用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔區Band 1小學可跨出沙田區中學嗎?
go

大埔區Band 1小學可跨出沙田區中學嗎?

小兒於大埔區讀 Band 1小學,成績屬band1頭,呈一應大約考全級15名內,是否應跨出沙田區? 如跨出沙田區應考慮邊間中學較為穩妥?

回覆樓主:

大埔派位理想既小學來去八舊

何謂band one小學

banding 是學生成績水平

你孩子成績可以嘗試衝出大埔向沙田九龍一試
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 16-11-2 17:31
大埔派位理想既小學來去八舊

何謂band one小學

大埔只有八舊是 band 1?

syalicelau 發表於 16-11-2 19:29

八舊band one 學生人位派位水平應該係數一數二

過去兩三年田小,阮鄭派入傳統英中數字都不及八舊

只有banding學生無banding 學校,即使中學用banding 去分別,因主力錄取band one學生達八成以上才叫band one中學

王家爸爸  印象中田小以前派位派得好好   發表於 16-11-7 14:31

B1係指學生, 一般用嚟形容中學都係因為該中學多B1學生揀而已, 無人用Banding嚟形容小學, 一般只會講一線學校、地區名校等等。

因為一般只有8舊相對多學生衝出大埔, 田小比較少, 入返大埔B1中學多D, 見寶舊跨區學生亦較8舊少。如果係8舊、寶舊, 可以睇下前幾年師兄師姐考D乜跨區學校, 可以一試。如果小朋友响一線學校考到B1頭成績, 出沙田都係好正常, 港島就太遠了。直資都可以試, 自行就要謹重, 因為得兩個機會, 曾肇添就渺茫D, 不過, 沙田仲有好多B1好學校。

仲有, 呈一級15名, 咁呈二呢? 要睇下級名次同呈分名次一唔一樣, 好多學校都係唔一樣的, 如果小朋友有D科目較參差, 呈分名次可以差好遠。

little_yolky 發表於 16-11-3 10:02
B1係指學生, 一般用嚟形容中學都係因為該中學多B1學生揀而已, 無人用Banding嚟形容小學, 一般只會講一線學 ...

明白晒,謝謝賜教!

elbar  柏雨  發表於 16-11-3 14:34

其實我覺得有興趣誇區,對自己成績有信心可以一試。

學校數據只是用作參考,沒有申請過或成功過,並不代表你子女沒機會的。

YuYuMother 發表於 16-11-4 13:27
其實我覺得有興趣誇區,對自己成績有信心可以一試。

學校數據只是用作參考,沒有申請過或成功過,並不代表 ...
但自行只得兩個位, 真係要度過想過至得。

little_yolky 發表於 16-11-4 15:57
但自行只得兩個位, 真係要度過想過至得。

所以要了解自己子女學業成績,整個升中程序規則,估計把握有多大。再預算他區自行位失敗之後既策略。

SMCC每年自行只得好少位,但我小朋友小學亦不止一屆有人成功自行考到。

大埔有成近廿間小學,按三份一B1計,都有6間B1水平,又點會只有8號仔一間係B1?

王家爸爸 發表於 16-11-7 14:24
大埔有成近廿間小學,按三份一B1計,都有6間B1水平,又點會只有8號仔一間係B1? ...
大埔只有8舊、寶舊、田小的升中是派得出色的, 接近六成, 阮鄭就大概四成, 其他二線的都係正常水平, 寶校就唔計了。大埔的小學好的有愛心的不少, 但問題在於升中數字唔一定靚就是了。不過, 睇返舊年數據, 用嚴格B1中學計算, 田小同阮鄭數字都似乎稍降, 應該係其他學校平均水平提升了, 跨境小朋友, 有D讀書都相當搏命的。

王家爸爸  十年多前,諗搬屋時,曾經考慮過大埔區,亦考慮過田小,記得當時田小好似好過兩間舊墟。   發表於 16-11-7 15:29

little_yolky 發表於 16-11-7 14:44
大埔只有8舊、寶舊、田小的升中是派得出色的, 接近六成, 阮鄭就大概四成, 其他二線的都係正常水平, 寶校就 ...

大埔區只有五間英中,大約佔三成學位,過去有剩餘學額,派到英中既機會大約有三成半。所以只要小學有三成到三成半派到英中,已經算係中游以上;有四、五成派到英中,更可以話已經算派得出色。

王家爸爸 發表於 16-11-7 15:28
大埔區只有五間英中,大約佔三成學位,過去有剩餘學額,派到英中既機會大約有三成半。所以只要小學有三成 ...

大埔有十七間小學

如果三四成已經叫好,大埔只有數間小學由26%-33%派入英中。

問題係大家都唔知B1小學定義指標,大家標準要求唔同,33%以上先叫三份一,對我而言算是正常數字,如果達40%我都會睇下包括微調,直資等數字

mrs.so 發表於 16-11-7 17:17
大埔有十七間小學

如果三四成已經叫好,大埔只有數間小學由26%-33%派入英中。
就算睇埋直資派位, 大埔四大龍頭小學, 最差阮鄭都有47%入B1學校, 田小仲有58%, 不過係派既學校無兩舊咁靚仔。响大埔, 大家都仲係認為五大英中仍然係B1學校, 小朋友入到都好開心, 唔係一定話要入到B1A至係算B1。至於你講話學校派咗直資就當係B1, 我諗唔會有家長同你咁數, 呢四間學校派乜學校全部開晒名, 自己數手指都數到出嚟, 所以唔明你26-33%係點計出嚟, 你係咪講緊大埔二線小學? 如果係二線, 有26-33%我又覺得唔錯喎。