用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試班
樓主: zoeyimmy
go

小一面試班   [複製鏈接]

回覆:小一面試班

利申,我女有上面試班

我join目的好簡單,有group play,畫下野玩下玩具,學下同其他小朋友相處,開開心心就上完一堂。論面試成效,唔知有無用,但一定無害。

學術上有另外上堂,都有去公園玩,圖書館等等地方,只係每星期加插75分鐘上面試班而己

tingtingword 發表於 16-11-7 08:50
利申,我女有上面試班

我join目的好簡單,有group play,畫下野玩下玩具,學下同其他小朋友相處,開開心心 ...
我想問下,我問過各大面試班都係以廣東話上堂,但係直私小學都係以英文/普通話面試,咁面試班學到d野咪又要到時轉返英文?

回覆 6903658 的帖子

我都覺得係,眼見好多有上面試班的有不同熱門學校2nd, 3rd in, 其實 in 左咁多間, 自覺真係要技巧

fatchoibaby 發表於 16-11-9 18:06
我想問下,我問過各大面試班都係以廣東話上堂,但係直私小學都係以英文/普通話面試,咁面試班學到d野咪又要 ...

我小朋友in咗5間,得最尾嗰間有second in,跟住就嗱嗱聲幫佢報咗面試班,因為時間緊迫,所以上得4堂,每堂1小時,然後叫佢重點教佢考嗰間學校second in嘅技巧,仲要話明比佢知係英文面試,叫佢用英文教佢。依家收到信,學校收咗嘞,個心都定哂,所以面試班有無用,我真係唔知,如果真係用$1000而幫到小朋友,咁咪有用囉。

olivia601 發表於 16-11-13 16:06
我小朋友in咗5間,得最尾嗰間有second in,跟住就嗱嗱聲幫佢報咗面試班,因為時間緊迫,所以上得4堂,每堂1 ...
congratulations = money well spent.

引用:Quote:tingtingword+發表於+16-11-7+08:50+

原帖由 fatchoibaby 於 16-11-09 發表
我想問下,我問過各大面試班都係以廣東話上堂,但係直私小學都係以英文/普通話面試,咁面試班學到d野咪又要 ...
上面試班係感受個考試模式,學下技巧,同語言完全無關係。除非有model answer背定答案,否則點都要小朋友運用腦袋作答。

回覆樓主:

睇小朋友性格,見人唔怕醜多野講,可以唔使上,但怕醜慢熱型是一定有用

今年,有朋友安排兩個出名既面試班俾小朋友上,上面試班評語好好,一致睇好考名校或神校,但係考直資/私小都差不多全軍覆沒。亦有另一朋友無安排小朋友上面試班,反而有幸入到2nd & 3rd interview,宜家等收 offer 結果。上唔上面試班都係睇吓家長點睇。

回覆 HappyCheerBaby 的帖子

嘩, 咁你朋友打擊應該好大, 一心以為俾咗錢, 個小朋友又有 good comments 應該無死...

不過真係要講運氣, 緣份, 可能對手太強/果日表現緊張...

總之, 大家平常心, 考到未必一天光晒, 考唔到玩到出年開學前自有上天安排.

Danrice 發表於 16-11-14 14:25

嘩, 咁你朋友打擊應該好大, 一心以為俾咗錢, 個小朋友又有 good comments 應 ...
我覺得係希望越高, 失望越大.

回覆 Danrice 的帖子

對!朋友打擊好大,朋友一向覺得面試班有用,鼓勵好多人上。點知!原來自己小朋友上完後對考小一無幫助,浪費好多時間及金錢。我就一向鼓勵自己教,無上面試班,所以無俾佢影響,反而,我自己小朋友舊年多 offer。

HappyCheerBaby 發表於 16-11-14 18:13
回覆 Danrice 的帖子

對!朋友打擊好大,朋友一向覺得面試班有用,鼓勵好多人上。點知!原來自己小朋友上 ...

唉,唔上又怕出 result 後悔!

如果上完都考唔到,就對小朋友能力更加懷疑。

兼且揾間好既面試班,好難!

我仲掙扎緊

上過上述某間,原則上只會指出小朋友有咩問題要改善,但從來冇實則行動幫助小朋友改善問題,每星期只是按課程上堂,課程徧深,小朋友未必完全吸收到,除非自己回家再教再跟!但是如果要我做咁多,咁為什麼每堂比咁多$上堂?我原意想老師可改善小朋友害羞,細聲,冇自信,被動等問題,不過,上完咁多堂依然冇改善!

fatchoibaby 發表於 16-11-15 18:35
唉,唔上又怕出 result 後悔!

如果上完都考唔到,就對小朋友能力更加懷疑。

所以爸爸話呢d係掩口費。

上左以後唔駛後悔無野講!

少少錢,值得俾既

creambun 發表於 16-11-15 18:49
上過上述某間,原則上只會指出小朋友有咩問題要改善,但從來冇實則行動幫助小朋友改善問題,每星期只是按課 ...

即係L sir or C sir?

creambun 發表於 16-11-15 18:49
上過上述某間,原則上只會指出小朋友有咩問題要改善,但從來冇實則行動幫助小朋友改善問題,每星期只是按課 ...
基本上,面試班針對小朋友答題技巧,少D針對改善小朋友自信心、內向性格及聲線問題。有個同學仔媽咪跟我講,有自信心既小朋友上面試班會越做越好,無自信心又內向既小朋友越上越差,甚至會變得經常發脾氣。所以,上小一面試班都係睇小朋友受唔受!

其實答題技巧也包括如何表現出自信地去答問題,例如眼望老師,笑容,充足聲線,完整句子,主動舉手答問題,跟老師說再見丶謝謝等!這些看似很基本又係人都知要做嘅基本功夫,其實小朋友可以點教㸃提佢都唔肯做!而我相信是基於小朋友唔夠自信同怕醜而造成!面試班老師每星期也在評語提出以上問題,但從來沒有在課堂上引導小朋友去克服這些問題,因為,根本在課堂內,有指定課程要教要做,用意只是讓小朋友接觸不同的問答形式,答得唔好,只寫在評語,要改善都是交番比父母處理,我日日對住自己小朋友,好清楚佢不足之處,但就是找不到方法改善,以為上面試班老師有能力處理,才不是呢!

olivia601 發表於 16-11-13 16:06
我小朋友in咗5間,得最尾嗰間有second in,跟住就嗱嗱聲幫佢報咗面試班,因為時間緊迫,所以上得4堂,每堂1 ...

可以pm我你上邊間面試班嗎?thx

回覆樓主:

有時間,有閒錢咪去玩下囉…

fatchoibaby 發表於 16-11-9 18:06
直私小學主要面試語文為廣東話,再輔以英文/普通話問題。
‹ 上一主題|下一主題