用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 入到唔合心水嘅學校唔係世界末日。
go

入到唔合心水嘅學校唔係世界末日。 [複製鏈接]

我留意到好多家長嘅留言都好有深度同心得(除了明天大媽之外)我就說話好直,我想講...
又小朋友出世開始,你嘅願望想佢開心健康,佢同你係一種緣分,你想將最好嘅嘢都俾佢,包括教育,但全世界都一樣,好嘢特別多人爭,大人小朋友都變得辛苦,由其是,街坊A 個仔入到某名校,街坊C個女入咗二線,唔想自己小朋友好似自己咁,自小就輸在起跑線(我幾反感這句“贏在起跑線”),但最後真係入唔到心儀學校又點?我覺得以你哋咁有恆心為小朋友做咗咁多嘢,輸咗尼場仗,唔會投降吧?反而令你小朋友從這學校成為精英一份子,其他小朋友只是陪跑,你哋都知道名校出名教快一年進度,你咪落力同小朋友一齊衝囉,再唔係搵間有名氣嘅補習社惡補下,有鬥心嘅,就參加比賽,成就不會比名校生差。
我希望各位家長不要俾自己太大壓力,唔好轉牛角尖,得閒多啲帶小朋友玩,玩係可以令到佢哋變得頭腦靈活發揮創意㗎
   0    0    0    0

applebot 發表於 16-11-3 23:36
我留意到好多家長嘅留言都好有深度同心得(除了明天大媽之外)我就說話好直,我想講...
又小朋友出 ...

非常同意。大家唔好認為仔女考不到心儀小一便世界末日!

applebot 發表於 16-11-3 23:36
又小朋友出 ...

咪係,小心贏在起跑線、最後癡咗線。
漫漫長路,要小心讓孩子保持身心平衡。

天助自助者,  別再怨天尤人

回覆樓主:

小學只係起步,唔需要太大壓力,現今好多讀完書的高分白x,人生條路好漫長

已接受現實,希望亞仔只係起步慢,但後勁凌厲,就算佢第日要抽獎,入埋寶校都要同佢繼續一齊努力!

snoopyman20 發表於 16-11-4 00:14
已接受現實,希望亞仔只係起步慢,但後勁凌厲,就算佢第日要抽獎,入埋寶校都要同佢繼續一齊努力! ...

態度正確
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 16-11-4 02:59
態度正確

好post!
‹ 上一主題|下一主題