用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Net 12 女仔,成績中游,請各位賜教選校策略 ...
樓主: 1a2b3c4z
go

Net 12 女仔,成績中游,請各位賜教選校策略 [複製鏈接]

Band5 發表於 16-11-4 12:28
有直屬中學,而又肯定係可以收得返晒所有B1生嘅,B1生乙二或之後填唔填根本冇關係,所以填得乙二,就應該假 ...
但你要了解吓灣仔升中情況會較好...灣仔係極利女仔既地區

IloveJJ 發表於 16-11-4 12:08

我真係好想知學校B1人數實際幾多?我尋日數過,全級150人。

入到QC、SJC、KC、YWG、BPS嗰啲一定係B1。
入到SSG、聖嘉勒嗰啲我估八成以上機會係B1。
入咗RC、TSK、港華、體藝、港同嗰啲應該有五、六成以上機會係B1。
純粹估計,可能唔準確。

mcl203 發表於 16-11-4 12:57
但你要了解吓灣仔升中情況會較好...灣仔係極利女仔既地區
女校數目係男校數目既double有多。

王家爸爸 發表於 16-11-4 13:23
女校數目係男校數目既double有多。
咪係....咁足女仔位既地區...B3女仔都大机會派B2
乙2即黎間B2....咁真係好穩陣吓

mcl203 發表於 16-11-4 13:30
咪係....咁足女仔位既地區...B3女仔都大机會派B2
乙2即黎間B2....咁真係好穩陣吓
...
我估B3女仔派去何東中學既機會應該都唔細,最差既男仔都係見過去咗黃鳳翎,女仔一定更好。當然,今年人數始終多咗,情況可能有啲變,但係應該唔會太大。

王家爸爸 發表於 16-11-4 13:38
我估B3女仔派去何東中學既機會應該都唔細,最差既男仔都係見過去咗黃鳳翎,女仔一定更好。當然,今年人數始 ...
但區內小學好似都係多左好少班...人數應唔會大上落
况且....開多左班既小學既影向會有幾大呢??

所以...讀直小 B1-3都唔少仲係放直中...乙2都係搏....B2中學亦唔多...除非早早放乙2....咁就自行判斷了

mcl203 發表於 16-11-4 13:45
但區內小學好似都係多左好少班...人數應唔會大上落
况且....開多左班既小學既影向會有幾大呢??
香港整體升中人數多咗,其他區既競爭越來越大,我估(純粹估計)唔少人會喺自行階段諗中西區、灣仔、九龍城、油尖旺、沙田等區,中西區應該係自行階段分多咗位俾其他區既B1頭學生,所以多多少少有影響。

王家爸爸 發表於 16-11-4 16:53
香港整體升中人數多咗,其他區既競爭越來越大,我估(純粹估計)唔少人會喺自行階段諗中西區、灣仔、九龍城 ...
影响就一定有多少...只係區內中學相信一向係自行都盡量收他區學生
自行位用多左收本區生...統一又变成凸多左位...收到B2生機會又大左...始終本區B1生不足填晒B1位~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

請問寶血幾多名次,先穏係band1?

代友問:請教嘉諾撒聖芳濟各幾多名之前先係band 1? 咁如果係中間又應該點排位?
‹ 上一主題|下一主題