用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 可否不考starter直接考movers?
go

可否不考starter直接考movers?

如題

王家爸爸  當然可以  發表於 16-11-7 11:59

happynewyear16 發表於 16-11-3 22:20
如題

可以。

你有自由直接報考劍橋任何一個水平的英文試。

引用:Quote:happynewyear16+發表於+16-11-3+22:2

原帖由 huba 於 16-11-05 發表
可以。

你有自由直接報考劍橋任何一個水平的英文試。
有無人試過考電腦版,是否要識打字?還是只是用mouse drag 字過去?

引用:如題

原帖由 happynewyear16 於 16-11-03 發表
如題
足四歲便可以自由報考任何一個

movers不是要五歲才可以考嗎

王家爸爸  四歲  發表於 16-11-16 14:19

mcqueen_shop 發表於 16-11-16 10:21
movers不是要五歲才可以考嗎
https://www.britishcouncil.hk/exam/cambridge/which/young-learners

劍橋英語:基礎考試(YLE)專為評估四歲至十二歲學童的英語能力而設。考試分為三個級別—  基礎考試第一級(Starters)、第二級(Movers)、第三級(Flyers),以便學童了解進度,增強學習動機。

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝回覆, 因為剛4歲考完STARTERS, 以為要等到5歲先可以考MOVERS

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 謝謝回覆,+因為剛4

原帖由 mcqueen_shop 於 16-11-17 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝回覆, 因為剛4歲考完STARTERS, 以為要等到5歲先可以考MOVERS ...
Trinity GESE先係

回覆 jestella 的帖子

謝謝回覆, 因為今年九月時考完STARTERS, 考時4歲, 無耐前出左成績有15盾, 如果唔駛5歲可以考MOVERS, 會考慮明年三月左右考! GESE都考左LEVEL 1, 好好彩有A, 所以都會等5歲時考其他LEVEL!

mcqueen_shop 發表於 16-11-22 10:55
回覆 jestella 的帖子

謝謝回覆, 因為今年九月時考完STARTERS, 考時4歲, 無耐前出左成績有15盾, 如果唔駛5 ...

我小朋友都係9月考starters剛報左movers

回覆樓主:

有無人自己教小朋友考movers?

回覆 happynewyear16 的帖子

me...
I think going to centre to learn is a waste of time ...

if your kid has reading habit.. it should not be too difficult...

my girl will take mover in January .. she is in K2

引用:回覆+happynewyear16+的帖子 me...I+think

原帖由 Hailey88899 於 16-12-20 發表

me...
其實starter 已經好多字要識,K2要考 mover, 係咪本身係 native ???

回覆 Wonderlady 的帖子

我有同我囡伴讀,佢考starter時我發現佢好多字已識串(可能故事書常出現),不用谷串字,有大概十零個要特別溫下。學開phonics有幫助的。

不是native,我惗native未必得,talk得唔串得,多看書機會大D。

另外word list有很多字不用串,例如人名。考試listening部份會串出來的。
Mover 著重grammar 多D,閱讀理解。

Hailey88899 發表於 16-12-20 00:05

me...
咁在家預備考movers而唔出去報course要自己買齊啲咩練習呢?

王家爸爸  如果唔想俾錢,上網下載類似既 Papers。  發表於 17-1-3 10:06
王家爸爸  買份 Past Paper 做下  發表於 17-1-3 10:05

jestella 發表於 16-11-8 16:25
足四歲便可以自由報考任何一個
請問一定要4歲先考得? 3歲半比唔比報? 謝謝

happybbg 發表於 17-3-17 22:48

係 最少4歲 兩年前要5歲 已提早左

URARA 發表於 17-1-2 00:52
咁在家預備考movers而唔出去報course要自己買齊啲咩練習呢?

past paper,fun for starters,有需要可以加啲grammer練習

URARA 發表於 17-1-2 00:52

我直接做past paper咋,fun for Movers太多課,適合慢慢學習。

happybbg 發表於 17-3-17 22:48

香港參考任何一級必須足四歲。