用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 每日六份功課
go

每日六份功課 [複製鏈接]

現在為老闆個仔報九小,佢想我收下風功課量。官方資料寫每日最多六樣功課,請問六樣功課包唔包改正?? 多唔多家長參與既功課/ 或者網上練習?  Project based 習作多唔多?  請各位家長指點,謝謝!
   0    0    0    0

Follow

想問問有無家長可以分享一下,真心請教,謝謝

回覆 小韋寶 的帖子

官方資料寫每日最多六樣功課,請問六樣功課包唔包改正?? ==> It is true.多唔多家長參與既功課/ 或者網上練習?  It is optional.
Project based 習作多唔多?  I don't know.

Hope can help you. ( P1
家長 )

cheung_kenji 發表於 16-11-8 11:13
回覆 小韋寶 的帖子

官方資料寫每日最多六樣功課,請問六樣功課包唔包改正?? ==> It is true.多唔多家長參 ...
你好!  Kenji,
想問六樣功課係咪包改正?  唔計埋改正即係6++??

小韋寶 發表於 16-11-9 09:09
你好!  Kenji,
想問六樣功課係咪包改正?  唔計埋改正即係6++??
She does not have "改正" 功課 in the past few months.

cheung_kenji 發表於 16-11-9 09:21
She does not have "改正" 功課 in the past few months.
Thank you.   一般來講她要幾多時間完成全日既功課?

小韋寶 發表於 16-11-10 09:08
Thank you.   一般來講她要幾多時間完成全日既功課?
About 1 hr.

乖乖地利用功課堂做都完成大部份了……

hppa    發表於 16-11-10 22:41
cheung_kenji    發表於 16-11-10 14:27

回覆:每日六份功課

小一,坐定定可1小時完成……通常有一半已在校做好……但有時有d中文較難,陪做令好些(我自己係)

回覆樓主:

我覺得KTS嘅功課唔算多,可能阿女(現讀P5)做得快,佢响學校都做咗8,9成,好多時做晒添,讀P1時,好多時都做晒咁滯,係d 中文比較唔識,要問我!

其實KTS默書次數算少,呢樣值得讚

還有默書是不計平時分的,可以放手讓學生自己溫習

wunwunmum 發表於 17-4-15 14:38
我覺得KTS嘅功課唔算多,可能阿女(現讀P5)做得快,佢响學校都做咗8,9成,好多時做晒添,讀P1時,好多時都做晒咁 ...

請問一個月大約幾多次呢?謝謝

小韋寶 發表於 16-11-3 09:16
現在為老闆個仔報九小,佢想我收下風功課量。官方資料寫每日最多六樣功課,請問六樣功課包唔包改正?? 多唔多 ...

真係沒計過計唔計改正,不過我估不計.我想功課量你大可放心,尤其改正之類. KTS功課本來不多, 改正通常只改錯處, 所以就更少(有些學校是字體不整齊也要改正 ~~當然, 日積月累之下人家手字當然好好多, 此乃題外), 所以我從來沒當一樣功課.

要家長參與的初小時會有, 但不多, 另外會要上網或報紙找圖片/資料, 初小時家長就要幫.
高小呢几年就沒啦, 除非是要帶物料做勞作就要幫下手.

Project basis 功課算非常少, 其實我覺得可以增加些, 加強同學presentation skill.

joeyxlma 發表於 18-2-21 10:56
真係沒計過計唔計改正,不過我估不計.我想功課量你大可放心,尤其改正之類. KTS功課本來不多, 改正通常只改 ...

請問KTS會要求每人帶iPad 果啲上堂嗎?純好奇。

mamamic 發表於 18-2-24 10:02
請問KTS會要求每人帶iPad 果啲上堂嗎?純好奇。
KTS 沒用ipad 上堂不過有網上功課,在網上做或者做完upload 交都有。網上做多數是語文方面的,做完upload 多數是電腦課的,有時視藝科也會要upload.

joeyxlma 發表於 18-2-24 10:54
KTS 沒用ipad 上堂不過有網上功課,在網上做或者做完upload 交都有。網上做多數是語文方面的,做完upload  ...

謝謝你!
‹ 上一主題|下一主題