用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請教各位,有關IQ Test marginal case
go

請教各位,有關IQ Test marginal case [複製鏈接]

說在前面,我跟老公並非一定要個仔是資優先童,
而是想看看如何給予兒子最大的支援,故虛心請教各位前輩.......

我仔(現讀小二,滿七歲),早前因為被老師懷疑有過度活躍,
所以就帶左去做assessment,
出來的結果,話佢其實沒有明顯的過度活躍,
不過就建議左一些學習上的小方法,令佢可以更容易集中精神。

至於IQ test,就是127,即達130(資優)的分水嶺,其中有些sub-score好像比較好,
而報告說,個仔做test當晚,因已很倦和餓,以及一貫的大意粗心,
所以報告出的數字,是他能力可達的最低分數。

我已遵從心理學家的建議,將報告相關部分影印左比班主任,
希望學校對佢可以有多一點體諒,也跟班主任較詳細的傾了一次,
但言談間,老師就沒有提到有額外的resources or support可以比我小朋友。

自己有朋友做治療師,佢話每間小學應該會有駐校心理學家或社工,
就提議我同學校老師希望能有額外支援。
但係究竟我個仔需要邊類的支援呢,我都唔識提出,又怕比老師覺得我好怪獸......

而我在BK爬文,睇過資優學苑或者中大果邊,
但都好似要學校推薦先得,
但問題是,我個仔的個marginal case,
有關方面又會唔會考慮呢? 

我地真係唔係要個仔一定一定要是資優,
但如果佢真的有些潛能,做父母的,就有責任跟佢一起去發挖,去培養!

所以希望各位前輩能指點一下,我仔呢種marginal case,
我應該點做,對佢發展是最好呢?

謝謝各位!
   3    0    0    0

summertown 發表於 16-11-2 14:06
而是想看看如何給予兒子最大的支援,故虛心請教各位前輩... ...

Deleted

我囝囝之前也是被老師懷疑有ADHD,建議去做IQ test, 結果score129, 其餘全部正常。之後有做個play therapy, 都係話無特別嘢。差一分,我都無打算去做過,最緊要呀囝「無事」,正常人一個已足夠了!

而是想看看如何給予兒子最大的支援,故虛心請教各位前輩... ...

你的治療師朋友讓你對學校有false hope; 一般來說,津校那筆SEN的funding, 是為全校,有些津校若收了幾位已被正式認定為有特殊學習需要,必定會先serve他們;又或者有些學校會用那筆錢來辦補底/拔尖/情緒支援活動,受惠的人數較多。

你兒子的case是,他有些行為/表現影響了課堂秩序,所以老師以為他是過度活躍。不如先了解為何兒子在學校表現不穩定?社服機構有不少活動教家長如何管教子女、也有不少活動幫助兒童發洩心中情緒、改善行為。你兒子的情形似乎應向這些方面著手。

資優只是一個分數,好多提供資優教育的機構不是只看這IQ test的表現。就算過130分也不代表可獲得資源接受栽培。

反而成績優異、學習態度良好,較易被老師認同而被推薦讀資優課程,現階段你兒子才小二,不用心急。

先処理性格、表現等問題吧。

Deleted

謝謝咁多位寶貴意見,我都給了老公看,
佢都話在EK的前輩每每能無私指教,好warm呢!

其實大家都講都好啱,是否資優都係其次,
重點反而是怎樣可以給兒子最適切的支援。

如果他有ADHD的可能,而這label可以讓他有機會得到一些額外的支援,
也是一途,不過的確要小心處理--最怕label易上難甩。

家長和或孩子一起上社福機構搞的管教活動,也是好方法,
畢竟父母和孩子,都要學懂舒發一下情緒,
成長,長路漫漫,要"come"捱啊!

其實,無論資優與否都是後話,也不是重點,
我希望佢能在初小可以培養到正確的學習態度,
不要恃著小聰明蒙混過關,做功課考試都粗心大意;
我很希望佢可以學識盡力而為,同埋有拼勁,唔好乜都hea做。

唔好意思,好似離左少少題,
但真係好多謝咁多位的指教!

summertown 發表於 16-11-3 10:36

Deleted

回覆 Activehealth 的帖子

May I ask what course in australia help you boy well? In the university summer course?

ALAU 發表於 16-11-3 15:08
回覆 Activehealth 的帖子

May I ask what course in australia help you boy well? In the university su ...

Deleted

Activehealth 發表於 16-11-3 13:06
千祈唔好客氣,我個仔都係SENs, 所以完全明白樓主感受。

佢細個有global developmental delay, 語言、手 ...

你和仔仔一起走過的路,
真的好唔容易啊!

人生好奇妙,柳暗花明又一村!

summertown 發表於 16-11-3 18:44
你和仔仔一起走過的路,
真的好唔容易啊!

Deleted

回覆樓主:

我個仔,係"全餐",評估報告全部都有,做埋IQ test,係128。報告有建議學校要做咩。不過因為佢小一入學時,已經有評估,所以,學校有咩course,第一個優先俾佢。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 16-11-10 16:28
我個仔,係"全餐",評估報告全部都有,做埋IQ test,係128。報告有建議學校要做咩。不過因為佢小一入學時, ...
謝謝分享!有機會的話,我也會輕輕同班住任傾下,
看看有沒有什麼workshop之類,給仔仔玩下,調節一下。

summertown 發表於 16-11-11 10:34
謝謝分享!有機會的話,我也會輕輕同班住任傾下,
看看有沒有什麼workshop之類,給仔仔玩下,調節一下。:fu ...

呢類小朋友,只係聰明少少,但情緒就好易起伏,所以,學校有咩情緒訓練,說話技巧之類,要爭都俾佢上。
一個陰晴不停,不能自控既,再聰明,係天才都好難生活。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

我都唔明阿仔個分係120-129 無實數,做時五歲半,同時有亞氏特徵和情緒問題。入小一時很擔心,用很多時間上社交班,搞play date。但好似大大下又無乜亞氏,佢幾明白別人的感受喎!但還是日日畫地圖和計數!我開始搞唔清楚... 學校又覺得佢無野喎。係唔係亞氏可以「無左」?

summertown 發表於 16-11-3 10:36
其實坐唔定、集中唔到係資優的一種表現,試問已經識/聽完就明既野老師仲慢慢教/講解,小朋友會點呢?  
唔可以話小朋友品行唔好、父母唔識教,如果小朋友唔係有暴力,不如試下俾佢去學深D既野,睇下佢興趣同表現,如果深既野佢學得好,即係學校教得淺,佢無心機學

iamadc 發表於 16-12-13 22:38
我都唔明阿仔個分係120-129 無實數,做時五歲半,同時有亞氏特徵和情緒問題。入小一時很擔心,用很多時間 ...
至於亞氏,智商可以去到14X ,好多時佢地對數字會好有興趣,同埋有D諗野係3D 的,同我地唔同,佢地喜歡咪俾佢地做/玩多D圖形相關既野囉
我見過幾個亞氏玩電腦係用手打入網址既,果幾十/百個符號全部背左,記憶力驚人。

小兒也是有亞氏特徵,對圖形很敏鋭,可是集中力不好,上堂不專心,也對同學老師的喜怒沒法理解,看了醫生後,最後只好給他吃药,之後果然集中力得到改善(喜怒感仍是沒有改善〉,可是他的那份聰明也同時消失了,明顯感到他的腦轉數慢了,成績也差了,從精英班跳了出來,去年中更出現了負作用,常說聽到聲音叫他和看到人形先影,我們都害怕了,馬上停葯,負作用才慢慢消失。
我很心痛,完全不想他是資優或聰明,真希望他只是個普通小朋友,可快樂健康成長…
分响給大家是希望大家小心決定是否食葯,因為我覺得葯的作用是用來壓制資優小朋友的過度快速的反應而不是幫他們回復正常…

可以不食便不要食了…

twhkleung 發表於 17-1-25 22:08
小兒也是有亞氏特徵,對圖形很敏鋭,可是集中力不好,上堂不專心,也對同學老師的喜怒沒法理解,看了醫生後,最後 ...

我都是過來人, 小兒曾被懷疑是ADHD, 政府CP已確診, 仲轉介埋去瑪麗精神科要求服藥, 好彩當時我決定去私家CP再做一次全面評估, 發現原來是資優, 現在他8歲, 雖不致科科名列前茅, 但熱愛學習和閱讀, 有自己的興趣, 與人相處愉快, 有同理心, 我已十分滿足.

我細仔小一下學期做了IQ test 最後只有127分,欠3分。平日基本不溫書,黙書只要溫5分鐘每次拿差不多次次100分,考試測驗期間都是玩耍為主,小二考試前只做一份作業就去考數學,數學全級第一。今年小三成績差了少少,學校生話文靜但在家中就脾氣差。升小四準備參加資優教育學院及晚些再重測IQ. 我當他是資優小孩,因為從幼兒園開始學習能力高於一般小朋友但比較幸運課堂上不會影響其他人,在幼稚園以優異生畢業,不過香港對學習超高學習小孩沒有特別支持,我只可以等到小四入資優教育學院重點培養。
‹ 上一主題|下一主題