用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Esf Y7 interview
go

Esf Y7 interview [複製鏈接]

阿囡筆試pass左,send email叫面試,請問父母是否同孩子一齊見?是否全程需要講英文?父母英文差是否唔收?會問D咩呢?
   5    0    0    0
[img align=right]http://img675.photo.163.com/lokyiu/102461427/__scale__1_2311230543.jpg[/img]

回覆:iukayan 的帖子

有冇買 nomination right? 報了哪一間?

冇買,住新界
[img align=right]http://img675.photo.163.com/lokyiu/102461427/__scale__1_2311230543.jpg[/img]

iukayan 發表於 16-11-3 18:55
阿囡筆試pass左,send email叫面試,請問父母是否同孩子一齊見?是否全程需要講英文?父母英文差是否唔收? ...

幾時in呀?

英基間間 中學 year 7 面試不同, 父母英文差, 不會影響的

佢叫你面試, 純睇你子女英文

有些會英基year 7 面試分別副校長, 同校長, 見2次, 有些見1次

多數是見一次

過到筆試, 好大機會攪店會收

你要預有機會面試家長, 最多是分開面試

問你生活習慣, 睇下你是否了解子女,

父母與子女分開面試, 就會問你子女, 什麼強項 及弱項等

shatin college year 7  未必in 父母

kgv year 7  就有機會in 父母

island school  year 7 就有機會in父母( 超簡單)

曾面試2間英基中學, 分別 year 7 及year 9

考入英基year 7 最大阻礙是英文程度,

所以你女過到筆試, 英文程度ok

學校面試純睇, 你女是否古怪學生, 不出聲 或 講不到英文

或家庭古怪

正常家庭, 應會收

看到同期有父母完全不懂英文(家長日無法出席, 完全聽不懂英文), 子女都插班成功,

iukayan 發表於 16-11-3 18:55
阿囡筆試pass左,send email叫面試,請問父母是否同孩子一齊見?是否全程需要講英文?父母英文差是否唔收? ...
你好, 我想問你是不是兩星期考的YEAR 7? 我仲未收到EMAIL叫面試。 打去問ADMISSION, 女士說人人都有面試。

我都希望有通知

alunsweeney 發表於 16-11-4 11:56
你好, 我想問你是不是兩星期考的YEAR 7? 我仲未收到EMAIL叫面試。 打去問ADMISSION, 女士說人人都有面試。
...

點解咁多位?好多人走?乜唔係 year 9 先多人走?

Cara2006 發表於 16-11-4 14:06
點解咁多位?好多人走?乜唔係 year 9 先多人走?

香港不大穩定嘛

回覆 bforbtec 的帖子

好詳細呀,好多謝你,但我系鰂魚涌英皇道面試,我囡英文0k,學校都系全講英文,佢同朋友同學都系用英文,但系家長糸見外籍校長,所以有D擔心自己應付唔到影響個囡。

回覆 alunsweeney 的帖子

我囡系10月22日系畢架山小學筆試,原來人人都可以in?因為我封Email話筆試pass左都唔一定有面試,其實你唔洗甘擔心因為佢in系到11月尾,你應該好快會收到信叫你去面試

回覆 Cara2006 的帖子

唔系每年都公開收生year1&7?Year7公開收生120人

iukayan 發表於 16-11-6 08:33

好詳細呀,好多謝你,但我系鰂魚涌英皇道面試,我囡英文0k,學校都系全講英文,佢同 ...

父母不懂英文, 都不會受影響
學校怕 父母古怪

筆試英基英文相當難考, 用外國人標準來考

我面試, 學校傾閒計下 ,問下你, 知不知佢喜歡什麼, 讀書強項, 及弱項

同學生,傾下計, 講下笑, 根本起度玩

如開多科特登俾佢讀, 問佢好唔好(學校同佢講笑)

唔係啞的人, 有面試, 收的機會極高

總之世界難勞。
學校仲未有EMAIL來,聽說是有去考都會有面試。
果日係會場,見到一香港人家長。他們說來考是要鍛鍊下細路仔考試能力,其實他們已經有書讀。什麼澳洲國際學校,AMERICAN國際學校都收了。

好多謝你呀,但我囡反而話筆試非常淺,而且作文冇題目自由發揮,可能年年唔同

回覆 alunsweeney 的帖子

佢甘早手上有甘多offer?

我都未收到email, 擔心中…

me2

have anyone got the interview email ?

alunsweeney 發表於 16-11-11 16:05
have anyone got the interview email ?

We got the email but every applicants should have the chance to interview

alunsweeney 發表於 16-11-11 16:05

我仲未收到…
‹ 上一主題|下一主題