用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試班
樓主: zoeyimmy
go

小一面試班  

我建議你去上。

揾間口裨ok的

siden 發表於 16-11-4 08:36
我建議你去上。

揾間口裨ok的

我知都係得一、兩間,請問有冇提議?

sunnymama2 發表於 16-11-4 07:57
大家知Chxx Sxr ,又點呢?

未去過但之前睇佢已覺「騎呢」

唔記得係L sir定 C sir, 班家長1st in前一齊book間酒店房準備,聽到都覺得怪怪地

zoeyimmy 發表於 16-11-3 08:13
小兒依家k2,性格慢熱、缺乏自信,但如果warm up左或者熟左會好活躍好多野講,想搵一啲小一面試班俾佢,最 ...

其實有閱讀習慣,能讀出大量中文及英文句子,咁就成功,唔駛上面試班

陽光點的歌    發表於 16-11-9 20:00

個人意見。
咁細個,唔好上雞精斑;應該教他從從生活中學習,學習忠於自己,唔好咁快去學背答案。
聽過有教古怪事情,例如問佢中意食咩野水果,唔可以答橙,蘋果, 香蕉,要答 blueberry, 勁 d 威水 d 掛。

說到尾,應該冇咩父母想制做一個為了滿足面試而失去自我的小朋友吧 ?!

我也不贊成上面試班,多d鼓勵小朋友,俾佢多些信心

陽光點的歌    發表於 16-11-9 20:01

retriever 發表於 16-11-4 07:37
主要係呢代普遍富裕,家長手鬆。

基本上within某個magic no,  家長都願意俾,求安心,幫食維他命。 爸爸 ...
完全認同!!同拜文昌一樣...

開BB學爬班 / 學行姿勢班,呢門生意唔知有冇得做呢??

陽光點的歌    發表於 16-11-9 20:01
vpo0615  實有架! 開啦!   發表於 16-11-4 15:53

dereklg 發表於 16-11-4 15:38
個人意見。
咁細個,唔好上雞精斑;應該教他從從生活中學習,學習忠於自己,唔好咁快去學背答案。
聽過有教 ...

乜依家啲面試班仲係咁老土架?(emoji)

我想佢學下group play同team work咋

學術嘅野,我都同大家諗法一樣,唔會好得過屋企同學校教,冇諗過要背model answer 喎

zoeyimmy 發表於 16-11-4 15:55

點會GROUP PLAY 咁簡單...當小朋友發覺自己不及他人時,會否更大打擊呢???

Monosaru 發表於 16-11-4 15:27
其實有閱讀習慣,能讀出大量中文及英文句子,咁就成功,唔駛上面試班

最近幾年都係group interview 多,我相信單一閱讀,認字已經未能滿足入2nd in要求

HK-MAN 發表於 16-11-4 16:03
點會GROUP PLAY 咁簡單...當小朋友發覺自己不及他人時,會否更大打擊呢???

唔明,可唔可以詳細小小?

係咪唔上面試班,直接interview衰左個小朋友會冇咁hurt咁解?

zoeyimmy 發表於 16-11-4 16:11
唔明,可唔可以詳細小小?
我意思group play,真係玩就冇所謂...但面試班果類group play 係有目的既play 跟本就係一種訓練唔係play 黎.

HK-MAN 發表於 16-11-4 16:25
我意思group play,真係玩就冇所謂...但面試班果類group play 係有目的既play 跟本就係一種訓練唔係play 黎. ...

你說中了重點,請問點樣可以喺屋企做到有訓練嘅group play?呢點我困惑不解,請指教

真心想請教一啲用家,上完邊間覺得好、覺得有用,或者邊間唔好、點樣唔好法。

請俾意見

zoeyimmy 發表於 16-11-4 17:07
你說中了重點,請問點樣可以喺屋企做到有訓練嘅group play?呢點我困惑不解,請指教
...
角色扮演...攞啲公仔,玩具...一齊扮. 例如:小朋友就扮佢班主住,你及公仔就扮佢既同學....比小朋指揮..你跟公仔既溝通,做啲反面野,等小朋友批評你錯既地方..(當然你要做得生動投入啦).

zoeyimmy 發表於 16-11-4 15:55

根本平時返幼稚園,小朋友係夠投入既一早就係日日都 team work /group play架啦。

好多野只要跟平時節奏學習就得架啦。

呢家 d 人連 team work 都話要特登上課專修,........上堂上到好似病態咁.就來連點樣食飯食得夠快都要特登搵專家上課教導.....都係果句嬴在xx前累事

dereklg 發表於 16-11-4 15:38
個人意見。
聽過有教 ...

dereklg 發表於 16-11-4 23:20
根本平時返幼稚園,小朋友係夠投入既一早就係日日都 team work /group play架啦。
...

不能同意更多