用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試有感…
樓主: JoyceNgYY
go

小一面試有感…   [複製鏈接]

回覆樓主:

樓主,有無選邊間最pk?

mschu  你唔係蘇哥的子弟咩? 點解咁粗俗架...  發表於 16-11-3 11:45

JoyceNgYY 發表於 16-11-1 22:45
我見大家都差唔多完成了大部分直私面試,想開一個輕鬆topic大家分享吓… 綜合自己及各方好友今年考小一既經 ...

我都加多脚:

最慷慨: SPCC, 除左有無配額極寬鬆既資助計劃,報名唔敢收錢,可能只此一家。

最快手: 除左禮賢,應該唔係sfa喎。 sfa要in成個鐘,但行政效率高,呢方面其實代表左d野。另一間最快,應該係spb.  正式面見段估約12 分鐘。

陽光點的歌    發表於 16-11-3 15:18

我見大家都差唔多完成了大部分直私面試,想開一個輕鬆topic大家分享吓… 綜合自己及各方好友今年考小一既經 ...
thanks

回覆:小一面試有感…

非常有共嗚!
去年,經過小一面試一役,真係怕怕,所以最後揀了間一條龍學校,避免小六再戰,如果唔係,條命又短幾年!

retriever 發表於 16-11-3 07:54
樓主,有無選邊間最pk?
哈哈,如果最PK,咁應該冇既,如果唔係都冇人去考啦﹗不過,我就係某大圍直G遇見一些家長… 話說嗰日我去面試,先發覺自己唔記得咗print番份form出黎,於是諗住走去地下個counter問,點知我都未問完,已經有位家長衝過黎問野︰「禾想問史bu史帶這liu張紙就癬啦?」當時我已忍唔住怒啤咗佢一野,不過見職員答咗佢「是呀﹗」佢就走咗,咁我就算數。之後職員同我講,我可以上1樓禮堂出面有個counter,可以幫我print番份野出黎。於是我就上咗1樓個counter,正係職員serve緊我既時候,又有另一位家長衝埋黎又問︰「禾沼點班架,裡面的人叫禾出lai等,齋那裡等呀?」(當時未到9點) 我真係忍唔住應咗佢一句「灑面啦﹗」你急我都急啫,連排隊咁基本都唔識,講真,原本都覺得間學校本身唔錯,校長也有心,但一諗起如果要我對住呢班家長,咁我就真係…

vpo0615  無處不在呀....  發表於 16-11-4 16:07
hippoo    發表於 16-11-3 17:54
Danrice  好生動   發表於 16-11-3 17:52
陽光點的歌    發表於 16-11-3 15:20
hppa    發表於 16-11-3 11:31

retriever 發表於 16-11-3 08:00
我都加多脚:

最慷慨: SPCC, 除左有無配額極寬鬆既資助計劃,報名唔敢收錢,可能只此一家。

我都同意SPCC係最慷慨既學校。

SFA 之所謂快,正如你所講係佢效率高,6個鐘見咗3000人喎,SPB雖然都快,但佢都用咗2日先見哂,以我所知佢都係3000人左右。

應謝樓主分享,我大女現已P.3, 細仔考小一,由於是津小必收生,報考小一只報了3間龍校,其中YW是仔仔最愛,當知道冇2nd in, 仔仔問:下,媽咪你有冇對錯no.?我應該入到嫁喎……憑5歲人仔講到呢D說話,我相信只有HK小孩才會有……之後家姐答咀,希望你繼續in差D,我便可以同你同校(奸笑中),承囡貴言……不過過多兩年阿囡又要in中學,真是地獄無間做……

hppa    發表於 16-11-3 11:58

我曾經係某直資家長會見到有位媽媽個頭係橙色而爸爸雙手有tattoo ....我真係好想知佢個仔最後有冇3RD IN , 如果有唔知校長見完有冇收呢

hppa    發表於 16-11-3 11:57

回覆 JoyceNgYY 的帖子

SPC 係呢2年改左個報名程序, 之前都要親身交表打哂蛇餅架

JoyceNgYY  以前報幼稚園時幾乎間間打蛇餅,科技進步真係好好多﹗  發表於 16-11-3 12:01

angie0828 發表於 16-11-3 11:35
應謝樓主分享,我大女現已P.3, 細仔考小一,由於是津小必收生,報考小一只報了3間龍校,其中YW是仔仔最愛 ...
我仔之前好多間都敗北,到最後有一間心儀私小收咗,我同佢講話學校收咗你喇﹗佢竟然同我講︰「原來我都有學校收架﹗」聽完佢咁講,我都覺得HK小孩要承受既,真係太多了…

兩姊弟一齊番學,都好開心既﹗考中學係辛苦,但始終小朋友大咗,同埋基本上齋睇成績(一些要搵人入校隊既除外),策略上應該容易計劃點,加油﹗

hppa    發表於 16-11-3 15:37

Pls Amend:Spcc沒有留位費

高質POST ~~~~

回覆樓主:

睇完樓主分享,回想起呢兩三個月,真係有笑有涙!

我小朋友最開心係禮賢份禮物

上年經歷完, 無限感慨...
兩年後又要再戰,諗起都驚驚.

港島篇:繼續搞笑!不喜勿插
1. 港大同學會/救恩:最快樂獎。阿仔喊住入去,笑住出來。
2.聖保羅書院小學: 最新校舍奬及有禮物獎:有金句咭送。
3. 高主教:警民合作奬,interview有成team 警察幫手維持交通。
4. SPCC : 無痛失戀奬,他不會即時拒絕你和你也不用交報名費,沒有付出太多。
5. 赤柱聖提:名門望族獎, 有$先俾二百萬。

JoyceNgYY 發表於 16-11-3 11:59
我仔之前好多間都敗北,到最後有一間心儀私小收咗,我同佢講話學校收咗你喇﹗佢竟然同我講︰「原來我都有學 ...

樓主弓恭你小朋友有私小offer!也多謝你鼓勵,你說也對,起碼衣家阿仔得閒會攞家姐D小一功課玩下……我是CFM, 管接送的,上學回家也省資源……

大愛你個POST!!!!!

http://topick.hket.com/article/1532569/直私小一戰後感

hppa    發表於 16-11-4 14:47
‹ 上一主題|下一主題