用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 功課問題
go

[過動] 功課問題 [複製鏈接]

係功課上,尤其中文閱讀理解冇心機睇編文章,數學d題目睇前唔睇後做錯,但同佢一齊問番佢條題目,佢又識,好多唔小心野,你地有冇試過,有咩方法可以改善。

2    0    0    0

正是ADHD小朋友的徵狀

我仔都係粗心大意, 想教佢, 佢又發哂皮氣, 又冇理由為左佢唔發皮氣而尤得佢唔教佢。

真係好辛苦。 尤其是考試溫習果時。

回覆 bestwish 的帖子

正是,溫習測考都好辛苦,今次測驗份卷唔難,好多題目都同佢溫過,反而係屋企同佢溫仲難D添,點知都係因為唔專心看題目,睇前唔睇後,扣晒分數,所以覺得佢唔係唔識,係唔專心影響到佢。係屋企可以叫佢讀題目出嚟先做,係學校做卷要靠佢自己,唔知有咩方法.......

PurinBB 發表於 16-11-7 08:00
回覆 bestwish 的帖子

正是,溫習測考都好辛苦,今次測驗份卷唔難,好多題目都同佢溫過,反而係屋企同佢溫 ...

冇辦法, 只能靠食藥, 正常番就會少大意出錯。

回覆樓主:

其實粗心大意唔係 adhd 專利,好多小朋友都會,除咗叫佢睇清楚,覆卷外,我都諗唔到解決方法

已提醒佢做完有時間要覆卷,佢話已覆咗,但都係錯

PurinBB 發表於 16-11-9 12:46
已提醒佢做完有時間要覆卷,佢話已覆咗,但都係錯

same as my son.

回覆 PurinBB 的帖子

我都係呀,佢冇心機睇題,解題, 最慘問番佢條題目,同佢一齊做, 佢又識, 我已經成日講你唔可以帶埋媽媽返學架. 我都唔知點樣先可以幫到佢.

同我女十足十!

聽醫生話ADHD好多都係對於閱讀理解文章方面較困難,有時都唔知點幫佢,係屋企做我都會同佢一齊睇編文章去做,再讀上去,文章D字又越來越多,問題又會深,成績好像只會一路退步。

PurinBB 發表於 16-11-4 06:47
係功課上,尤其中文閱讀理解冇心機睇編文章,數學d題目睇前唔睇後做錯,但同佢一齊問番佢條題目,佢又識, ...

小朋友平時有睇書習慣嗎?我見中文高分既同學大都愛阅讀,真係別冇他法。阅讀理解文章通常简短有趣,呀仔好愛睇,呀仔學校4篇文章佔半份卷分数,呀仔一向靠问讀理解食糊。
用營光筆mark 增加佢趣味,在文章記下各题答案,方便覆卷,暫時諗到。

回覆 tutik 的帖子

謝謝你的見意,我小朋友平時愛睇英文多過中文,暫時英文都可以,係一睇到中文閱讀理解佢就冇心機做,佢係睇完題目就搵答案,冇全篇文章去看一次,所以好多時佢都答錯,可能佢本身又唔鍾意睇中文,加上又專注不足。在家裏就話可以幫佢,但到測驗考試佢自己要去做,好多時都答錯題目,唉......,我都嘗試下用highlight方式比佢找出答案,看看是否佢可以做好些,謝謝~~

如果小朋友無興趣睇長文,試下慢慢同佢由短故事開始先,每完成一個短故事就比D獎勵佢(唔一定係玩具,可以係佢鍾意食但平時少食既食物),令佢慢慢有興趣睇文章先,然後慢慢睇長D既文章,呢個方法係阿女個治療師教我既,我見我女又幾受,希望幫到您啦!

回覆 mama.olive 的帖子

謝謝,這個方法我試下先,希望會有改善

以下影片是本人授課時用的方法,適合動覺學習型的學生。
各位家長加油呀! You are not alone!

https://youtu.be/vhGNVLLhnpM

由於學生睇文會跳來跳去,可試下用兩張A4紙蓋著文章的上下半截,令學生能集中在該行的內容。各位家長加油呀!You are not alone!

CKP36 發表於 17-6-10 01:07

由於學生睇文會跳來跳去,可試下用兩張A4紙蓋著文章的上下半截,令學生能集中在該 ...

我囝就是這樣,看文章會跳來跳去,所以經常找不到答案。

CKP36 發表於 17-6-10 01:07

由於學生睇文會跳來跳去,可試下用兩張A4紙蓋著文章的上下半截,令學生能集中在該 ...

好方法。 但考試唔會有A4紙, 禁我教佢用間尺試下先。

‹ 上一主題|下一主題