用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資...
樓主: happymama2009
go

直資...   [複製鏈接]

引用:我曾經問個朋友,+點解打算將來為個仔考直資

原帖由 Felix223 於 16-11-04 發表
我曾經問個朋友, 點解打算將來為個仔考直資.
佢答: 1. 可以篩走一D家境差距大學生做同學, 2. 不太多功課, 3 ...
我有個朋友曾經解釋過,點解擇津校:
1. 社會乜野階段的人都有,學校係社會的縮影,要俾小朋友自小學習如何同不同背景的人相處
2. 不想小朋友活在象牙塔裡,現實就是充滿不公平、壓力,不是人人都會遷就你,樣樣有say, 適者生存,想小朋友明白,學會面對
3. 如果不能保證小學,中學,大學一直是happy school,寧願開始就面對現實,人生不會永遠都happy

我覺得佢好有point

Felix223  AGREE!! ME TOO

happymama2009 發表於 16-11-4 08:40
最近和一班媽咪聚會,席上有人的孩子今年K3大談報考小一的事,不停強調直資比津校好,說津校點谷點扼殺學習 ...

比得起 自然可以選擇 至於是否較好 見人見智 亦有很多人讀直私唔開心 走到國際學校或回到官津

Soundervolt 發表於 16-11-4 12:55
朋友個仔讀緊一間直資學校,日補夜補成績都非常差,但係佢話呢間學校考第尾既學生都好過一尐所謂一線官津學 ...

咁可能當日佢抽到或者扣到入你果間津校可能而家有唔同諗法呢?如果係我嘅話,無論讀緊咩學校都好,成績追唔上或者唔啱讀我都會轉校,唔會為所謂神津或名私個名而死磨喺間學校度而浪費子女時間同影響自信心。

happymama2009 發表於 16-11-4 13:55
1. 社會乜野階段的人都有,學校係社會的縮影,要俾小朋友自小學習如何 ...
除咗第一個point外(津校嘅生源的確比較多樣化), 我又睇唔到第二, 三個point同點解要揀津校有關喎!其實就算係第一個point, 我都有啲保留。事源我朋友個讀緊2年班嘅仔, 有日被老師complain 佢講粗口。查問下佢話聽到其他同學講, 佢跟住講, 其實佢都唔係好明呢句粗口嘅真正意思。有啲嘢係會遲早都面對, 但啲唔好嘅嘢(e.g.色情同暴力),我諗冇人想個小朋友咁快接觸同面對啩!

happymama2009 發表於 16-11-4 08:40
最近和一班媽咪聚會,席上有人的孩子今年K3大談報考小一的事,不停強調直資比津校好,說津校點谷點扼殺學習 ...

津校有部份辦學團體都好捨得花錢辦學,有些普通小學(不是神校名校)會有自己泳池/仿冰球場/跑道/Gym Room,有八十種免費及收費課外活動,一樣有遊學團而且有資助,仲有小班教學(25-27人一班)。但是,津校要要校長勤力,多申請基金和撥款,才會有較多資源。

其實我比較欣賞津小,在不能選擇學生的情況下,都可以有好成績,證明教學方式有效。直私的學生都是經過面試,千挑萬選的,而且資源較多,成績好是理所當然的。成績好不代表學校教得好,可能只是家長背後發功,或者學生本身天資聰穎。

happymama2009 發表於 16-11-4 13:55
1. 社會乜野階段的人都有,學校係社會的縮影,要俾小朋友自小學習如何 ...

不認同第三個point,學習係漫漫長路,培養小朋友追求知識,自學,解難力,EQ最重要,小至小學已經要佢習慣密集,多功課多壓力環境,等佢將來應付生活壓力,我自己覺得不是好辦法

punlik 發表於 16-11-4 11:26
我既看法與你相反, 中小上英中更好.DSE最低入大學資格是3322, 但中文科要取得3或以上,全港有幾近一半人不 ...

其實英文科取得3以上,都係一半左右,同中文科唔係差好多。但英文科嘅成績,聽聞某啲大學係計雙倍分。

我都係buy直資, 原因如下, 但可惜我小朋友只係後備未知有冇機會讀直資
1.)我住這區沒有神校, 所謂的一線小學超谷功課太多, 是以操練取得好成績, 我不想小朋友做考試機械
2.)本區的直資小學是全英教學, 語境好, 有8位net teacher, 行雙班主任, 學費也只是一千多丁點, 好超值
3.)直資課程重思考, 少抄寫, 學生溝通力強有自信, 對將來出來社會工作有幫助
4.)考入直資學校的家長理念相近, 注重學業, 學校學習氣氛好

我朋友個女考到SFA,後來叩入St Mary,佢兩夫婦係專業人士住豪宅,佢女最後讀St Mary,我諗佢地絶對吾介意比學費。其實冇話直C一定好,官津就差,只係每個人想法同要求不同吧。

kkhon 發表於 16-11-5 03:05
我朋友個女考到SFA,後來叩入St Mary,佢兩夫婦係專業人士住豪宅,佢女最後讀St Mary,我諗佢地絶對吾介意 ...

如果佢女考到DG可能最終選擇唔同!

kkhon  咁sure la  發表於 16-11-5 09:40

monodad 發表於 16-11-4 17:25
咁可能當日佢抽到或者扣到入你果間津校可能而家有唔同諗法呢?如果係我嘅話,無論讀緊咩學校都好,成績追 ...

一定唔会,佢係睇唔起任何津校,就算阿仔学校都只係”過去式”,所以一定唔会去叩門。佢只相信只有俾錢先至買到好野。佢話如果當年考唔到任何直私学校就会讀国際学校,務求與津校劃清界線。究竟讀直私成绩差而继續讀落去都好過轉校就只可以講“人各有志”。

monodad 發表於 16-11-4 11:43
咁我諗如果有SJPS, LS, St Mary, Marymount, Marynoll等津校嘅家長喺度就一定唔同意直私一定好過津校呢種講 ...

你講果間津校,有某直資較多人插入。呢間直資亦係唔少考神校墮馬之選,唔等於家長忠於辦學理念。

但係,舊年有網上留傳,呢間直資既dse英文竟然同果間津校差唔多,但中文超越唔少。

唔知會否影響往後插班情況。

Charlotte_mom 發表於 16-11-4 12:00
又老土講句聖保羅男女都係中文小學....

據講。。。。

spccps有8 個net.

一般津校得1 個。

retriever 發表於 16-11-5 10:35
你講果間津校,有某直資較多人插入。呢間直資亦係唔少考神校墮馬之選,唔等於家長忠於辦學理念。

但係, ...

我指的幾間直私都係冇龍但學術比較強嘅小學嚟嘅⋯⋯唔係你諗果間,你誤會咗⋯⋯

Felix223 發表於 16-11-4 13:12
我曾經問個朋友, 點解打算將來為個仔考直資.
佢答: 1. 可以篩走一D家境差距大學生做同學, 2. 不太多功課, 3 ...

除左第二點,揀直資確係幾大機會滿足到你朋友既願望。

但英中對於津校來講,某程度係標籤加"西"選後既精英,對直資來講, emi只係服務承諾。

但我個人認為,直私可按學校理念㨂選相近似的學生和家長,這樣學生學習水平及能力不會相差太遠,可提升學生的學習進度。而且直私可自由按社會環境改善教學課程,不用受教育局的政治因素有過份的影響。

引用:我朋友個女考到SFA,後來叩入St+Mary,佢兩

‹ 上一主題|下一主題