用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ichk HLY vs esf
go

ichk HLY vs esf [複製鏈接]

今日小女in 左ichk HLY nursery, 亦都報左wks esf k1, 如果...如果... 兩間都收,其實應該揀邊間好呢?
HLY 就偏僻d, 環境都夠大好多地方比小朋友玩,而esf 就大校,有機會升Shatin junior.... 或者RC....
邊個選擇好d 呢....
   2    0    0    1

my_lau_wong 發表於 16-11-2 22:40
今日小女in 左ichk HLY nursery, 亦都報左wks esf k1, 如果...如果... 兩間都收,其實應該揀邊間好呢?
HLY ...

想入ESF小學嘅話最好讀番ESF 會少啲嘢煩,我宜家就煩緊,都唔知排幾耐先到我

applebot 發表於 16-11-2 23:04
想入ESF小學嘅話最好讀番ESF 會少啲嘢煩,我宜家就煩緊,都唔知排幾耐先到我
...
都係煩.... 有朋友又話HLY 好好架...點點點....ESF 又多人爭... 始終未真正入讀過, 真係擔心幫佢揀錯....

my_lau_wong 發表於 16-11-3 09:38
都係煩.... 有朋友又話HLY 好好架...點點點....ESF 又多人爭... 始終未真正入讀過, 真係擔心幫佢揀錯.... : ...

ichk 喺大埔,如果住新界北就真係方便。不過師資就唔太清楚,是否小班教學?
唔知有冇其他家長有子女讀緊可以解答你。
宜家啲家長都喜歡小班教學,ESF 就唔似係,聽講一班成三十人,一班有一個老師及助手,當佢哋一對十五人一班。

applebot 發表於 16-11-3 09:55
ichk 喺大埔,如果住新界北就真係方便。不過師資就唔太清楚,是否小班教學?
唔知有冇其他家長有子女讀緊 ...

esf小學先係每班30人。一個班主任一個EA。而幼稚園每班最多24人,同樣一個班主任一個EA

聽講一班成三十人,一班有一個老師及助手,

助手 or EA is not exclusive to one class. More than one class share one EA. So it is still 30 students in one class most of the time.

my_lau_wong 發表於 16-11-2 22:40
HLY ...

HLY School has always been a very good school.
However, ICHK Secondary is a new school.
But since your child is still small, you have time to observe.
I am more concerned with ICHK Secondary's location.You really need to think about issues with commuting to and from school.

SJS/STC and RC are much more well established (even RC is now 10 years old).
And even more important if you compare with ICHK, they are much more conveniently located (close to train station).

It might not seem a huge issues. But when children are much older and they need to stay after school for projects or activities, then the location would be a huge issue.
Of course, if you drive your child or if you have a chauffeur, then it is not a problem.

nintendo 發表於 16-11-3 16:08
HLY School has always been a very good school.
However, ICHK Secondary is a new school.
But since  ...

是呀,最唔喜歡就是間中學個地點,如非必要都唔想去那裡讀
就係呢點我估好多人都卻步揀HLY
那麼都好像是選擇esf 較好!如果收的話...
係呢,請問對於家長方面,esf 會不會較為保護自己,不會太友善....或者某種會有看不起人的感覺...

my_lau_wong 發表於 16-11-3 22:04
那麼 ...

我覺得看不起人嘅只是個別人的問題,唔一定標籤ESF 或國際學校家長,ESF唔算係貴族學校。你先有自信,唔好自卑,就唔會俾人睇唔起,亦唔會唸對方係唔係睇小自己,作為家長要做好榜樣。
就算對方真係咁做,係佢社交能力都出問題,反而你要比佢更主動,更受歡迎。

applebot 發表於 16-11-3 22:57

我覺得看不起人嘅只是個別人的問題,唔一定標籤ESF 或國際 ...

都係.... 要調節好自己心態先 不理會任何人,不需要看低自己才為強者
你排緊waiting? 排Shatin junior? 聽朋友講有些排幾年都無,又有聽過一申請就即刻有位入.... 真係唔係好明....究竟係查到什麼而可特快!

my_lau_wong 發表於 16-11-4 09:28
都係.... 要調節好自己心態先 不理會任何人,不需要看低自己才為強者
你排緊waiting? 排Shati ...

我最近排緊BHS未有消息,不過聽講我地址應該入KJS,我都未知最後係點,睇佢點排,我應該上年報入P1 遲咗成年,唯有等,我個仔係超細B ,2011年 12月尾出世,唔知可唔可以搏來年P1...

applebot 發表於 16-11-4 09:52
我最近排緊BHS未有消息,不過聽講我地址應該入KJS,我都未知最後係點,睇佢點排,我應該上年報入P1 遲咗成 ...

你係central application?

my_lau_wong 發表於 16-11-4 14:51
你係central application?

No. I through General Application.

my_lau_wong 發表於 16-11-3 22:04
那麼 ...

I do not think ESF parents are unfriendly in person.
However, I do agree many ESF parents in EK are particularly unfriendly or hostile to parents of OTHER schools.

Cara2006 發表於 16-11-6 02:42
I do not think ESF parents are unfriendly in person.
However, I do agree many ESF parents in EK are ...

自私啲去唸,只要你去EK睇下小學選校啲topics,唔難見到啲家長真性情,可能某啲家長入唔到心儀小學或根本對某名校的理念完全不認同,叫啲sales 家長唔好害人...其實其他人嘅留言只係參考好了,不要太認真,真相只有自己去搵更多證據去證明自己想法。但有啲未必夠時間俾你搵證據,你就選擇去相信?網上世界只有信一半好了,真相未必係你想像的一樣或未必apply 到你自己或小朋友身上。

applebot 發表於 16-11-6 08:45

自私啲去唸,只要你去EK睇下小學選校啲topics,唔難見到啲 ...

唔止網上,真實用家讀緊esf 都彈到一文不值(emoji) 話老師無愛心等等.... 不過佢講既係sjs

my_lau_wong 發表於 16-11-24 22:38
唔止網上,真實用家讀緊esf 都彈到一文不值(emoji) 話老師無愛心等等.... 不過佢講既係sjs
...

家家都有人狂讚亦有人唱衰,世界上任何一件事物或一個人都不可能讓所有人都滿意。但若滿意的是占大部分則就是好的

引用:今日小女in+左ichk+HLY+nursery,+亦都報左w

原帖由 my_lau_wong 於 16-11-02 發表
HLY ...
I also applied to HLY and ESF, I got an HLY offer today.  The school you pick need to fit your family and your child's character. Just because it is a popular school does not mean it is best for you. If you want more info, you may pm me.

回覆 my_lau_wong 的帖子

若target Esf primary,一定揀讀Esf 幼稚園,無論點都好的!

我個小朋友係康樂園過了極快樂既6年
我地無選擇到直屬中學,但所有我地有交表既中學,全部都有 offer,包括上文提及既大機構

my_lau_wong    發表於 17-2-27 13:42
‹ 上一主題|下一主題