用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試班
go

小一面試班  

小兒依家k2,性格慢熱、缺乏自信,但如果warm up左或者熟左會好活躍好多野講,想搵一啲小一面試班俾佢,最主要係俾佢有心理準備,有個概念,加強思維、講故事、同群體遊戲,請問大家有冇介紹?

太學術唔需要,最主要俾啲信心佢,因為我見好多都話會好嚴、又恐嚇個小朋友、又會話個小朋友點點點打擊佢自信,好怕呢種

Thank you

好多名幼生去nice / wise studio, jolly Jupiter, jolly learning.  你online 用key words 揾下「面試班小一教育王國」,好多用家意見。

Pigmama1012 發表於 16-11-3 10:55
好多名幼生去nice / wise studio, jolly Jupiter, jolly learning.  你online 用key words 揾下「面試班小 ...

呢幾間我都有search過,好壞參半,好似好公式化好嚴肅,驚小朋友怕左,未必係我想要類型,想知仲有冇其他

多謝

hppa  do not take any if you think so, as there is not any not like this  發表於 16-11-3 15:43

曾在以上三家其中上過1年,是很公式化的,老師一天6/7堂,一至六,愛心沒ga。主要是模拟以前的面試環節,如聽故事做工作紙、一對一問問題、玩合作游戏、提醒一些細節(坐姿、聲線)。 但又不至於好嚴、恐嚇小朋友... 不過到了真正面試時,老師一天要見幾百個小朋友,半小時一組,連續8小時,應該也很難熱情,或者可以讓小朋友有個心理準備。

我當初選這家"大校"主要覺得老師見的學生sample較大,收風容易D,同時參加下他們所謂幾百人規模的mock interview(有所謂排名的),讓自己大概心裡有數小朋友在同年的位置(尤其是kg評語相對寬容),到了真面试时不至于有太大落差。

如果您下不定主意,不要一次過交太多堂$,或問清楚是否可以轉老師。但老實講,很多人已經報了全期,這時候週六、日班應該都几滿。

hppa    發表於 16-11-3 15:48

zoeyimmy 發表於 16-11-3 12:33
呢幾間我都有search過,好壞參半,好似好公式化好嚴肅,驚小朋友怕左,未必係我想要類型,想知仲有冇其他
...

Leo sir (#曲線要講明)

hppa    發表於 16-11-3 15:42

回覆 zoeyimmy 的帖子

已經PM你

mytambb 發表於 16-11-3 14:20

Leo sir
我女都係跟LEO SIR學~

hppa    發表於 16-11-3 15:43

引用:Quote:mytambb+發表於+16-11-3+14:20+本帖

原帖由 thousandtwinkle 於 16-11-03 發表
我女都係跟LEO SIR學~
我覺得Leo sir 係最勁的面試班 (反面), 竟然公然話有100個學生入左YW second in,甘即是每五個YW second in 的小朋友就有一個上過Leo sir? 不可能吧?

vpo0615  係咪將咁多年嚟嘅數字加埋?  發表於 16-11-4 15:54
Danrice  堅定流 gar, 講到非上佢 interview 班不可 ......  發表於 16-11-3 18:14
sophiali_mama  好似誇張左  發表於 16-11-3 17:03
hppa    發表於 16-11-3 16:54

ozduckie 發表於 16-11-3 16:46
我覺得Leo sir 係最勁的面試班 (反面), 竟然公然話有100個學生入左YW second in,甘即是每五個YW second in ...

朋友like fb, 我見到。我都好surprise 五中一咁勁

我覺得Leo sir 係最勁的面試班 (反面), 竟然公然話有100個學生入左YW second in,甘即是每五個YW second in ...

呢條友吹水就最叻!唔好再害人!佢所有所謂「貼士」其實都係上網搵。不如係度問「用家」仲好!至少唔會畀人老點!(emoji)

回覆:小一面試班

講真,面試班冇用。真嘅睇當時各方面因素,也有運氣成份。面試班補的不是小朋友的底,補的是家長的心。

kencarbon    發表於 16-11-4 23:36
ekhc    發表於 16-11-4 00:58

tinaxxy 發表於 16-11-3 18:47
講真,面試班冇用。真嘅睇當時各方面因素,也有運氣成份。面試班補的不是小朋友的底,補的是家長的心。

...

同意呃錢成份居多 特別lex sir

...

其實學術方便我係寧願自己補,只係想佢知道group in時間要點做同玩乜野,同埋增強下信心

...

Marketing + package.
多少多謝d傳媒吹捧,又大把家長buy ,咪愈來愈多呢D搵錢商機,貴貴都有人報不過我唔buy.

我情願去wise studio/ Ms K/ 苗教育,都唔會去Leo sir, 一未吹水,欠經驗,感覺好浮誇

沒可能吧!我認識至少十個入到的,也没有上過他的面試班。堅。。。流料!

zoeyimmy 發表於 16-11-3 08:13
小兒依家k2,性格慢熱、缺乏自信,但如果warm up左或者熟左會好活躍好多野講,想搵一啲小一面試班俾佢,最 ...

唔駛去面試班:

想學社交俾細路去公園playground同其他細路玩下。自己企埋一邊,記著未到細路間大打出手,最好袖手旁觀!

想學自信去參加多d豬肉獎,唔駛哂錢上培訓班架,最緊要多d參加,多d鼓勵。

hoi_pony  細細力打都可以袖手架。
不過你係呢度講呢啲好難有支持,始終香港父母就係對外判先有信心......自己培養小   發表於 16-11-10 11:57

Felix223 發表於 16-11-4 00:47
Marketing + package.
多少多謝d傳媒吹捧,又大把家長buy ,咪愈來愈多呢D搵錢商機,貴貴都有人報 ...

主要係呢代普遍富裕,家長手鬆。

基本上within某個magic no,  家長都願意俾,求安心,幫食維他命。 爸爸求耳根清靜,亦願意支持。

回覆樓主:

大家知Chxx Sxr ,又點呢?

LittleButter 發表於 16-11-4 01:19
沒可能吧!我認識至少十個入到的,也没有上過他的面試班。堅。。。流料! ...

Saw he claims 83% of the gals get in DGJS second in. I doubt .

hppa    發表於 16-11-4 11:02