學校係1線定2線應該係籠統嘅概念,實際啲應該睇每間學校升b1嘅%,唔使咁認真去define佢係係1線定2線,係咪?

retriever 發表於 16-11-16 12:18
咁唔會卦.

街坊標準係1/3 BAND ONE, 50% 樓下叫一線係有D 勉強喎.
講緊地區一線,若只分1,2,3線, 該區升b1最多既1/3學校為1線.,跟住既1/3為2線....

Luckykids 發表於 16-11-16 12:48
我覺得間學校係1線定2線應該係籠統嘅概念,實際啲應該睇每間學校升b1嘅%,唔使咁認真去define佢係係1線定2 ...
冇錯

個人指標:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=3098092

hppa    發表於 16-11-17 00:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我果區無傳統名校,
有50%以上升BAND 1已經係一線。
30%-40% 升BAND 1係二線。

hkpapa852 發表於 16-11-16 13:08
個人指標:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3098092

之前無留意, 失敬!

不過你SET 入3大, 只係 >=10%, 唔似你EK 中流砥柱既要求

retriever 發表於 16-11-16 13:47
之前無留意, 失敬!

不過你SET 入3大, 只係 >=10%, 唔似你EK 中流砥柱既要求

咁3大既degree佔比(全港全年提供既degree學額計)其實依家已經低咗好多, 如果將3大比例定得太高.... 恐怕可以列入B1既中學, 20間都唔夠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。